Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zoogdiervereniging wil meer weten over de mol

Zoogdiervereniging wil meer weten over de mol

NIJMEGEN (ANP) - Overal in Nederland komen mollen voor, behalve op de Waddeneilanden. Maar hoeveel mollen er in Nederland onder de grond leven is niet bekend. Evenmin is bekend welk leefgebied de voorkeur heeft van de graver. Om meer over het dier te weten te komen organiseert de Zoogdiervereniging zaterdag en zondag voor de vierde maal de landelijke Mollentelling.

Vorig jaar werden 53.000 molshopen geteld. Maar één mol maakt meerdere molshopen, dus het aantal hopen zegt nog niks over de aantallen mollen. Wel is nog nooit een molshoop op de Waddeneilanden geteld, dus daar komt het dier kennelijk niet voor, aldus de vereniging.

Mollen hebben het door klimaatverandering steeds moeilijker, stelt IVN Natuureducatie. Door droogte moeten ze steeds dieper graven om bij water en bodemdieren te komen, terwijl mollen niet heel lang zonder voedsel kunnen. Maar als het te hard regent, stroomt het gangenstelsel van het dier vol en verdrinkt de mol.

Niet beschermd

Een mol is in Nederland niet beschermd. Sommige mensen bestrijden het dier omdat molshopen het gazon vernielen. Maar dat is volgens de Zoogdiervereniging niet verstandig: zodra een mol verdreven is, neemt een andere mol zijn gangenstelsel over. Mollen zorgen ook voor goede beluchting van de grond en eten slakken en insectenlarven op.

Wie in het weekeinde mollen telt, kan de waarnemingen doorgeven op het mollenmeldpunt op Waarneming.nl of via Jaarrond Tuintelling (tuintelling.nl).

Meer uit Binnenland

A$AP Rocky annuleert optredens op Lowlands en Pukkelpop

BIDDINGHUIZEN (ANP) - A$AP Rocky heeft zijn optredens bij Lowlands en Pukkelpop geannuleerd. Dat maakten de organisaties woensdag bekend via sociale media. De rapper was aangekondigd als headliner van beide festivals. De reden waarom A$AP Rocky heeft afgezegd is niet bekend.

14 minuten geleden
Mannen opgepakt om seksuele uitbuiting van vrouwen

ROOSENDAAL (ANP) - De politie heeft dinsdag vijf mannen aangehouden die ervan worden verdacht dat ze gedurende langere tijd meerdere vrouwen seksueel hebben uitgebuit. Dat meldt de politie-eenheid Zeeland-West-Brabant. De aanhoudingen houden mogelijk verband met het gebruik van de designerdrug flakka.

26 minuten geleden
Overijssel steekt 52,5 miljoen euro in vervanging dieseltreinen

ZWOLLE (ANP) - De provincie Overijssel heeft 52,5 miljoen euro vrijgemaakt om de oude dieseltreinen op het spoor tussen Almelo en Hardenberg te kunnen vervangen door elektrische treinen. De Provinciale Staten stemden unaniem in met die investering. Het is de bedoeling dat de ombouw van het spoor tussen de stations van Almelo en Mariënberg (gemeente Hardenberg) eind 2028 is afgerond, als de nieuwe ov-concessie van vijftien jaar ingaat.

46 minuten geleden
Eerste officiële hittegolf sinds augustus 2022 gemeten

DE BILT (ANP) - Voor het eerst sinds augustus 2022 is er sprake van een officiële hittegolf in Nederland, meldt Weeronline. Om 11.20 uur werd een temperatuur van 30,2 graden gemeten op het hoofdstation in De Bilt en daarmee is sprake van een officiële hittegolf. Het is de vijfde dag op rij dat het kwik boven de 25 graden stijgt in De Bilt.

55 minuten geleden
Onduidelijkheid over concertagenda Douwe Bob

AMSTERDAM (ANP) - Het is onduidelijk of het concert van Douwe Bob dit weekend kan doorgaan. De zanger zou op 5 juli optreden bij Gelderpop in Voorthuizen.

1 uur geleden
Minister mag bepalen of statushouder uit Griekenland mag blijven

DEN HAAG (ANP) - Als een vluchteling met een Griekse verblijfsvergunning naar Nederland afreist en hier opnieuw asiel aanvraagt, dan mag asielminister David van Weel (VVD) zelf beoordelen of diegene daar recht op heeft. Dat oordeelt de Raad van State. Normaal gesproken mag de minister zulke statushouders terugsturen naar het Europese land waar ze vandaan komen. Dat mag niet in Griekenland omdat de opvang daar slecht is.

1 uur geleden
Bezwaren tegen wijzigingen natuurgebieden definitief verworpen

DEN HAAG (ANP) - Een reeks wijzigingen in de officiële omschrijving van beschermde Natura 2000-gebieden blijft definitief staan. Diverse veehouders hebben jaren geprocedeerd tegen de aanpassingen, onder meer omdat ze vrezen voor strengere stikstofregels, doordat op diverse plekken habitattypen zijn toegevoegd die gevoelig zijn voor te hoge stikstofconcentraties. De Raad van State vindt hun bezwaren ongegrond. Daarmee zijn diverse rechtszaken ten einde gekomen.

1 uur geleden