Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zoektocht naar nieuwe burgemeester verloopt steeds stroever

Zoektocht naar nieuwe burgemeester verloopt steeds stroever

DEN HAAG (ANP) - Steeds minder mensen solliciteren voor de vacature van burgemeester, schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken). In 2016 meldden zich gemiddeld 30 belangstellenden als een gemeente op zoek was naar een nieuwe burgemeester. Dat aantal is gedaald naar 18 vorig jaar. Nog altijd zijn minder vrouwen dan mannen geïnteresseerd in het ambt.

In 2023 zijn 36 gemeenten op zoek gegaan naar een burgemeester. Gemiddeld toonden 5 vrouwen en 13 mannen interesse om de ambtsketen om te doen. Het percentage vrouwelijke sollicitanten ligt al jaren rond de 30.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB) proberen al langer om mensen zover te krijgen om te solliciteren. Dat doen ze bijvoorbeeld met trainingen en een speciaal oriëntatieprogramma. Donderdag gaat bovendien een website online waarop alle burgemeestersvacatures te vinden zijn en waarop wordt uitgelegd wat het ambt behelst.

Onderzoek

Het ministerie van Binnenlandse Zaken weet niet waarom het aantal sollicitanten afneemt en doet hier nog onderzoek naar. "Dit is een trend die we nauwlettend volgen en die verschillende oorzaken kan hebben. Denk bijvoorbeeld aan de krapte op de arbeidsmarkt die we breder in de samenleving zien. Maar mogelijk ook zaken die te maken hebben met de aantrekkelijkheid van het ambt, zoals toename van agressie en intimidatie richting politiek ambtsdragers. Omdat we niet weten wat de precieze oorzaak is, willen we hier in 2024 onderzoek naar gaan doen. Aan de hand daarvan kunnen we vervolgens kijken of en welke gerichte maatregelen we moeten en kunnen nemen", aldus een woordvoerder van het ministerie.

Wel is bekend dat het vak van burgemeester zwaarder is geworden. Gemeenten krijgen steeds meer taken toebedeeld en staan onder financiële druk, stelt het NGB in een rapport uit 2020. Ook speelt mee dat de polarisatie in de politiek en maatschappij is toegenomen. Burgemeesters behoren boven de partijen te staan, maar maken regelmatig mee dat ze tegen hun zin de politieke hoek in worden getrokken. Vorig jaar trok minister De Jonge nog structureel 2,5 miljoen euro uit om de beveiliging van lokale en regionale bestuurders zoals burgemeesters thuis te verbeteren.

Aboutaleb

Een van de gemeenten die dit jaar op zoek moeten naar een nieuwe burgemeester is Rotterdam. Burgervader Ahmed Aboutaleb liet onlangs weten dat hij dit najaar na ruim vijftien jaar afscheid neemt van zijn functie.

Meer uit Binnenland

Jongeman gewond na schietpartij Rotterdam, verdachte aangehouden

ROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam is een jongeman gewond geraakt na een schietincident dat zich zondag kort na middernacht afspeelde op de Schinnenbaan in het stadsdeel Beverwaard. De politie heeft een verdachte aangehouden.

1 uur geleden
Actie op Amsterdam Centraal voor behoud jongerendagkaart

AMSTERDAM (ANP) - Jongeren houden zondagmiddag een sit-in op Amsterdam Centraal voor het behoud van de jongerendagkaart. De organisatie Fridays For Future Nederland verwacht dat vanaf 13.00 uur tientallen jongeren aan het zittende protest deelnemen.

2 uur geleden
Roparun levert ruim 4,7 miljoen euro op voor mensen met kanker

ROTTERDAM (ANP) - Deelnemers aan de jaarlijkse Roparun hebben vorige maand ruim 4,7 miljoen euro opgehaald voor goede doelen. Het geld is bestemd voor doelen die "het leven van mensen met kanker draaglijker maken". De organisatie van het sponsorevenement maakte de eindstand zaterdagavond bekend tijdens een slotfeest in De Kuip in Rotterdam.

11 uur geleden
UvA: verhalen over onveiligheid Joodse studenten doen pijn

AMSTERDAM (ANP) - De Universiteit van Amsterdam (UvA) vindt het onaanvaardbaar dat een aantal Joodse studenten en medewerkers zich onveilig voelt op de universiteit. Tegen Het Parool zeggen enkele Joodse studenten, docenten en medewerkers van de UvA en de Vrije Universiteit (VU) zaterdag dat ze zich buitengesloten voelen en hun identiteit moeten verbergen. Ook spreken ze van "verbale agressie van pro-Palestijnse demonstranten".

1 dag geleden
Wolk met gevaarlijke stoffen in Borculo is verdampt

BORCULO (ANP) - De wolk met de gevaarlijke stoffen die vrijdagavond op het terrein van FrieslandCampina in Borculo vrijkwam, is inmiddels verdampt. Er zijn geen gevaarlijke stoffen op de grond terechtgekomen. Dat meldt de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland omstreeks 01.00 uur zaterdagochtend.

1 dag geleden
Gevaarlijke stof vrijgekomen in Borculo, NL-Alert verstuurd

BORCULO (ANP) - Bij een bedrijf in Borculo is een gevaarlijke stof vrijgekomen die voor een chemische reactie heeft gezorgd. Dat meldt Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Die laat weten dat een NL-Alert is verstuurd voor het gebied rondom Borculo richting Haarlo met het dringende advies om ramen en deuren gesloten te houden en de gebouwventilatie uit te zetten. Op beelden is een oranjeachtige rookwolk in de lucht te zien.

1 dag geleden
Opvang 14 vluchtelingen in Coevorden gaat niet door om veiligheid

COEVORDEN (ANP) - Plannen voor de huisvesting van veertien minderjarige vluchtelingen in Coevorden gaan niet door. De gemeente laat vrijdag weten dat de veiligheid van de meisjes op deze plek in de wijk Tuindorp niet kan worden gewaarborgd. Burgemeester Renze Bergsma zegt de beslissing met "zeer gemengde gevoelens" te hebben genomen.

1 dag geleden