Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zo'n 1,16 miljoen mensen kregen vorige week boosterprik

Zo'n 1,16 miljoen mensen kregen vorige week boosterprik

BILTHOVEN (ANP) - Het tempo van de boostervaccinaties tegen het coronavirus gaat verder omhoog. Ongeveer 1,16 miljoen volwassenen kregen vorige week een oppepprik. Dat is bijna evenveel als in de twee voorgaande weken bij elkaar.

In totaal hebben nu bijna 3 miljoen mensen een boosterprik gekregen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) deelt nog geen overzicht van de deelname per leeftijdsgroep. De GGD'en zijn goed voor bijna 2,4 miljoen boosterprikken, ongeveer 1 miljoen meer dan vorige week. Aanvankelijk waren dit mobiele ouderen en mensen die in bijvoorbeeld verpleeghuizen werken, maar inmiddels worden ook veertigers en vijftigers gevaccineerd.

Daarnaast hebben bijna 625.000 mensen een oppepprik gekregen in een instelling of ziekenhuis, zo'n 140.000 meer dan vorige week. Bij de instellingen gaat het bijvoorbeeld om verpleeghuisbewoners of mensen met het syndroom van Down. Ziekenhuizen vaccineren hun eigen artsen en verpleegkundigen, huisartsen en ambulancepersoneel.

Aanvullende vaccinatie

Ook hebben zo'n 130.000 mensen een aanvullende vaccinatie gekregen. Deze mensen hebben een ernstige afweerstoornis waardoor ze na de eerste twee prikken misschien niet genoeg bescherming tegen het coronavirus hebben opgebouwd.

Als de boosterprikken en de aanvullende prikken bij elkaar worden opgeteld, hebben 3,12 miljoen mensen een extra prik ontvangen. Dat komt neer op ongeveer 20 procent van alle volwassenen.

Ongeveer 11,9 miljoen volwassenen in Nederland zijn volledig gevaccineerd na de eerste en tweede prikken. Ongeveer 8,8 miljoen mensen wachten dus nog op hun boosterprik. Het kabinet wil dat zij voor eind januari, dus in de komende vijf weken, de kans hebben gehad een oppepprik te halen. Mensen die in de afgelopen drie maanden corona hebben gehad, moeten nog even wachten. Om het doel te kunnen halen, moet het boostertempo worden opgevoerd naar 1,5 miljoen tot 1,8 miljoen prikken per week.

Animo

De animo voor de eerste en tweede prik is vrijwel weg. In de afgelopen week lieten ongeveer 8500 mensen zich voor het eerst vaccineren. Dat is het laagste aantal ooit. De overheid hoopt met het nieuwe Novavax-vaccin twijfelaars over de streep te trekken om zich alsnog te laten vaccineren. De eerste leveringen komen op zijn vroegst eind februari of begin maart.

Ruim 84 procent van alle Nederlanders van 12 jaar en ouder is volledig gevaccineerd.

Meer uit Gezond

Oud-profvoetballers hebben ruim drie keer zoveel kans op dementie

LONDEN (ANP) - Oud-profvoetballers hebben ruim drie keer zoveel kans om dementie te krijgen dan de doorsnee bevolking. Dat heeft een studie aan de universiteit van Nottingham, gedaan op verzoek van de Engelse voetbalbond (FA) en een organisatie van spelers, opnieuw uitgewezen. Eerdere onderzoeken wezen de afgelopen tijd al veel vaker in die richting.

1 dag geleden
Staatssecretaris: geen slimme trucs om toch tabak te verkopen

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Maarten van Ooijen (volksgezondheid) roept supermarkten op niet op zoek te gaan naar "slimme trucs" om toch tabak te kunnen verkopen nadat het landelijke verkoopverbod voor supermarkten op 1 juli volgend jaar is ingegaan. Hij steunt gemeenten, zoals Utrecht, die ondernemers verbiedt nieuwe tabaksspeciaalzaken te openen.

1 dag geleden
Ouderen en zieken lopen meer kans op uitdroging door medicijnen

DEN HAAG (ANP) - Ouderen en mensen met een zwakkere gezondheid kunnen de komende dagen meer risico lopen op uitdroging en oververhitting dan andere mensen. Dat komt door de medicijnen die sommige mensen uit die groepen nemen. Apothekers kunnen mensen advies geven hoe ze het beste met medicijnen kunnen omgaan als het zo warm is, zegt beroepsorganisatie KNMP.

1 dag geleden
OM in beroep tegen vrijlating verdachte verpleegkundige Assen

ASSEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de vrijlating van de voormalige verpleegkundige van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA), die wordt verdacht van betrokkenheid bij meerdere sterfgevallen.

1 dag geleden
Utrecht verbiedt komst van nieuwe tabakszaken

UTRECHT (ANP) - De gemeente Utrecht verbiedt ondernemers om een nieuwe tabaksspeciaalzaak te openen in de stad. De gemeente streeft naar een rookvrije generatie en tabakszaken horen daar niet bij, vindt wethouder Eelco Eerenberg van Volksgezondheid.

1 dag geleden
Artsen richten netwerk op om zorg voor vulva's te verbeteren

ROTTERDAM (ANP) - De zorg voor het vrouwelijke geslachtsorgaan moet beter, vindt dermatoloog Colette van Hees van het Erasmus MC. Daarvoor is het Vulva Zorgnetwerk opgericht. Zo is het de bedoeling dat vrouwen beter, sneller en met meer empathie worden behandeld.

2 dagen geleden
Advocaat: tabakssector vertraagt ingrijpen tegen 'sjoemelsigaret'

DEN HAAG (ANP) - De tabaksindustrie probeert telkens de strijd tegen filtersigaretten ('sjoemelsigaretten') te vermijden en uit te stellen, zegt een advocaat van de Stichting Rookpreventie Jeugd donderdag in de rechtszaal in Den Haag. De twee partijen stonden daar andermaal tegenover elkaar, bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).

2 dagen geleden