Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zoektocht naar slachtoffers gaat door na aardbeving op Java

Zoektocht naar slachtoffers gaat door na aardbeving op Java

CIANJUR (ANP/RTR/AFP) - Indonesische reddingswerkers zoeken nog steeds naar slachtoffers in de ravage die is ontstaan door de aardbeving van maandag. Door de beving op het eiland Java zijn volgens de meest recente cijfers 252 doden gevallen.

De aardbeving met een kracht van 5.6 vond plaats in het westen van Java. De schade en het aantal slachtoffers is vooral groot in de stad Cianjur, het epicentrum van de beving. De autoriteiten denken dat het aantal slachtoffers nog verder zal oplopen.

Het reddingswerk in de bergachtige regio wordt bemoeilijkt door de schade aan de infrastructuur en stroomstoringen. Ook waren er meer dan honderd naschokken. Een dag later zitten nog tientallen mensen vast onder het puin. Volgens de rampendienst hebben ten minste 2200 huizen schade opgelopen en zijn ruim 5000 mensen ontheemd geraakt. Reddingswerkers proberen daarnaast gebieden te bereiken waarvan de toegangswegen zijn geblokkeerd als gevolg van aardverschuivingen.

President Joko Widodo bood tijdens zijn bezoek aan Cianjur zijn condoleances aan en beloofde noodhulp van de regering. Hij maakte bekend dat de regering met een compensatie komt voor slachtoffers en nabestaanden. Bij de wederopbouw moeten volgens de president woningen worden gebouwd die bestand zijn tegen aardbeving en eventuele andere natuurrampen.

Indonesië maakt deel uit van de zogeheten Ring of Fire, een gebied in de Grote Oceaan met meer dan honderd actieve vulkanen waar ook veel aardbevingen voorkomen. Het Indonesische eiland Sulawesi werd in januari 2021 getroffen door een beving met een kracht van 6.2. Er kwamen ruim honderd mensen om.

Meer uit Buitenland

Zuid-Korea lanceert spionagesatelliet dankzij SpaceX-raket

SEOUL (ANP/AFP) - Zuid-Korea is erin geslaagd een eigen spionagesatelliet te lanceren. Dat gebeurde dankzij een Falcon 9-raket van SpaceX. Het land hoopt zo minder afhankelijk te worden van Amerikaans spionagebeeld voor de monitoring van Noord-Korea. De noorderburen lanceerden anderhalve week geleden zelf ook een spionagesatelliet.

29 minuten geleden
Rechter besluit dat Trump niet onschendbaar is

WASHINGTON (ANP/RTR) - Donald Trump is niet onschendbaar in een van de strafzaken die tegen hem dient. Het gaat om de zaak die tegen hem is aangespannen om verkiezingsinmenging in 2020. De oud-president probeerde daar onderuit te komen door zich te beroepen op de immuniteit die hij als president genoot. Rechter Tanya Chutkan liet vrijdag in duidelijke taal weten het daar niet mee eens te zijn.

31 minuten geleden
VN stoppen met politieke missie in Soedan

KHARTOUM (ANP/AFP) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft een einde gemaakt aan de politieke missie van de VN in Soedan. Dat gebeurt niet omdat de situatie daar opgelost of verbeterd is, maar omdat de Soedanese autoriteiten dat verzoek hebben gedaan.

7 uur geleden
VN-Veiligheidsraad schrapt na ruim 30 jaar wapenembargo Somalië

NEW YORK/MOGADISHU (ANP/RTR) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft op vrijdag unaniem besloten om de laatste restricties voor de verkoop van wapens aan de regering van Somalië weg te nemen. Daarmee is na meer dan dertig jaar een einde gekomen aan het wapenembargo voor het Oost-Afrikaanse land.

7 uur geleden
Israël: dood van vijf gijzelaars bevestigd

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische krijgsmacht zegt de dood van vijf gijzelaars die in de Gazastrook werden vastgehouden te hebben bevestigd. De families zijn op de hoogte gebracht. Van een van de gijzelaars is het lichaam aan Israël overgedragen.

9 uur geleden
Poetin tekent decreet voor 15 procent aanwas aantal militairen

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft een decreet getekend om de Russische strijdkrachten met 170.000 militairen te laten toenemen. Dat komt neer op een groei van 15 procent. Er komt nu niet direct een mobilisatie, de toename zal de komende jaren gefaseerd worden doorgevoerd, schrijft het Russische persbureau TASS.

9 uur geleden
Autoriteiten Gaza: drie journalisten gedood, dodental loopt op

GAZA-STAD (ANP/AFP/RTR) - Het gezondheidsministerie in de Gazastrook zegt dat bij Israëlische bombardementen drie journalisten zijn gedood. Ook is het totale dodental sinds het aflopen van de gevechtspauze in de Gazastrook opgelopen tot 178 doden, meldt het ministerie. 589 mensen raakten gewond.

10 uur geleden