Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zo'n 200 Oekraïners naar Den Haag, mogelijk uitgebreid naar 500

Zo'n 200 Oekraïners naar Den Haag, mogelijk uitgebreid naar 500

DEN HAAG (ANP) - Op korte termijn worden ongeveer 200 vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen in Den Haag. Dat kan snel worden uitgebreid "tot zo'n 500 plekken en verder", laat de gemeente weten.

De eerste Oekraïense vluchtelingen zijn inmiddels aangekomen in Den Haag. Zij worden volgens de gemeente opgevangen in een hotel. Vanaf maandag zijn er meer hotelkamers voor ze beschikbaar. Ook kunnen ze terecht bij de Stichting Noodopvang.

Elke veiligheidsregio heeft van het Rijk de opdracht gekregen om op korte termijn duizend Oekraïners op te vangen, en op de langere termijn nog eens duizend. Den Haag ligt binnen de regio Haaglanden, net als onder meer Delft en Zoetermeer. Hoe de Oekraïners over de rest van de regio worden verdeeld, is nog niet bekend.

Opvangplekken Nederland

Ook op andere plaatsen in Nederland zijn de eerste opvangplekken voor gevluchte Oekraïners gevonden. Zo zijn er twintig kamers in een hotel in Winschoten beschikbaar voor in totaal 40 vluchtelingen. In een kantoorpand in Sliedrecht worden ook Oekraïners opgevangen. De eerste groep, ongeveer 25 mensen, komt daar zondag aan. Een kampeerboerderij met 'strohotel' in het Groningse Oldehove wordt ook klaargemaakt om ontheemden te huisvesten. "Dit betekent nog niet dat de eerste mensen al komen. Wel dat wij klaar zijn om hen te ontvangen", laat de gemeente Westerkwartier weten. De Zeeuwse gemeente Noord-Beveland gaat zo'n 25 mensen opvangen in een voormalig schoolgebouw in Wissekerke.

Rotterdam meldde eerder al op korte termijn duizend Oekraïners op te vangen. Die komen onder meer in twee riviercruiseschepen. In Amsterdam worden 235 Oekraïners opgevangen in twee hotels.

De Oekraïners hoeven geen asiel aan te vragen en gaan dus ook niet naar een asielzoekerscentrum. Ze mogen hier meteen werken en hun kinderen kunnen naar school.

Meer uit Binnenland

Ontploffing bij Surinaams geldwisselkantoor in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Bij een Surinaams geldwisselkantoor aan de De Heemstraat in Den Haag is in de nacht van zondag op maandag iets tot ontploffing gebracht. Het gaat om een pand van de keten Suri-Change, die de laatste tijd vaker doelwit is geweest van explosies. De schade beperkt zich tot de voordeur, er is niemand gewond geraakt, meldt de politie.

2 uur geleden
Anadolu: Erdogan opnieuw populairste kandidaat in Nederland

ANKARA (ANP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die zondag is herkozen, is ook tijdens de tweede ronde van de presidentsverkiezingen de populairste kandidaat onder kiezers in Nederland gebleken. Hij kreeg 70,5 procent van de stemmen en rivaal Kemal Kilicdaroglu 29,6 procent, meldt het Turkse persbureau Anadolu.

3 uur geleden
Kastelen en kerken in heel Nederland openen deuren met Pinksteren

DEN HAAG (ANP) - Meer dan honderd kastelen en zo'n driehonderd kerken in Nederland openen op tweede pinksterdag hun deuren voor bezoekers. Dit jaar is de eerste landelijke Open Kerkendag na twee regionale edities in Noord-Brabant en Zeeland. Volgens coördinator Liam Borger van organisator Stichting Open Kerken zijn kerken "het grootste cultuurbezit van Nederland" en is het evenement vooral bedoeld om de cultuurhistorische waarde te laten zien.

5 uur geleden
Dode en twee gewonden na steekpartij Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Drie mannen zijn zondagavond zodanig gewond geraakt door een steekpartij in Amsterdam dat ze naar het ziekenhuis moesten worden gebracht. Iets voor 01.00 uur in de nacht van zondag op maandag maakte de politie bekend dat een van de drie slachtoffers, ondanks de medische behandeling die hij kreeg, aan zijn verwondingen is overleden. Het gaat om een 21-jarige man.

9 uur geleden
Premier Rutte feliciteert Erdogan met herverkiezing

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gefeliciteerd met zijn herverkiezing. "Ik wens hem alle succes de komende jaren. Ik zie er naar uit om verder te gaan met het versterken van de banden en samen te werken als vrienden en bondgenoten", twitterde Rutte.

13 uur geleden
Turkse Nederlanders vieren toeterend de Turkse verkiezingsuitslag

DEN HAAG (ANP) - In meerdere steden wordt gevierd dat Recep Tayyip Erdogan waarschijnlijk de Turkse verkiezingen heeft gewonnen. Veel Turken zijn met de nationale vlag van Turkije in de auto gestapt om rond te rijden en te toeteren of staan met de vlag op straat te zwaaien.

13 uur geleden
Gewonde en ontruimingen door brand in Landgraaf

LANDGRAAF (ANP) - Een bewoner van een appartement in Landgraaf is zondagavond naar het ziekenhuis gebracht nadat brand was uitgebroken in zijn woning. Volgens een woordvoerder van de brandweer had hij te veel rook ingeademd. Ook enkele andere bewoners van het appartementencomplex zijn door de ambulancedienst nagekeken na het inademen van rook. De brandweer heeft het hele appartementencomplex van zo’n dertig tot veertig woningen laten ontruimen, aldus de woordvoerder.

14 uur geleden