Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zoon Filipijnse dictator Marcos tot president uitgeroepen

Zoon Filipijnse dictator Marcos tot president uitgeroepen

MANILLA (ANP/DPA) - De zoon van de Filipijnse dictator Ferdinand Marcos (1917-1989) is door het Congres in Manilla officieel uitgeroepen tot de zeventiende president van de eilandenrepubliek. Ferdinand 'Bongbong' Marcos junior won op 9 mei de verkiezingen ruim in het land van 110 miljoen inwoners. Zijn moeder Imelda was naar het parlement gekomen om de plechtigheid woensdag bij te wonen.

Zij werd berucht gedurende het lange bewind van haar echtgenoot (1965-1986) door verkwisting en corruptie. Haar kolossale verzameling schoenen wekte wereldwijd opzien. De nu 64-jarige Ferdinand junior is de enige zoon van de dictator en hij is al vanaf zijn 23e actief in de Filipijnse politiek. Hij was onder meer provinciegouverneur en senator.

Sara Duterte-Carpio is tot vicepresident uitgeroepen. Zij is dochter van de zestiende president van het land, Rodrigo Duterte. Hij werd in 2016 tot staatshoofd gekozen maar trekt zich nu uit de politiek terug. De 43-jarige Sara is deze maand ook met een overweldigende meerderheid tot vicepresident gekozen. Ze is, net als haar vader eerder, burgemeester geweest van de grote zuidelijke stad Davao City. De ambtstermijn van de Filipijnse (vice)president is zes jaar.

Meer uit Buitenland

Rusland: doden nadat Oekraïense raket woonblok in Belgorod raakt

BELGOROD (ANP/RTR) - Een deel van een appartementencomplex in Belgorod in Rusland, net over de grens met Oekraïne, is ingestort nadat het werd geraakt door een stuk van een Oekraïense raket, melden Russische persagentschappen. Daarbij zouden minstens zeven mensen om het leven zijn gekomen en zeventien anderen gewond zijn geraakt. Mogelijk zitten er nog mensen onder het puin.

22 minuten geleden
Meer dan 35.000 mensen omgekomen in Gaza door oorlog met Israël

GAZA-STAD (ANP/AFP/RTR) - 35.034 inwoners van Gaza zijn omgekomen sinds de oorlog tussen Hamas en Israël op 7 oktober vorig jaar uitbrak, meldt het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. In die periode raakten 78.755 anderen gewond. In de afgelopen 24 uur kwamen 63 mensen om het leven in de Gazastrook.

1 uur geleden
Buitenlandse media over songfestival: meest beladen editie ooit

MALMÖ (ANP) - Buitenlandse media berichten een dag na de finale van het Eurovisie Songfestival nog volop over de competitie. De winst van de Zwitserse inzending Nemo staat centraal in de berichtgeving, maar er is ook aandacht voor de onrust rond de Israëlische kandidaat Eden Golan en de diskwalificatie van Joost Klein.

2 uur geleden
Meer dan 300 doden na plotse overstromingen in Afghanistan

KABUL (ANP/RTR/DPA) - In het noorden van Afghanistan zijn zeker 315 mensen om het leven gekomen en raakten 1600 anderen gewond door plotselinge overstromingen na hevige regenval op vrijdag. Dat meldt het ministerie van Vluchtelingen van de Talibanregering. Het ministerie en de Verenigde Naties vrezen dat het dodental nog verder zal oplopen.

2 uur geleden
Meer evacuaties in Charkiv om Russisch offensief

CHARKIV (ANP/AFP) - Meer dan 4000 mensen zijn geëvacueerd uit de Oost-Oekraïense regio Charkiv, meldt de regionale gouverneur Oleh Synjehoebov. Oekraïne verklaarde eerder dat Rusland daar vrijdag een nieuw grondoffensief was begonnen.

3 uur geleden
UNRWA bevestigt vertrek 300.000 burgers uit Rafah

RAFAH (ANP) - De UNRWA schat dat afgelopen week ongeveer 300.000 burgers Rafah hebben verlaten. Daarmee bevestigt de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen het eerder gecommuniceerde cijfer van het Israëlische leger.

6 uur geleden
Songfestivalwinnaar wil niets zeggen over Joost Klein

MALMÖ (ANP) - De Zwitserse songfestivalwinnaar Nemo wil niet reageren op het voorval met Joost Klein. De artiest weet daar naar eigen zeggen te weinig vanaf, zei hen tijdens de persconferentie na de finale van het Eurovisie Songfestival in het Zweedse Malmö.

7 uur geleden