Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zo'n 200 Oekraïners naar Den Haag, mogelijk uitgebreid naar 500

Zo'n 200 Oekraïners naar Den Haag, mogelijk uitgebreid naar 500

DEN HAAG (ANP) - Op korte termijn worden ongeveer 200 vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen in Den Haag. Dat kan snel worden uitgebreid "tot zo'n 500 plekken en verder", laat de gemeente weten.

De eerste Oekraïense vluchtelingen zijn inmiddels aangekomen in Den Haag. Zij worden volgens de gemeente opgevangen in een hotel. Vanaf maandag zijn er meer hotelkamers voor ze beschikbaar. Ook kunnen ze terecht bij de Stichting Noodopvang.

Elke veiligheidsregio heeft van het Rijk de opdracht gekregen om op korte termijn duizend Oekraïners op te vangen, en op de langere termijn nog eens duizend. Den Haag ligt binnen de regio Haaglanden, net als onder meer Delft en Zoetermeer. Hoe de Oekraïners over de rest van de regio worden verdeeld, is nog niet bekend.

Opvangplekken Nederland

Ook op andere plaatsen in Nederland zijn de eerste opvangplekken voor gevluchte Oekraïners gevonden. Zo zijn er twintig kamers in een hotel in Winschoten beschikbaar voor in totaal 40 vluchtelingen. In een kantoorpand in Sliedrecht worden ook Oekraïners opgevangen. De eerste groep, ongeveer 25 mensen, komt daar zondag aan. Een kampeerboerderij met 'strohotel' in het Groningse Oldehove wordt ook klaargemaakt om ontheemden te huisvesten. "Dit betekent nog niet dat de eerste mensen al komen. Wel dat wij klaar zijn om hen te ontvangen", laat de gemeente Westerkwartier weten. De Zeeuwse gemeente Noord-Beveland gaat zo'n 25 mensen opvangen in een voormalig schoolgebouw in Wissekerke.

Rotterdam meldde eerder al op korte termijn duizend Oekraïners op te vangen. Die komen onder meer in twee riviercruiseschepen. In Amsterdam worden 235 Oekraïners opgevangen in twee hotels.

De Oekraïners hoeven geen asiel aan te vragen en gaan dus ook niet naar een asielzoekerscentrum. Ze mogen hier meteen werken en hun kinderen kunnen naar school.

Meer uit Binnenland

Slachtoffer schietpartij Eindhoven overleden

EINDHOVEN (ANP) - De man die zondagavond zwaargewond raakte door een schietpartij op de Rode Kruislaan in Eindhoven, is aan zijn verwondingen overleden. Dat meldt de politie maandag. Twee verdachten zitten vast. De politie sluit nieuwe aanhoudingen niet uit.

10 minuten geleden
Man (20) die werd overvaren in Kudelstaart overleden

KUDELSTAART (ANP) - De 20-jarige man uit De Lier die zondag werd overvaren op de Westeinderplassen aan de Kudelstaartseweg in Kudelstaart, is overleden aan zijn verwondingen. Dat meldt de politie maandagochtend. Zondag hield de politie de bestuurder van de boot aan, een 21-jarige man uit Aalsmeer.

51 minuten geleden
Datalek legt e-mailadressen 60.000 mensen met studieschuld bloot

GRONINGEN (ANP) - Een ethische hacker kon korte tijd de e-mailadressen van 60.000 mensen met een studieschuld inzien door een datalek bij softwarebedrijf Survalyzer, dat voor de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) een enquête uitvoerde. Dit bevestigt DUO na berichtgeving van BNR.

1 uur geleden
Varkens krijgen nog steeds herhaaldelijk stroomstoten

AMSTERDAM (ANP) - Varkens krijgen tijdens transporten nog steeds herhaaldelijk stroomstoten toegediend. Dit gebeurt ook op gevoelige plekken zoals het hoofd, de nek, de rug en de flanken. Dit stelt Varkens in Nood. De dierenrechtenorganisatie heeft in mei dit jaar opnames gemaakt bij meerdere transporteurs. De organisatie doet aangifte van dierenmishandeling.

1 uur geleden
Uitspraak rechtbank zaak man achter 'vergismoord' Latumahina

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank Amsterdam doet maandag uitspraak in de strafzaak tegen de 43-jarige Nourredine H., die door het Openbaar Ministerie wordt gezien als de man achter de schietpartij die de Amsterdamse dj Djordy Latumahina op 8 oktober 2016 fataal werd. De moordenaars zagen de 31-jarige Latumahina aan voor iemand anders, het beoogde doelwit was Gino M. De eis van het OM tegen H. luidde 29 jaar en negen maanden cel.

5 uur geleden
Aspirant-minister Faber wacht kritische hoorzitting Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - De beoogd minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie, PVV) kan maandag kritische vragen verwachten tijdens haar hoorzitting in de Tweede Kamer. Het bericht over haar benoeming maakte veel tongen los, onder andere omdat ze als senator in een debat sprak over de omstreden term "omvolking", die wordt gebruikt in extreemrechtse complottheorieën. VVD-leider Dilan Yeşilgöz noemde Faber openlijk "niet onomstreden" nadat ze was aangedragen, maar stemde na een crisisoverleg met de andere coalitiepartijen toch in met haar kandidatuur.

5 uur geleden
Hoger beroep Marengo verder met drie weken regiezittingen

SCHIPHOL (ANP) - In de beveiligde rechtbank op Schiphol gaat maandag het hoger beroep verder in het omvangrijke liquidatieproces Marengo. De komende drie weken zijn meerdere regiezittingen gepland. Dan wordt onder meer gesproken over het onderzoek en wat er nog nodig is om de zaken van de veertien verdachten inhoudelijk te kunnen behandelen.

5 uur geleden