Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zonneautomaker Lightyear gebruikt technologie van chipconcern NXP

Zonneautomaker Lightyear gebruikt technologie van chipconcern NXP

HELMOND (ANP) - De Helmondse start-up Lightyear gaat voor zijn in ontwikkeling zijnde zonneauto technologie gebruiken van het Eindhovense chipconcern NXP. Dat maakte Lightyear bekend, tegelijk met de mededeling dat de twee bedrijven ook de krachten hebben gebundeld in een programma dat moet helpen om de elektrische wagens met geïntegreerde zonnepanelen sneller naar de markt te kunnen brengen.

In het Lightyear One-model, dat naar verwachting in de zomer van 2022 in productie gaat, zal de technologie van NXP onder meer gebruikt worden voor het batterijbeheersysteem en de omvormers voor de zonnepanelen. De Lightyear-wagen die voor de massamarkt is bestemd en over een paar jaar in productie moet gaan, zal ook chiptechnologie van NXP zitten.

Lex Hoefsloot, medeoprichter en directeur van Lightyear, zegt dat de samenwerking met NXP zijn bedrijf in staat stelt om de ontwikkeltijd van de auto's aanzienlijk te verkorten. Daarbij was er volgens hem een sterke en deskundige partner op het gebied van halfgeleiderchips nodig omdat Lightyear zich in zijn volgende massamarktmodel ook op autonoom rijden wil richten. Over het partnerschap van Lightyear en NXP zijn geen financiële details naar buiten gebracht.

Meer uit Financieel

X van Elon Musk bevestigt komst nieuwe videodienst

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Socialemediaplatform X van Elon Musk komt met een nieuw videoplatform. Daarmee wil de onderneming, voorheen bekend als Twitter, onder meer de concurrentie aangaan met YouTube van Google-moederbedrijf Alphabet.

1 uur geleden
Chiptoeleverancier ASMI ziet winst ruimschoots halveren

ALMERE (ANP) - De Nederlandse chiptoeleverancier ASM International (ASMI) heeft de omzet en winst in het eerste kwartaal van dit jaar zien dalen. De inkomsten gingen met 8 procent omlaag tot 639 miljoen euro. De nettowinst halveerde ruimschoots tot 173,1 miljoen euro.

1 uur geleden
EU-parlement keurt nieuwe regels begrotingstekort en schuld goed

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement heeft ingestemd met nieuwe regels voor begrotingstekorten en staatsschulden. Ook de meeste sociaaldemocraten stemden voor, ondanks de vrees van linkse Europarlementariërs dat EU-landen gedwongen worden om de economie kapot te bezuinigen.

2 uur geleden
Randstad en AkzoNobel onderuit op positief Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Uitzendconcern Randstad werd dinsdag hard afgestraft op het Damrak voor de publicatie van tegenvallende kwartaalcijfers. Het aandeel ging 7,2 procent omlaag, waarmee Randstad de grootste daler was bij de hoofdfondsen.

2 uur geleden
Mogelijk veel vluchtuitval door actie Franse luchtverkeersleiders

PARIJS (ANP/BELGA/AFP) - Franse luchtverkeersleiders gaan donderdag staken en willen ook rond Hemelvaartsdag, op 9, 10 en 11 mei, het werk neerleggen. Daardoor kunnen op die dagen veel vluchten uitvallen op de grote luchthavens van Parijs, wat ook gevolgen kan hebben voor Nederlandse reizigers die van die vliegvelden gebruikmaken.

2 uur geleden
AkzoNobel voor de rechter in Australië om schade aardgasproject

AMSTERDAM (ANP) - AkzoNobel hangt een rechtszaak boven het hoofd in Australië, waarbij de verfproducent verantwoordelijk wordt gehouden voor schade aan de coating van onderdelen van een Australisch aardgasproject (lng). Dat heeft een woordvoerder van het Nederlandse concern bevestigd na berichtgeving door De Telegraaf.

2 uur geleden
GM bij winnaars op Wall Street na sterke resultaten

NEW YORK (ANP) - General Motors (GM) behoorde dinsdag tot de winnaars op de aandelenbeurzen in New York. De grote Amerikaanse autofabrikant boekte afgelopen kwartaal veel meer winst dan verwacht. Ook de omzet viel hoger uit dan kenners hadden verwacht. Dankzij de sterke verkopen van pick-ups en SUV's op de thuismarkt schroefde GM zijn winstverwachting voor het hele jaar op. Het aandeel werd ruim 5 procent hoger gezet.

4 uur geleden