Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Zorg van dieren in dierentuinen door crisis in gevaar'

'Zorg van dieren in dierentuinen door crisis in gevaar'

LEENS (ANP) - De dierentuinen in Nederland zijn door de uitbraak van het nieuwe coronavirus in grote nood. Belangenvereniging Dier en Park stelt dat de sector dubbel wordt getroffen. Bezoekers zijn niet meer welkom, maar de kosten voor het onderhoud van de dieren en alle verblijven lopen wel door. Minister Carola Schouten (Landbouw en Natuur) zegt dat dierentuinen ook een beroep kunnen doen op de steunmaatregelen, niet alleen voor de personeelskosten. De noodregelingen zijn er ook "op gericht om dit soort situaties te ondervangen", zei ze donderdag.

"De geluiden die het bestuur binnenkrijgt van de leden zijn zorgwekkend. In sommige gevallen staat het water tot aan de lippen en maakt men zich enorme zorgen over het waarborgen van goede zorg voor de dieren", aldus Dier en Park. "Wij weten dat de overheid hard werkt aan steunmaatregelen en dit geeft in veel gevallen een beetje hoop. Het is echter wel zo dat de steunmaatregelen met name zijn gericht op het behoud van banen. Voor de dieren is er voorlopig geen zicht op een steunmaatregel."

Dier en Park heeft zelf al een noodfonds opgericht en financiële reserves aangesproken, maar zegt dat dat niet genoeg is. "We kunnen spreken van een druppel op de gloeiende plaat als inkomsten langdurig uitblijven."

Corona-loket

Kleinere dierenwinkels en -pensions kunnen volgens Schouten ook aankloppen bij het corona-loket voor een bedrag van 4000 euro. Met deze eenmalige gift kunnen ondernemers de eerste acute geldnood verlichten en bijvoorbeeld vaste lasten betalen.

Koninklijke Burgers’ Zoo speelt met onlinebeelden van dieren in het park in op de coronacrisis. Het dierenpark in Arnhem heeft tijdelijk een camera op de savannevlakte geïnstalleerd en deelt de beelden via het eigen YouTube-kanaal. Eerder kwamen al beelden online van de Mangrove, de hal die is ingericht als tropisch vloedbos.

"In deze bijzondere tijd proberen we de dieren uit ons dierenpark door middel van zelfgemaakte video’s zoveel mogelijk bij de mensen thuis te brengen", aldus een woordvoerder. Het Arnhemse dierenpark heeft sinds enkele jaren een eigen filmmaker in dienst die samen met materiaal van de dierverzorgers de socialmediakanalen constant van nieuwe videobeelden voorziet.

Meer uit Binnenland

Rechtbank Rotterdam probeerde vergeefs gedupeerde ouders te helpen

DEN HAAG (ANP) - Ouders die bij de rechtbank in Rotterdam het besluit van de Belastingdienst aanvochten om de kindertoeslagen terug te vorderen, kwamen op de zitting soms "met hele schoenendozen met informatie" aan. Ze werden daartoe vooraf aangemoedigd door de rechtbank zelf, omdat de afdeling Toeslagen amper informatie verstrekte over zowel het eerste besluit de toeslag "op nihil" te zetten als ook het bezwaar dat de ouders ertegen instelden.

48 minuten geleden
Privacywaakhond kritisch: registratie sekswerkers werkt averechts

DEN HAAG (ANP) - Een plan van de overheid om sekswerkers te laten registreren kan hun positie niet beter, maar juist slechter maken. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De privacytoezichthouder adviseert "het wetsvoorstel niet door te zetten, tenzij het beter wordt onderbouwd".

1 uur geleden
CIDI wil dat regering onderzoek doet naar oorlogsjaren prins Bernhard

AMSTERDAM (ANP) - Het CIDI wil dat de regering een onderzoek instelt naar het oorlogsverleden van prins Bernhard. Dat stelt directeur Naomi Mestrum woensdag in reactie op de onthullingen dat prins Bernhard toch lid is geweest van de NSDAP, de partij van Hitler. Een historicus vond zijn pas in het persoonlijke archief van de prins. Het CIDI, een belangrijke stem van de joodse gemeenschap in Nederland, gaat dit verzoek neerleggen bij demissionair premier Mark Rutte.

2 uur geleden
Effect emissiearme stal nu ook voor varkens en pluimvee verworpen

DEN HAAG (ANP) - Het is onzeker of een zogenoemde emissiearme stal voor varkens of pluimvee wel echt leidt tot minder stikstofuitstoot. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. Vorig jaar haalde de hoogste bestuursrechter al een streep door het effect van dezelfde emissiearme stallen voor melkvee. Volgens de Raad van State wordt de werkelijke stikstofuitstoot in een emissiearme stal waarschijnlijk onderschat, aangezien het onzeker is of deze stallen in de praktijk doen wat ze beloven.

3 uur geleden
OM verdenkt Fouad L. van drie moorden en brandstichting

ROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie verdenkt Fouad L., die na de dodelijke schietpartijen is opgepakt bij het Erasmus MC in Rotterdam, van driemaal moord, brandstichting en verboden wapenbezit. Woensdag werd hij voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank. Die besloot dat de verdachte veertien dagen langer vast blijft zitten, maakte het OM na afloop bekend.

3 uur geleden
RVD en Rutte willen niet reageren op onthullingen over Bernhard

DEN HAAG (ANP) - De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) en demissionair premier Mark Rutte willen niet reageren op de onthullingen over prins Bernhard en zijn lidmaatschap van de NSDAP, de partij van Adolf Hitler. Dat laat een woordvoerder van de RVD woensdag weten. Een nadere toelichting op het besluit om geen reactie te geven, gaan de RVD en Rutte ook niet geven.

5 uur geleden
Elektronisch afval belandt nog te vaak in kliko, aldus stichting

ZOETERMEER (ANP) - Te veel elektrisch afval belandt bij het huisvuil, terwijl dit eigenlijk apart ingezameld moet worden, meldt Stichting OPEN woensdag. Als apparaten in de kliko gegooid worden, kunnen waardevolle stoffen hieruit verloren gaan. Ook is het mogelijk dat gevaarlijke stoffen daardoor in het milieu terechtkomen, waarschuwt de stichting die namens producenten recycling wil bevorderen.

6 uur geleden