Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Zonder verleden verliezen we een stukje van onszelf'

'Zonder verleden verliezen we een stukje van onszelf'

WESTERBORK (ANP) - "Zonder verleden verliezen we een stukje van onszelf. Ons verleden is bepalend voor wie we nu zijn." Dat heeft minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur) gezegd in Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Het herinneringscentrum is vanaf zondag aangesloten bij de historische Canon van Nederland.

Van Engelshoven wees in haar toespraak op de rol die kamp Westerbork na de Tweede Wereldoorlog heeft gespeeld: vanaf 1951 werden er ruim 3000 uit Indonesië vertrokken Molukkers ondergebracht, die daar jarenlang moesten afwachten hoe de Nederlandse regering met hen om zou gaan. "Duizenden Molukkers waren hier benauwd over hun toekomst", aldus Van Engelshoven.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog herbergde het kamp ruim 100.000 Joden, Roma, Sinti en verzetsstrijders, die bijna allemaal op transport naar concentratiekamp Auschwitz werden gezet. Het was zondag precies 76 jaar geleden dat het laatste transport vanuit Westerbork vertrok. "Toetreding tot het canon-netwerk benadrukt het belang van dit pijnlijke en complexe hoofdstuk in het verhaal van Nederland", zei de minister.

De Canon van Nederland omvat vijftig vensters die samen de geschiedenis van Nederland vertellen. Bij elk venster zijn musea en locaties aangesloten om het onderwerp verder uit te diepen. Herinneringscentrum Kamp Westerbork hoort bij de vensters Anne Frank en Tweede Wereldoorlog.

Meer uit Binnenland

Sweet Dreams wint zes Gouden Kalveren, waaronder voor Beste Film

UTRECHT (ANP) - De film Sweet Dreams is vrijdagavond de grote winnaar geworden tijdens de uitreiking van de Gouden Kalveren. De film van regisseur en scenarist Ena Sendijarević en producent Lemming Film was goed voor zes Gouden Kalveren, waaronder die voor Beste Film. De uitreiking vond plaats tijdens het Nederlands Filmfestival in Utrecht.

23 minuten geleden
Stadsdeel Amsterdam-Oost toegevoegd aan wietproef

AMSTERDAM (ANP) - Het stadsdeel Amsterdam-Oost is toegevoegd aan het veelbesproken wietexperiment, zo heeft de ministerraad besloten. In de proef leveren legale telers wiet aan coffeeshops. Bij de toevoeging van Amsterdam als elfde gemeente staat wel opgemerkt dat het uitgangspunt is dat het "niet tot vertraging" zal leiden.

2 uur geleden
Ex-baas FIOD: vasthouden aan Fraudewet oorzaak van hard beleid

DEN HAAG (ANP) - Voormalig directeur Hans van der Vlist van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst FIOD vindt het "vreselijk" dat er mensen en vooral kwetsbaren zijn gedupeerd door de overheid. Hij wijt dat met name aan een combinatie van "de Fraudewet, het halsstarrig vasthouden aan de alles-of-niets-regeling, de stapeling van toeslagen en daarna het onrechtmatig handelen van de Belastingdienst".

3 uur geleden
Minister Adema geeft aardappeltelers extra tijd om te oogsten

DEN HAAG (ANP) - Landbouwers krijgen twee weken extra tijd om hun consumptieaardappelen op zand- en lössgrond te rooien, heeft demissionair minister Piet Adema (Landbouw) besloten. Hij komt hiermee tegemoet aan een wens van de Tweede Kamer die een motie van BBB en SGP hierover aannam.

4 uur geleden
Veehouders bij Vlaardingen moeten gras maaien om te veel dioxine

VLAARDINGEN (ANP) - Veehouders tussen Vlaardingen, Maassluis en Maasland krijgen het advies om hun gras te maaien, vanwege de te hoge hoeveelheid dioxine die in het gebied is neergekomen door de brand op het terrein van afvalverwerker AVR vorige week. Ook moeten inwoners hun tuinmeubels en auto's schoonmaken.

4 uur geleden
Onderzoek: hogere straffen voor hooligans niet de oplossing

UTRECHT (ANP) - De oplossing om geweld van voetbalsupporters tegen te gaan ligt niet zozeer bij hardere maatregelen, zoals hogere straffen. De pakkans beïnvloedt gedrag veel meer. Dat schrijft adviesbureau Berenschot in een verkennend onderzoek in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

5 uur geleden
Adema: blauwtong mogelijk op al 600 bedrijven, drama voltrekt zich

DEN HAAG (ANP) - Mogelijk hebben al 600 boerenbedrijven last van de ziekte blauwtong, zei demissionair minister Piet Adema (Landbouw) na afloop van de ministerraad. Volgens de laatste schatting gaat het om ongeveer 300 bedrijven, maar omdat de ziekte zich zo snel verspreidt, verwacht hij dat het er al meer zijn. "Dus er voltrekt zich een drama."

5 uur geleden