Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zonnepanelenbedrijf enie.nl wil als Soly groeien over de grens

Zonnepanelenbedrijf enie.nl wil als Soly groeien over de grens

GRONINGEN (ANP) - Zonnepanelenbedrijf enie.nl gaat onder de naam Soly verder en wil in het buitenland groeien. Zo breidde het bedrijf, dat al in België en Zuid-Afrika actief was, onlangs uit naar Duitsland en wordt een gang naar de Britse markt onderzocht. Onder de nieuwe naam met een internationalere uitstraling wil het tien jaar oude bedrijf de omzet dit jaar verviervoudigen naar 100 miljoen euro, vertelt Milan van der Meulen die de onderneming samen met zijn broer Patrick oprichtte.

De eerste twee maanden zijn al bemoedigend, aldus Van der Meulen. "In januari en februari vertienvoudigde onze omzet ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar." Bovendien is Soly al winstgevend.

Behalve de uitbreiding naar meer landen moet ook de uitbreiding van het aanbod helpen bij de beoogde omzetgroei. "Steeds vaker leveren we nu ook een thuisbatterij of laadpaal."

Nederland koploper

Die thuisbatterij is in landen als België en Zuid-Afrika, waar enie.nl de naam Soly al voerde, en in Duitsland al heel normaal voor bezitters van zonnepanelen. "Daar is geen salderingsregeling", verwijst Van der Meulen naar de regeling waarmee Nederlandse zonnepanelenbezitters stroom terug kunnen leveren aan het net. "Maar ook in Nederland begint de interesse wat meer te komen."

Nederland, met zo'n 24.000 klanten de grootste markt van Soly, is volgens de oprichter een wat volwassener markt dan de andere landen waar het bedrijf actief is. "Nederland is echt een koploper met zonnepanelen. In andere landen begint dat vaak nu pas echt te komen", weet Van der Meulen. Daar hangt ook ander gedrag mee samen. "Hier zien we dat mensen die al zonnepanelen hebben nu nog een laadpaal of thuisbatterij kopen. Maar in België of Duitsland zien we dat die verkoop meer als één pakket gaat."

Huren van zonnepanelen

Ook zijn er in Nederland meer mensen die zonnepanelen huren bij Soly. "Dat doet ongeveer 20 procent van onze klanten. In andere landen is dat aandeel ongeveer de helft", ziet Van der Meulen. Hij verwacht dat in Nederland het aandeel nog gaat groeien. "Veel mensen die het zich konden veroorloven hebben al zonnepanelen aangeschaft. Als dat niet lukte wordt het met de huuroptie betaalbaarder."

De buitenlandse expansie van Soly is mede mogelijk gemaakt omdat pensioenfonds ABP en Shell Ventures, de investeringstaks van het olie- en gasconcern, vorig jaar geld staken in het bedrijf. "We hadden al plannen liggen, maar het gaat nu allemaal wel sneller", beaamt Van der Meulen. Samen met zijn broer maakte hij al plannen voor de uitbreiding naar verdere landen, zonder te willen vertellen welke dat zijn. "Maar het is wel echt serieus geworden."

Meer uit Financieel

Online afrekenen sneller door nieuwe functie iDEAL

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders kunnen vanaf maandag een profiel aanmaken bij betaalsysteem iDEAL om te gebruiken bij webwinkels. Daarmee kunnen consumenten sneller en veiliger onlineaankopen doen, is het idee. De gegevens van consumenten worden in het iDEAL-systeem opgeslagen en niet meer los bij iedere webwinkel. Gegevens worden alleen gedeeld als de consument daarmee instemt, stelt iDEAL.

59 minuten geleden
Online afrekenen sneller door nieuwe functie iDEAL

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders kunnen vanaf maandag een profiel aanmaken bij betaalsysteem iDEAL om te gebruiken bij webwinkels. Daarmee kunnen consumenten sneller en veiliger onlineaankopen doen, is het idee. De gegevens van consumenten worden in het iDEAL-systeem opgeslagen en niet meer los bij iedere webwinkel. Gegevens worden alleen gedeeld als de consument daarmee instemt, stelt iDEAL.

3 uur geleden
Aandacht voor energie en kwartaalcijfers in nieuwe beursweek

AMSTERDAM (ANP) - Prijzen voor olie en gas zullen in de eerste dagen van de nieuwe beursweek veel aandacht krijgen. Iran voerde dit weekend vanaf eigen grondgebied een grotendeels afgeslagen aanval met drones en raketten uit op Israël, wat de angst aanwakkert voor een groot conflict in het Midden-Oosten. Dat jaagt doorgaans ook de energieprijzen op.

10 uur geleden
Na Iraanse aanval nog hogere benzineprijzen verwacht

AMSTERDAM (ANP) - De directe Iraanse aanval op Israël van dit weekend belooft de olieprijzen op te drijven, en daarmee de pijn voor automobilisten aan de pomp te vergroten. Energiemarkten zijn erg gevoelig voor spanningen in het Midden-Oosten, die de toevoer uit olierijke landen kunnen belemmeren. Daarnaast kaapten Iraanse militairen zaterdag een schip in de voor energiemarkten belangrijke Straat van Hormuz, zegt energie-analist Hans van Cleef van adviesbedrijf Publieke Zaken.

11 uur geleden
Beurs Tel Aviv licht lager na door Israël afgeslagen aanval Iran

TEL AVIV (ANP) - De aandelenbeurs van Tel Aviv is zondag met een klein verlies geopend, na de afgeslagen aanval met drones en raketten van Iran op Israël. De belangrijkste graadmeter, de TA-35, stond na enkele minuten een fractie lager.

17 uur geleden
Drones straks volop ingezet als taxi, overheden aan zet

AMSTERDAM (ANP) - Een vliegende taxi of een pakketje dat via een drone bij je thuis wordt bezorgd is over enkele jaren waarschijnlijk heel normaal, voorspelt Nynke Lipsius, directeur van de Amsterdam Drone Week (ADW). De techniek is er volgens haar, evenals het gros van de wetgeving. Nu moeten provincies en gemeenten nadenken over de inzet ervan.

18 uur geleden
Duitse fabrikanten tegen strafheffingen op Chinese stekkerauto's

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitse autofabrikanten verzetten zich tegen mogelijke Europese importheffingen op elektrische auto's uit China. De Europese Commissie maakte vorig jaar bekend een onderzoek te starten naar mogelijk marktverstorende Chinese subsidies voor elektrische auto's, wat kan leiden tot strafheffingen. Maar het Duitse Verband der Automobilindustrie (VDA) vreest negatieve gevolgen als een handelsoorlog met China uitbreekt, zegt president Hildegard Müller in een interview met Die Welt.

1 dag geleden