Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zo'n 250 Nederlandse artsen willen deze week nog naar Marokko

Zo'n 250 Nederlandse artsen willen deze week nog naar Marokko

DEN HAAG (ANP) - Ongeveer 250 Nederlandse zorgmedewerkers hebben zich aangemeld om te helpen na de aardbeving in Marokko. Ze hopen deze week nog af te kunnen reizen, als het lukt met de roosters op hun werk hier en als de Marokkaanse autoriteiten toestemming geven. Dat zegt voorzitter Ali Lahdidioui van de Associatie Marokkaanse Artsen Nederland (AMAN).

De associatie kwam zaterdagochtend meteen in actie, toen de eerste beelden van de bevingen naar buiten kwamen. Onder de hulpverleners die zich hebben aangemeld, zijn volgens hem basisartsen, specialisten, huisartsen en verpleegkundigen. Het gaat niet alleen om mensen die familiebanden met Marokko hebben, maar ook om mensen met andere achtergronden. Lahdidioui is zelf internist-ouderengeneeskunde bij het HagaZiekenhuis in Den Haag. "Bij iedereen heerst motivatie en enthousiasme om op welke manier dan ook een bijdrage te leveren. Ook bij werkgevers. Thuiszorgorganisaties hebben ons benaderd dat ze hun werknemers beschikbaar willen stellen om naar Marokko af te reizen", aldus Lahdidioui.

Een collega van Lahdidioui is al naar Marokko gegaan om te inventariseren wat de zorg daar nodig heeft. Het gaat om wondmateriaal, gazen, verbanden, antibiotica, ontsmettingsalcohol. "Het maakt niet uit hoe groot je ziekenhuis is, als zo'n ramp zich voordoet zijn de voorraden snel op, doordat je in korte tijd veel van hetzelfde nodig hebt."

Adequate zorg

De Nederlanders zouden bijvoorbeeld met een soort veldhospitaal in afgelegen dorpen kunnen werken. "Mensen zijn eerst anderen gaan helpen, puur op adrenaline en om zichzelf weg te cijferen. Pas daarna kijken ze naar zichzelf. Hun wonden zijn misschien niet acuut levensbedreigend, maar als je die onbehandeld laat, kunnen ze gaan infecteren. Ik denk dat we in de afgelegen gebieden het verschil kunnen maken."

Niet alle hulp daar heeft nut, zegt Lahdidioui. "Een scootmobiel is leuk en aardig, maar in een dorp in bergachtig gebied heeft dat niet veel meerwaarde. Daarom willen we echt weten waar de meeste behoefte aan is. We willen de adequate zorg en het juiste materiaal geven aan de mensen die dit het meest nodig hebben."

Meer uit Gezond

Fondsen willen meer actie voor een gezonder Nederland

AMERSFOORT/DEN HAAG (ANP) - "Als de samenleving niet snel daadkracht toont en intensief gaat samenwerken voor langer gezond leven, komt de welvaart in Nederland in gevaar", zegt de vereniging Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF).

55 minuten geleden
Honderden Limburgers in Den Haag voor behoud ziekenhuis

DEN HAAG (ANP) - Zo'n zevenhonderd mensen uit de Limburgse regio Parkstad demonstreren zaterdagmiddag in Den Haag voor het behoud van alle afdelingen van het Zuyderland-ziekenhuis in Heerlen. Door een reorganisatie dreigt onder meer de intensive care naar Sittard-Geleen te verdwijnen. Ook de spoedeisende hulp en de geboortezorg worden bedreigd.

1 dag geleden
Waarschuwing om giftige stof: 'Eet geen vis uit Twentekanaal'

HENGELO (ANP) - Rijkswaterstaat en de gemeente Hengelo adviseren mensen om voorlopig geen vis te eten uit het Twentekanaal. De reden is dat een verhoogde concentratie van een giftige stof is gemeten tussen de sluizen Delden en Hengelo. Omdat die schadelijke stof relatief makkelijk in vissen terecht kan komen, is het beter als vissen uit het kanaal uit voorzorg uit het dieet worden geschrapt, aldus Rijkswaterstaat en de gemeente.

4 dagen geleden
Novo dreigt Lego als waardevolste Deense merk voorbij te streven

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - Farmaceut Novo Nordisk dreigt Lego als waardevolste Deense merk voorbij te streven. Volgens de Brand Finance 2024 landenranglijst, steeg de merkwaarde van de speelgoedfabrikant het afgelopen jaar met slechts 3 procent tot ongeveer 8 miljard dollar, terwijl die van Novo Nordisk met 59 procent groeide tot 5,1 miljard.

4 dagen geleden
Nieuwe medicijnen komen minder snel bij patiënt terecht

DEN HAAG (ANP) - Het duurt steeds langer voordat patiënten nieuwe medicijnen kunnen gebruiken nadat die zijn goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Volgens een jaarlijks overzicht van het gespecialiseerde bedrijf IQVIA is de gemiddelde 'wachttijd' in Nederland vorig jaar opgelopen van 328 dagen naar 404 dagen. Nederland is daarmee nog wel sneller dan het Europees gemiddelde. Dat staat nu op 531 dagen, twee weken langer dan vorig jaar.

4 dagen geleden
Zorgmedewerkers snakken volgens peiling naar minder administratie

DEN HAAG (ANP) - De meeste werknemers in de zorg- en welzijnsector denken dat ze mensen beter kunnen helpen als ze minder administratie zouden hebben, maar het gaat eerder de andere kant op. Bijna driekwart (73 procent) van de werknemers die meededen aan een peiling van vakbond FNV zegt de afgelopen vijf jaar juist steeds meer tijd aan administratie kwijt te zijn. Bijna de helft van de ruim 6000 ondervraagden is zeker 25 procent van alle werktijd bezig met zaken als registratie, verslaglegging en het invullen van lijsten.

4 dagen geleden
AI verslaat radiologen in onderzoek naar opsporen prostaatkanker

NIJMEGEN (ANP) - Goed getrainde kunstmatige intelligentie (AI) spoort prostaatkanker iets vaker op dan radiologen en wijst vooral veel minder vaak ten onrechte een verdachte plek aan. Die conclusie trekt een internationaal onderzoeksteam onder leiding van het Radboudumc in Nijmegen na een uitgebreide studie.

4 dagen geleden