Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Zorg dat ook kwetsbare mensen in coronatijd blijven sporten'

'Zorg dat ook kwetsbare mensen in coronatijd blijven sporten'

EDE (ANP) - Sport en bewegen draagt bij aan de kwaliteit van het leven, is een medicijn voor veel aandoeningen en kan preventief zijn bij chronische ziekten. Dat zegt Liesbeth Preller, specialist bewegen voor mensen met chronische aandoeningen en ouderen bij Kenniscentrum Sport en Bewegen in Ede. Ze heeft door de laatste coronamaatregelen zorgen en ziet kansen. "Heel belangrijk is dat juist de kwetsbare mensen in deze tijden blijven sporten."

Maar eerst de kansen. Volgens Preller zijn die groter dan in de eerste fase van afzondering, begin dit jaar. "We worden creatiever. De tennisvereniging zegt nu; 'kom bij ons, al dan niet tijdelijk. Hier kunnen we wel spelen'. Er ontstaan veel nieuwe ideeën. Ik ben heel blij dat de sportscholen open blijven, want mensen sporten tegenwoordig veel individueel. Daar zijn maatregelen getroffen waardoor het kan. Meer onderlinge afstand, goede ventilatie. Voetbalclubs mogen voor de jeugd onderlinge wedstrijden organiseren. Laat ze dat ook vooral doen. Maak gebruik van de mogelijkheden die er zijn."

Zorgen zijn er ook. "De vorige lockdown was in maart, bij prachtig weer. Dan gaan mensen eerder naar buiten. De ene persoon zal ook nu meer gemotiveerd zijn om in beweging te blijven dan de andere. Sommige van ons zijn iets luier. Bovendien gaan we nu niet meer automatisch twee keer per week naar de sportclub en fietsen we niet meer naar ons werk. Daarom moeten we bewust alternatieven zoeken. Maar het is moeilijk om je gedrag aan te passen. Kleine factoren kunnen helpen. Wie bijvoorbeeld in een bosrijke omgeving woont kan het waarschijnlijk gemakkelijker opbrengen om een wandeling te maken."

Structurele problemen

De sport gaat dicht bij wijze van spreken. Preller: "En als we het gebrek aan beweging dat daardoor ontstaat niet compenseren hebben we een probleem. Bij de vorige lockdown ging 5 procent niet meer sporten en ging 38 procent minder sporten. Het is belangrijk dat mensen tenminste matig intensief blijven bewegen. Een beetje slenteren alleen is niet genoeg. Helaas zijn er risicogroepen voor wie dat nu in het geding komt."

Preller: "Bij ouderen heb je bijvoorbeeld te maken met verlies aan spiermassa, die na een periode van bepaalde inactiviteit moeilijk weer op te bouwen is. Dat kan leiden tot structurele problemen, op den duur zelfs bij het doen van boodschappen. Op een bepaald punt gaat het moeilijk worden om deze gedragsverandering weer te corrigeren, zeker als ze door die inactiviteit niet meer in staat zijn om daarna met hun sport- of beweeggroepje mee te doen."

Vergeet ook niet dat mensen met een chronische ziekte of een lichamelijke beperking vaak gewoon aan competitie- en teamsporten meedoen, die nu stilliggen. Preller: "En juist deze mensen hebben de sport hard nodig. Denk aan aandoeningen als hoge bloeddruk, diabetes, hart- en vaatziekten. Op den duur lopen deze mensen bij minder sporten veel meer risico. Het is een combinatie van minder bewegen en veel meer zitten, wat thuiswerken met zich mee brengt. Bewegen is van belang bij het onder controle houden van deze aandoeningen."

Meer uit Sport

Zwemmer Kamminga niet meer in actie op EK

ROME (ANP) - Arno Kamminga komt bij de Europese kampioenschappen zwemmen in Rome niet meer in actie. Kamminga zou al niet uitkomen op de 50 meter schoolslag, maar heeft zich nu ook teruggetrokken voor de 200 meter schoolslag. De Katwijker, vorig jaar op de Spelen van Tokio winnaar van twee zilveren medailles, is sinds de WK in Boedapest, eerder deze zomer, al niet fit. Ook kreeg hij te maken met een coronabesmetting.

2 uur geleden
Zwemmers veroveren bij EK goud op 4x100 wisselslag gemengd

ROME (ANP) - De Nederlandse gemengde ploeg voor de 4x100 meter wisselslag heeft bij de EK in Rome goud veroverd. Kira Toussaint, Arno Kamminga, Nyls Korstanje en Marrit Steenbergen zwommen met 3.41,73 naar de Europese titel.

4 uur geleden
Zwemster Steenbergen pakt bij EK goud op 100 meter vrije slag

ROME (ANP) - Zwemster Marrit Steenbergen heeft bij de EK in Rome goud veroverd op de 100 meter vrije slag. De 22-jarige Steenbergen tikte aan na 53,24 seconden. Ze bleef de Française Charlotte Bonnet en Freya Anderson uit Groot-Brittannië voor.

7 uur geleden
Teamsprinters overtuigend naar goud op EK baanwielrennen

MÜNCHEN (ANP) - De Nederlandse baansprinters hebben zoals verwacht hun Europese titel op de teamsprint geprolongeerd. Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland snelden op de 200 meterbaan van München naar een tijd van 34,639. Daarmee waren ze duidelijk te sterk voor het Franse team, dat bestond uit Timmy Gillion, Rayan Helal en Sébastien Vigier: 35,516.

7 uur geleden
Baanrensters veroveren EK-zilver op de teamsprint

MÜNCHEN (ANP) - De Nederlandse baanwielrensters hebben bij de EK in München het zilver gepakt op het onderdeel teamsprint. Kyra Lamberink, Hetty van der Wouw en Shanne Braspennincx legden het in de finale af tegen de Duitse vrouwen Lea Sophie Friedrich, Pauline Sophie Grabosch en Emma Hinze.

7 uur geleden
Wereldkampioen boksen Fury kondigt definitief afscheid aan

LONDEN (ANP) - Tyson Fury keert niet meer terug in de boksring. De wereldkampioen bij de WBC-zwaargewichten meldt dat vrijdag op zijn 34e verjaardag op Twitter.

8 uur geleden
Groenewegen wint tweede rit Arctic Race of Norway

BRØNNØYSUND (ANP) - Dylan Groenewegen heeft de tweede etappe van de Arctic Race of Norway gewonnen. Het was een rit over 154 kilometer van Mosjøen naar Brønnøysund. De sprinter van BikeExchange-Jayco won de sprint van een grote groep met overmacht, al juichte hij bijna te vroeg. De Belg Amaury Capiot en de Noor Edvald Boasson Hagen kwamen net niet voorbij.

9 uur geleden