Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zoektocht naar nieuwe CdK in Zuid-Holland begint met onenigheid

Zoektocht naar nieuwe CdK in Zuid-Holland begint met onenigheid

DEN HAAG (ANP) - Nog voordat de provincie Zuid-Holland de profielschets voor een nieuwe commissaris van de Koning heeft vastgesteld, is er onenigheid binnen de commissie die hierover gaat. Statenlid Debora Fernald van de Groep Doe STOER heeft besloten uit deze commissie te stappen. Fernald zegt door de andere leden "zwaar onder druk te zijn gezet", nadat ze vragen had gesteld over de representativiteit van een enquête. Die was gehouden onder duizend inwoners van Zuid-Holland om input te verzamelen.

Vertegenwoordigers van vrijwel alle partijen in Provinciale Staten hebben in de afgelopen weken een profielschets opgesteld met eisen en wensen voor een nieuwe CdK, die met ingang van 1 september de huidige commissaris Jaap Smit opvolgt. Alleen Forum voor Democratie doet niet mee aan het hele proces. De partij vindt dat een commissaris, en ook een burgemeester, door de burger gekozen zou moeten worden.

De overige partijen in de Staten hebben wel gewerkt aan de profielschets. Hiervoor is door een extern onderzoeksbureau ook een enquête gehouden en er zijn straatinterviews afgenomen om informatie te verzamelen. Volgens Fernald, die met haar one-issuepartij strijdt tegen onrecht en racisme, geven de uitkomsten hiervan mogelijk "een vertekend beeld". Ze betwijfelt hoe representatief het onderzoek is en stelde daar vragen over. Het leidde volgens Fernald binnen de commissie tot "een sfeer die dusdanig vijandig" was, dat ze besloot eruit te stappen.

Profielschets

Sinan Özkaya, die als fractievoorzitter van de grootste partij GroenLinks-PvdA de commissie leidt, bevestigt het vertrek van Fernald. Hij vindt het "heel jammer", maar benadrukt het belangrijk te vinden dat iedereen binnen de commissie op één lijn zit.

De Zuid-Hollandse Staten stellen komende woensdag in een extra vergadering de profielschets vast. Vervolgens start de sollicitatieprocedure. De minister van Binnenlandse Zaken maakt een selectie van de sollicitaties en legt die voor aan de provinciale vertrouwenscommissie, die in Zuid-Holland bestaat uit vertegenwoordigers van vrijwel alle fracties. Uiteindelijk draagt Provinciale Staten één kandidaat voor. De formele benoeming gebeurt door de koning.

Meer uit Politiek

Slob benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' bij kanaaldrama Overijssel

ZWOLLE (ANP) - Oud-minister van Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) is benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' voor het zogeheten drama rond het Kanaal Almelo-De Haandrik in Overijssel. In die rol moet Slob beslissen over gevallen waarbij de provincie en bewoners het onderling niet eens zijn geworden over een vergoeding voor schade die het gevolg is van werkzaamheden aan het kanaal.

1 dag geleden
Kamer boos over mogelijk versoepelde stikstofregels Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer reageren boos op mogelijk versoepelde stikstofregels voor Schiphol. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft volgens NRC de regels zo afgezwakt dat de luchthaven vorig jaar makkelijker een natuurvergunning kon krijgen, waardoor het aantal vluchten niet omlaag hoefde.

2 dagen geleden
Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

DEN HAAG (ANP) - Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Het zicht op corruptie is "minimaal", onder meer omdat weinig wordt bijgehouden wie wat deelt.

3 dagen geleden
Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad.

3 dagen geleden
Minister wil regeling compensatie beroepsziekten verbeteren

DEN HAAG (ANP) - Het aantal slachtoffers van ernstige beroepsziekten dat zich meldt voor compensatie blijft achter bij de verwachtingen. Dat vindt demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken "zorgelijk". Ze wil de regeling onder meer makkelijker maken voor slachtoffers.

3 dagen geleden
Dassen (Volt) aan VVD en NSC: ga niet met Wilders in zee

APELDOORN (ANP) - Door te praten met de PVV over het vormen van een kabinet, maken VVD en NSC volgens Volt-leider Laurens Dassen "normaal wat in een democratie nooit normaal zou mogen zijn". Dat zegt hij op het Volt-congres in Apeldoorn. "Doe. Het. Niet" is Dassens oproep aan VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz en Pieter Omtzigt (NSC).

4 dagen geleden
Premier Rutte feliciteert koning Willem-Alexander

DEN HAAG (ANP) - In een bericht op X heeft premier Mark Rutte koning Willem-Alexander gefeliciteerd met zijn 57e verjaardag. "Ik wens hem en zijn familie een mooie, feestelijke dag toe in Emmen", schrijft Rutte.

5 dagen geleden