Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zonder Koelizjnikov durft Nuis op 1500 m wel aan goud te denken

Zonder Koelizjnikov durft Nuis op 1500 m wel aan goud te denken

SALT LAKE CITY (ANP) - Zijn mond op het middenterrein van de Utah Olympic Oval viel wijd open van verbazing. Een toptijd op de 1000 meter van zijn Russische rivaal Pavel Koelizjnikov had Kjeld Nuis bij de WK afstanden in Salt Lake City wel verwacht. Maar dat de 25-jarige snelheidsduivel in de vierde rit als eerste schaatser onder de 1.06 zou duiken, kwam ook voor de verdreven wereldrecordhouder (1.06,18) als een flinke schok.

Nuis pakte achter de nieuwe wereldkampioen (1.05,69) nog wel zilver, maar was met een tijd van 1.06,73 ruim 1 seconde langzamer dan de ontketende Koelizjnikov. "Ja, heel pijnlijk", gaf de tweevoudige olympisch kampioen bij de NOS ronduit toe. "Pavel is echt een klasse apart. Hij heeft zoveel rust in zijn slagen, terwijl hij toch ontzettend hard rijdt. Ik had die rust juist niet. Ik was te fel, ik ging verbeten op jacht naar hem. Daardoor lukte het niet."

Vorig weekeinde kondigde Koelizjnikov in Calgary zijn mondiale toptijd al min of meer aan. Hij zegevierde bij de wereldbeker in 1.06,49, met Nuis en ook Thomas Krol op een halve seconde. "Ik geloofde er in de afgelopen week echt in dat ik dat gat met hem hier zou kunnen dichten. Maar dan had ik een race moeten rijden zoals vorig jaar in Salt Lake, toen ik het wereldrecord verbrak. In deze rit was ik echter na de eerste meters al kansloos. Ik verloor zoveel tijd bij de start, dat een lage 1.06 er meteen al niet meer inzat."

Nuis, die hortend en stotend op gang kwam, kon zich na zijn verknalde opening (16,6 tegen Koelizjnikov 16,1) nog wel herstellen. "Ik dacht bij mezelf: 'vergeet die tijd van Koelizjnikov en ga rijden voor wat je waard ben'. Na 200 meter ging ik echt lekker schaatsen, maar toen was het kwaad natuurlijk al geschied."

Mede door zijn sterke tijden in de twee volle rondes (24,6 en 25,4) hield Nuis de moed erin voor de 1500 meter, die zondag wordt verreden. Hij heeft sowieso op die afstand één mazzel: Koelizjnikov rijdt als rassprinter de illustere schaatsmijl niet. "Met een betere opening en daarna drie strakke rondjes moet WK-goud voor mij nog mogelijk zijn."

Meer uit Sport

Tennisser Griekspoor bereikt derde ronde masterstoernooi Madrid

MADRID (ANP) - Tallon Griekspoor heeft zich geplaatst voor de derde ronde van het masterstoernooi in Madrid. Nederlands beste tennisser rekende op het Spaanse gravel in drie sets af met de Japanner Taro Daniel: 4-6 6-3 6-4.

4 uur geleden
Overdracht olympische vlam in Athene met zang van Nana Mouskouri

ATHENE (ANP/DPA) - Griekenland heeft de olympische vlam overgedragen aan de organisatie van de Olympische Spelen in Parijs. Dat gebeurde tijdens een plechtige ceremonie in het antieke, marmeren Stadion Panathinaiko in Athene, waar in 1896 de eerste moderne Spelen werden gehouden.

5 uur geleden
Turner De Munck wint EK-zilver op voltige

RIMINI (ANP) - Turner Loran de Munck (24) heeft bij de EK in het Italiaanse Rimini het zilver gegrepen op voltige. De Munck kwam in de finale tot 14,933 punten. Daarmee hoefde hij alleen de Ierse wereldkampioen Rhys McClenaghan (15,300) voor zich te dulden. Europees meerkampkampioen Marios Georgiou uit Cyprus pakte het brons (14,800).

7 uur geleden
Tennisser Van de Zandschulp buigt voor Fransman Humbert in Madrid

MADRID (ANP) - Botic van de Zandschulp is niet verder gekomen dan de tweede ronde van het masterstoernooi in Madrid. De Nederlandse tennisser boog op het Spaanse gravel voor de Fransman Ugo Humbert, die beduidend beter was en won in twee sets: 6-3 6-3.

7 uur geleden
Judoka De Wit houdt zilver over aan eerste EK-finale

ZAGREB (ANP) - Judoka Frank de Wit heeft bij de EK in Zagreb genoegen moeten nemen met zilver. De 28-jarige Noord-Hollander verloor in de klasse tot 81 kilogram in de finale van Tato Grigalasjvili uit Georgië met ippon. De regerend wereldkampioen wierp De Wit na 44 seconden op zijn rug.

7 uur geleden
Wielerploeg SD Worx-Protime aast met Vollering op Vuelta-zege

VALENCIA (ANP) - Wielerploeg SD Worx-Protime gaat met Demi Vollering op jacht naar de eindoverwinning in de Vuelta España Femenina. De 27-jarige wielrenster krijgt in de Ronde van Spanje, die zondag van start gaat met een ploegentijdrit in Valencia, hulp van onder anderen Europees kampioene Mischa Bredewold.

8 uur geleden
McNulty wint tijdrit in Ronde van Romandië, Ayuso nieuwe leider

ORON (ANP) - De Amerikaanse wielrenner Brandon McNulty heeft de derde etappe van de Ronde van Romandië gewonnen. De renner van UAE Team Emirates was de snelste in een individuele tijdrit over 15,5 kilometer met start en finish in Oron. McNulty profiteerde van droge omstandigheden. De meeste klassementsrenners werkten hun tijdrit af in de regen.

9 uur geleden