Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Zonder ingrijpen zullen slechte verhoudingen in zorg terugkeren'

'Zonder ingrijpen zullen slechte verhoudingen in zorg terugkeren'

DEN HAAG (ANP) - De druk op de zorg in het afgelopen jaar heeft tot verbeteringen geleid in de samenwerking tussen instellingen op het gebied van personeel. Maar als er niet fundamenteel wordt ingegrepen in de arbeidsmarktaanpak, komen in de toekomst mede door een groeiende zorgvraag "de toegankelijkheid, kwaliteit en betaalbaarheid" van de zorg in gevaar. Dat concludeert de onafhankelijke commissie Werken in de Zorg, die de coronacrisis tegen het licht hield.

"Ook vóór corona was er al sprake van het vastlopen van de arbeidsmarkt, maar de acute personeelstekorten liepen door de crisis verder op door de druk die op de zorg kwam te liggen", schrijft de commissie in een brief aan het kabinet. Maar "in reactie daarop gebeurde er gelukkig heel veel". Zo vonden zorginstellingen elkaar onder meer "in gezamenlijke wervingsinspanningen en in het uitwisselen en combineren van functies".

De commissie vreest echter dat er "als het stof neerdaalt" van de coronacrisis wordt teruggevallen in de oude patronen en dat "wrevel, frustraties en oud zeer" voor verdeeldheid gaan zorgen. "Een algemene les uit de crisisleer is dat slechte verhoudingen van voor een crisis daarna vaak verhevigd terugkomen, als het gedeelde belang is weggevallen."

"In de periode dat het écht moest is er gelukkig samenwerking ontstaan", zegt commissievoorzitter Doekle Terpstra in De Telegraaf. "Maar het is kortstondig van aard, terwijl dit dé tijd is om door te pakken." De gevolgen zijn hem duidelijk als dat niet gebeurt. "Helaas zijn daar al voorbeelden van, zoals hardnekkige verkokering van zorg en onderwijs, het wegsturen van stagiaires en het wegvallen van begeleiding en de verstoring van samenwerking door marktprikkels."

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

JoMePi 1 maand geleden
Als het stof neerdaalt en de VVD wint de verkiezingen weer dan kan de zorg het wel schudden want die gaan gewoon door met de gezondheidszorg afbreken

Meer uit Binnenland

EMA ziet bloedproblemen als zeldzame bijwerking vaccin Janssen

AMSTERDAM (ANP) - Trombose en een tekort aan bloedplaatjes moeten worden beschouwd als zeer zeldzame bijwerkingen van het coronavaccin dat door het Nederlandse bedrijf Janssen is ontwikkeld. In de bijsluiter van het vaccin moet daarom een waarschuwing worden opgenomen voor de zeer kleine kans op deze ernstige bloedproblemen. Tot die conclusie is het veiligheidscomité van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) gekomen. Het EMA zegt er wel meteen bij dat de voordelen van het vaccin nog altijd zwaarder wegen dan de risico's.

14 minuten geleden
'Kabinet speelt Russisch roulette met ziekenhuiszorg'

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet speelt Russisch roulette met de ziekenhuiszorg. Dat vindt vakbond FNV Zorg & Welzijn, in reactie op de versoepelingen die het kabinet dinsdagavond volgens ingewijden aankondigt, op de dag dat de ziekenhuizen de hoogste instroom meldden van coronapatiënten dit jaar. Ook volgens beroepsorganisatie NU'91 komen de versoepelingen te vroeg.

52 minuten geleden
Gommers: kabinet moet alleen versoepelen als cijfers dalen

ROTTERDAM (ANP) - IC-arts en voorman van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care Diederik Gommers "gaat ervan uit" dat het kabinet geen versoepelingen van de coronamaatregelen doorzet zolang het aantal patiënten in de ziekenhuizen niet afneemt. Zelf moet Gommers gezien de stijgende cijfers "nog even niet aan versoepelingen denken".

55 minuten geleden
6871 nieuwe coronagevallen geregistreerd bij het RIVM

BILTHOVEN (ANP) - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft tussen maandagochtend en dinsdagochtend 6871 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zijn er 302 minder dan maandag, toen 7173 positieve tests werden gemeld.

56 minuten geleden
Hoogste instroom coronapatiënten in ziekenhuizen van dit jaar

ROTTERDAM (ANP) - Terwijl het kabinet dinsdagavond versoepelingen van de coronamaatregelen gaat aankondigen, melden ziekenhuizen de hoogste instroom van coronapatiënten sinds eind vorig jaar. Volgens cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zijn het afgelopen etmaal 327 nieuwe patiënten met Covid-19 opgenomen. Zo'n hoog aantal werd in 2021 nog niet geregistreerd.

1 uur geleden
Schadevergoeding voor Farmers Defence Force na Opsporing Verzocht

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse staat moet Farmers Defence Force (FDF) een schadevergoeding betalen van 3000 euro. De boerenorganisatie had een kort geding aangespannen tegen de Staat en omroep AVROTROS na een uitzending van het tv-programma Opsporing Verzocht. Daarin werd de organisatie in verband gebracht met brandstichting, onder meer vlakbij het RIVM.

1 uur geleden
Kabinet zet meerdere versoepelingen van coronamaatregelen door

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat vanaf volgende week een aantal coronamaatregelen opschorten, afschaffen of versoepelen. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van RTL Nieuws. De avondklok wordt vanaf 28 april geschrapt en de terrassen mogen tussen 12.00 en 18.00 uur open. Het besluit tot de versoepelingen was al voorgenomen, maar gaan volgens bronnen echt door. Ze worden dinsdagavond aangekondigd tijdens een persconferentie.

2 uur geleden