Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zonsverduistering boven Zuid-Amerika

Zonsverduistering boven Zuid-Amerika

BUENOS AIRES (ANP) - In delen van Chili en Argentinië kunnen mensen maandag een totale zonsverduistering meemaken. Die trekt tussen ongeveer 17.00 uur en 17.30 uur Nederlandse tijd over de beide landen. In Nederland is niets van de eclips te zien, maar de verduistering is wel te volgen via livestreams.

In andere delen van Chili en Argentinië moeten de inwoners genoegen nemen met een gedeeltelijke verduistering. Ook in Brazilië, Uruguay, Paraguay, Bolivia, Peru en Ecuador is een gedeeltelijke eclips te zien, net als in Namibië en Zuid-Afrika. Onderzoekers op de Zuidpool kunnen de zon ook gedeeltelijk zien verduisteren.

Tijdens een zonsverduistering staat de maan tussen de zon en de aarde, waardoor het licht van de zon geheel of gedeeltelijk wordt tegengehouden. Dit gebeurt een paar keer per jaar. Bij een totale verduistering komt de normaal onzichtbare atmosfeer van de zon, de corona, tevoorschijn als een stralenkrans rond de maan. De buitenkant van coronavirussen lijkt een beetje op die stralenkrans. Daarom zijn de virussen daar naar vernoemd.

De laatste gedeeltelijke zonsverduistering die in Nederland te zien was, gebeurde op 20 maart 2015. De eerstvolgende gedeeltelijke eclips boven Nederland is in juni volgend jaar. De laatste volledige verduistering boven Nederland was in mei 1715, de eerstvolgende is in oktober 2135.

Meer uit Buitenland

Gantz dreigt noodkabinet Israël te verlaten zonder plan voor Gaza

TEL AVIV (ANP/RTR/DPA/AFP) - De Israëlische minister Benny Gantz, die deel uitmaakt van het oorlogskabinet, wil dat premier Benjamin Netanyahu met een plan komt over het bestuur van Gaza na de oorlog. Als Netanyahu dit niet doet, dreigt Gantz zijn centrumpartij terug te trekken uit de noodregering.

1 uur geleden
Israëlisch leger maakt opnieuw vondst gedode gijzelaar bekend

JERUZALEM (ANP/RTR) - Het Israëlische leger zegt nog een lichaam van een gijzelaar te hebben teruggevonden. In een verklaring zegt het leger dat Ron Binyamin bij de aanval van Hamas op 7 oktober werd gedood en dat zijn lichaam door militanten is meegenomen naar Gaza.

3 uur geleden
VN-agentschap: 800.000 mensen uit Rafah op de vlucht

RAFAH (ANP) - Het hoofd van VN-organisatie UNRWA zegt dat de afgelopen tijd zo'n 800.000 mensen uit Rafah noodgedwongen op de vlucht zijn geslagen. "Het gaat om bijna de helft van de bevolking van Rafah", aldus Philippe Lazzarini op berichtendienst X.

3 uur geleden
Wateroverlast in Voeren waarschijnlijk als ramp erkend

VOEREN (ANP/BELGA) - De overstromingen in het Belgische Voeren, niet ver van Maastricht, worden door de Vlaamse regering waarschijnlijk als ramp erkend. Dat zeiden de Vlaamse minister-president Jan Jambon en minister van Omgeving Zuhal Demir tijdens een bezoek aan de gemeente.

4 uur geleden
President Georgië spreekt veto uit over buitenlandse-agentenwet

TBILISI (ANP/AFP) - President Salome Zoerabisjvili van Georgië heeft haar veto uitgesproken over de zogenoemde buitenlandse-agentenwet. Die is afgelopen week aangenomen door het parlement, ondanks massaprotesten en internationale kritiek.

5 uur geleden
Verdachte neerschieten Slowaakse premier blijft vastzitten

PEZINOK (ANP/AFP) - De verdachte van het neerschieten van de Slowaakse premier Robert Fico blijft vastzitten. Dat besloot de Slowaakse rechtbank, waar de man zaterdag is voorgeleid. Hij wordt verdacht van poging tot moord.

6 uur geleden
Rusland meldt verovering dorp in Charkiv

CHARKIV (ANP/AFP) - Rusland heeft een nieuw militair succes geclaimd in de Oekraïense regio Charkiv, waar het een offensief uitvoert. Het Russische ministerie van Defensie meldt dat het dorp Starytsja is "bevrijd" en dat verder wordt opgerukt.

9 uur geleden