Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zo'n 8 miljoen extra om tekorten voedselbanken te voorkomen

Zo'n 8 miljoen extra om tekorten voedselbanken te voorkomen

DEN HAAG (ANP) - Om te voorkomen dat voedselbanken zonder voedsel komen te zitten, trekt het kabinet naar verwachting zo'n 8 miljoen euro uit. Door de coronacrisis zullen veel meer mensen voor hun eten moeten aankloppen bij de voedselbank. Het kabinet stak daarom eerder al geld in de voedselbanken.

Voor de nieuwe impuls doet het kabinet een beroep op een Europees potje tegen armoede.

Het eerdere bedrag van 4 miljoen euro dat het kabinet aan voedselbanken gaf, hoeft niet meer alleen als vangnet gebruikt te worden. Eerst mocht het geld alleen ingezet worden als het eigen 'calamiteitenfonds' van de koepelorganisatie Voedselbanken Nederland leeg is. Over hoe het totale bedrag moet worden uitgegeven, gaan staatssecretaris Bas van 't Wout (Sociale Zaken) en Carola Schouten (Voedselkwaliteit) in gesprek met de organisatie.

Belangrijke functie

De bewindspersonen benadrukken dat het belangrijk is dat voedselbanken "hun belangrijke functie kunnen blijven vervullen in deze moeilijke tijd." Daarom praat het kabinet ook met Voedselbanken Nederland om eventuele problemen snel in beeld te krijgen. Hiervoor is inmiddels al een speciaal actieteam voor opgericht.

Overigens blijken ook de maatregelen van supermarkten om voedselverspilling tegen te gaan voor problemen te zorgen bij voedselbanken. Zij zorgen dat ze minder voedsel hoeven weg te gooien, maar ook komt minder eten terecht bij de voedselbanken.

De impuls voor voedselbanken kwam er onder meer op initiatief van coalitiepartijen CDA en ChristenUnie, die hierover een voorstel schreven. "Dankzij onze inzet en nota ziet het kabinet eindelijk de noodzaak in om landelijk de voedselbanken te gaan helpen", zegt CDA-Kamerlid Evert-Jan Slootweg. "Europees geld om de voedselbanken te ondersteunen. Voedselbanken krijgen circa 8 miljoen euro en dat is hard nodig!" Ook ChristenUnie-Kamerlid Eppo Bruins is blij dat er een beroep wordt gedaan op het fonds, maar voegt eraan toe: "Onze inzet gaat natuurlijk verder. We gaan voor een land waarin iedereen kan rondkomen. Geen kind hoort in Nederland immers met honger naar bed te gaan, dat is wat telt."

Meer uit Binnenland

Brand op vrachtschip in Dordrecht geblust

DORDRECHT (ANP) - De brand die vrijdagavond uitbrak op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is geblust. Rond 01.00 uur werd het sein brand meester gegeven, nadat eerder nog werd verwacht dat het leeghalen en blussen van de scheepslading enkele uren in beslag zou gaan nemen.

1 uur geleden
Morrende VVD-leden willen Rutte aan zijn asielbelofte houden

APELDOORN (ANP) - Voor de VVD belooft het zaterdag weer een roerige dag te worden. De achterban van de grootste regeringspartij kan op het congres in Apeldoorn zijn hart luchten over de vele kwesties die nu spelen binnen de coalitie. De pijlen worden naar verwachting vooral gericht op de perikelen met asiel en migratie. Ontevreden leden geven aan dat ze hun leider en premier Mark Rutte kritisch gaan bestoken met vragen over zijn eerdere belofte dat de instroom van asielzoekers zou worden beperkt.

3 uur geleden
Actiedag voor een nationaal heksenmonument

DEN HAAG (ANP) - Op bijna twintig plekken in Nederland voert de Stichting Nationaal Heksenmonument zaterdagmiddag actie. De missie van de net opgerichte stichting is een nationaal monument voor de slachtoffers van de grootschalige verbrandingen als heks van voornamelijk vrouwen, die in Europa plaatsvonden tussen 1450 en 1750. In onder meer Amsterdam, Nijmegen, Delft en Maastricht worden witte bloemen gelegd en namen van slachtoffers voorgelezen.

3 uur geleden
Brand op vrachtschip in Dordrecht

DORDRECHT (ANP) - Op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is vrijdagavond brand uitgebroken. De brand is ontstaan tijdens het laden van schroot, en woedt zowel op de kade als op het schip, aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio.

8 uur geleden
Grote bosbrand in Oisterwijk onder controle

OISTERWIJK (ANP) - In een bosgebied in Oisterwijk heeft vrijdagavond een grote brand gewoed. De brandweer heeft het vuur inmiddels onder controle. Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio heeft de rook niet voor overlast gezorgd op het Intents festival, dat in de buurt aan de gang is.

9 uur geleden
GroenLinks evalueert kandidaatstelling na stemrel in Zuid-Holland

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks in Zuid-Holland laat een externe evaluatie uitvoeren naar de manier waarop de kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen is samengesteld. De partij wil hier "lessen uit trekken voor de toekomst", schrijven fractievoorzitter Sinan Ă–zkaya en voorzitter Esther Punte van GroenLinks Zuid-Holland vrijdag in een mail aan hun leden. Aanleiding hiervoor is de rel die dinsdag ontstond rond Debora Fernald.

9 uur geleden
Rover: ProRail laat reizigers Amsterdam - Londen in de kou staan

DEN HAAG (ANP) - Rover heeft er geen enkel begrip voor dat door werkzaamheden op station Amsterdam Centraal vanaf juni volgend jaar maandenlang geen treinen rijden tussen Amsterdam en Londen. Reizigers tussen beide steden komen volgens de reizigersorganisatie "maanden in de kou te staan" en zij roept ProRail en staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) op de plannen zo aan te passen dat de verbinding in stand blijft.

11 uur geleden