Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zondag dag van de waarheid voor brexit, of toch niet?

Zondag dag van de waarheid voor brexit, of toch niet?

BRUSSEL (ANP) - Bijna 4,5 jaar na het referendum over het Britse vertrek uit de Europese Unie lijkt zondag de dag van de waarheid te worden over de toekomstige betrekkingen tussen Londen en de EU. Onderhandelaars hebben tot die dag de tijd gekregen een akkoord te sluiten over de betrekkingen die met ingang van 1 januari moeten gaan gelden.

Maandenlang werd er overleg gevoerd om te voorkomen dat er een no-deal brexit zou komen die economisch slecht uitpakt voor beide kampen met invoerheffingen en tal van andere handelsbelemmeringen. David Frost namens Londen en Michel Barnier namens Brussel spraken talloze keren met elkaar maar zijn er nog niet in geslaagd een voor beide kampen acceptabel compromis in elkaar te draaien.

De drie hoofdthema's waarover de partijen het niet eens kunnen worden, zijn de toegang van de Europese en Britse vissers tot elkaars wateren, gelijke concurrentieregels voor Britse en Europese bedrijven en het toezicht op de gemaakte afspraken. Afgelopen week overlegden de Britse premier Boris Johnson en voorzitter Ursula Von der Leyen van de Europese Commissie nog persoonlijk om een doorbraak te forceren, maar ook dat mislukte.

EU-hoofdonderhandelaar Barnier en zijn Britse evenknie Frost hervatten deze vrijdag hun pogingen om er toch nog uit te komen. Zondag moet dan een "ferm besluit" worden genomen, heeft Johnson na het diner met Von der Leyen laten weten.

Onduidelijk is tot hoe lang er zondag nog gepraat kan worden tussen Barnier en Frost en of de partijen het aandurven om de onderhandelingen definitief te staken. Verscheidene deadlines werden in het verleden al opgeschoven om er toch maar uit te komen.

Theoretisch hebben de partijen tot kort voor de jaarwisseling om een akkoord te sluiten, dat vervolgens nog moet worden goedgekeurd door de afzonderlijke EU-lidstaten, het Britse parlement en het Europese Parlement. In Britse media wordt nog voorzichtig gespeculeerd op een hervatting van de gesprekken na zondag.

Meer uit Financieel

ASML toont herstel in licht hogere AEX na koersval

AMSTERDAM (ANP) - ASML toonde donderdag wat herstel op de Amsterdamse beurs. De chipmachinemaker ging een dag eerder nog hard onderuit na een teleurstellend kwartaalbericht. Het aandeel won nu 1,5 procent, na het koersverlies van bijna 7 procent op woensdag. ASML profiteerde onder meer van beter dan verwachte resultaten van de Taiwanese chipproducent TSMC. Die belangrijke klant van ASML zag de winst in het afgelopen kwartaal voor het eerst in een jaar tijd stijgen dankzij de sterke vraag naar AI-chips.

26 minuten geleden
Conflicten raken meerderheid internationaal handelende bedrijven

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van de Nederlandse ondernemers die internationaal handelen heeft last van de vele conflicten die momenteel spelen in de wereld. Dat komt naar voren uit een peiling door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) onder ruim duizend bedrijven.

41 minuten geleden
Flink meer omzet easyJet, ziet vraag richting zomer groeien

LUTON (ANP) - EasyJet ziet de vraag naar zijn vliegreizen en vakanties nog altijd toenemen. Die trend leidt naar verwachting tot een omzetstijging van 22 procent over de afgelopen zes maanden van het gebroken boekjaar van de luchtvaartmaatschappij. Dat meldt easyJet in een tussentijdse handelsupdate. De luchtvaartmaatschappij, die ook vakanties aanbiedt, ziet het aantal boekingen voor deze zomer sterker stijgen dan in 2023.

50 minuten geleden
Kifid ontvangt 500 klachten meer over financiële diensten

DEN HAAG (ANP) - Consumenten hebben vorig jaar meer geklaagd over financiële diensten bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid), staat in het jaarverslag. Het instituut ontving 5616 nieuwe klachten, 500 meer dan een jaar eerder. Schadeverzekeringen leverden het grootste aantal klachten op. Ook klaagden consumenten over bankzaken, hypotheken en kredietregistraties.

58 minuten geleden
AEX-index koerst af op voorzichtig herstel na recente verliezen

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt donderdag wat te herstellen van de koersverliezen eerder deze week. De hoofdindex bereikte afgelopen vrijdag nog een hoogtepunt op 894 punten en is sinds de Iraanse aanval op Israël afgelopen weekeinde flink teruggevallen. Woensdag zakte de AEX nog 1,1 procent tot 865,35 punten. Dat kwam vooral door koersverliezen van de chipbedrijven, na een tegenvallend kwartaalbericht van ASML.

1 uur geleden
Groothandelaar Sligro stopt vanaf 2025 met de verkoop van tabak

VEGHEL (ANP) - Sligro stopt met de verkoop van tabak vanaf 2025. Dat meldt de groothandelaar in een handelsupdate over het eerste kwartaal van dit jaar. Een deel van de verkoop wordt op 1 juli dit jaar al stopgezet, met uitzondering van tabakswaren waarvoor Sligro contracten heeft afgesloten die lopen tot het einde van dit jaar.

1 uur geleden
Europese autobranche wijt verkoopdaling aan paasvakantie

BRUSSEL (ANP) - De Europese automarkt heeft vorige maand voor het eerst dit jaar een kleine krimp laten zien. Volgens de Europese brancheorganisatie ACEA komt dat waarschijnlijk doordat Pasen dit jaar vroeg viel. In verschillende landen betekende het een lange vakantie in maart en daarin hebben autodealers minder auto's verkocht.

1 uur geleden