Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zorgautoriteit: druk op ziekenhuizen is nog hoog, maar neemt af

Zorgautoriteit: druk op ziekenhuizen is nog hoog, maar neemt af

DEN HAAG (ANP) - De druk op de ziekenhuiszorg als gevolg van Covid-19 blijft hoog, maar lijkt iets af te nemen, schrijft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in een wekelijks rapport. Er zijn iets meer operatiekamers in gebruik vergeleken met vorige week. Daarnaast geven nu 26 ziekenhuizen aan de zogeheten kritiek planbare zorg, zoals kankerbehandelingen, niet volledig volgens planning te kunnen leveren. Vorige week waren dit er 28.

Negen van deze ziekenhuizen kunnen bepaalde vormen van deze zorg niet meer binnen de vereiste zes weken verlenen. Dat zijn er evenveel als vorige week. "Dit wil niet zeggen dat patiënten ook daadwerkelijk gezondheidsschade oplopen. Het kan zijn dat andere zorginstellingen de zorg overnemen", stelt de NZa.

Planbare zorg, zoals een knie- heup- of staaroperatie, wordt in ruim een derde (34 procent) van de ziekenhuizen niet geleverd. Een week eerder was dit nog 38 procent. Een aantal ziekenhuizen levert deze zorg voor een deel en 2 procent van de ziekenhuizen kan de planbare zorg weer volledig leveren.

Ergste drukte is over

Hoewel de instroom van coronapatiënten duidelijk vermindert, maken diverse ziekenhuizen duidelijk dat van een normale situatie nog zeker geen sprake is. "De ergste drukte is over, maar de druk is nog niet weg", vat het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) de situatie samen. In de regio rond Leiden en Den Haag "liggen de ziekenhuizen nog steeds vol", aldus het academische ziekenhuis. De reguliere zorg wordt er langzaam weer uitgebreid. Voor de zekerheid houdt het ziekenhuis "noodscenario’s achter de hand om snel weer de grootschalige Covid-zorg op te starten als dit nodig is."

Ook het Flevoziekenhuis in Almere meldt dat het weer uitbreiden van de reguliere zorg geleidelijk gaat. "Het effect van de lagere instroom wordt pas langzaam zichtbaar." Dat komt vooral doordat Covid-patiënten relatief lang in het ziekenhuis verblijven. "De druk op de zorg is nog steeds hoog", aldus het Flevoziekenhuis.

De Zorgautoriteit wijst erop dat bepaalde planbare zorg ook door zelfstandige klinieken wordt geleverd. "Patiënten die sneller geholpen willen worden, kunnen zich richten tot hun zorgverzekeraar voor zorgbemiddeling", adviseert de toezichthouder.

Meer uit Gezond

Onderzoek: veel artsen hebben te maken met medische desinformatie

UTRECHT (ANP) - Medische desinformatie is een "veelvoorkomend fenomeen" in de spreekkamers van Nederlandse artsen. Dat meldt artsenfederatie KNMG op basis van eigen onderzoek in samenwerking met de NOS onder bijna zevenhonderd dokters. De meest voorkomende onderwerpen van desinformatie zijn volgens de artsen vaccinaties, medicatie, voedingssupplementen, allergieën en anticonceptie. De medische desinformatie wordt voornamelijk verspreid via sociale media.

2 uur geleden
Meningokokken onder bedevaartgangers Saudi-Arabië

SOLNA (ANP) - Zeker twaalf mensen die onlangs voor een islamitische bedevaart in Saudi-Arabië zijn geweest, bleken na terugkeer meningokokken te hebben. Dat is een gevaarlijke bacterie die hersenvliesontsteking kan veroorzaken. Het gaat om vijf mensen uit de Verenigde Staten, vier uit Frankrijk en drie uit het Verenigd Koninkrijk.

2 dagen geleden
Niet-gecontracteerde zorg wordt duurder voor patiënt

DEN HAAG (ANP) - De vergoedingen voor diensten van een zorgverlener waarmee de zorgverzekeraar geen contract heeft, worden verlaagd. Een wetsvoorstel van demissionair zorgminister Conny Helder dat dit moet regelen, is vrijdag naar de Tweede Kamer gestuurd. Met deze maatregel wil de minister verzekerden stimuleren om gebruik te maken van gecontracteerde zorg en zorgaanbieders aanmoedigen om contracten te sluiten met zorgverzekeraars.

2 dagen geleden
Van Ooijen: plannen coalitie 'complete kaalslag' voor preventie

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) noemt de plannen van de nieuwe coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB op het gebied van preventie "een complete kaalslag". Bij de inloop van de ministerraad rekent hij voor dat op dit beleidsterrein ongeveer "al het budget wordt weggesneden".

2 dagen geleden
Groot actieplan moet resistentie tegen antibiotica terugdringen

DEN HAAG (ANP) - Nederland introduceert een Nationaal Actieplan Antimicrobiële Resistentie voor de periode tot en met 2030. Antimicrobiële resistentie betekent dat infecties moeilijker te behandelen zijn, doordat antibiotica niet goed meer aanslaan. Dat komt doordat ze te veel en onjuist worden toegepast. Het is een wereldwijd probleem dat volgens de Rijksoverheid jaarlijks 700.000 levens kost.

3 dagen geleden
Ziekenhuizen willen bezuiniging van tafel en meer loonruimte

UTRECHT (ANP) - Ziekenhuizen dringen er bij de formerende partijen op aan een voorgenomen bezuiniging voor de zorgarbeidsmarkt te schrappen én geld uit te trekken om de middeninkomens in de sector te verhogen. Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) zijn die maatregelen nodig om professionals te behouden voor de sector. "Zorgprofessionals staan elke dag weer klaar voor ons allemaal. Zij verdienen onze aandacht en steun", reageert voorzitter Ad Melkert.

3 dagen geleden
Gezondheidsorganisaties zien veel woorden, maar geen dekking

DEN HAAG (ANP) - Koepel van gezondheidsdiensten GGD GHOR ziet in het donderdag gepresenteerde hoofdlijnenakkoord wel veel woorden over preventie en het verkleinen van gezondheidsverschillen, maar niet de financiering die nodig is om Nederlanders echt gezonder te maken. Ook de geestelijke gezondheidszorg is kritisch.

3 dagen geleden