Zoektocht naar nieuwe burgemeester verloopt steeds stroever
DEN HAAG (ANP) - Steeds minder mensen solliciteren voor de vacature van burgemeester, schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken). In 2016 meldden zich gemiddeld 30 belangstellenden als een gemeente op zoek was naar een nieuwe burgemeester. Dat aantal is gedaald naar 18 vorig jaar. Nog altijd zijn minder vrouwen dan mannen geïnteresseerd in het ambt.
In 2023 zijn 36 gemeenten op zoek gegaan naar een burgemeester. Gemiddeld toonden 5 vrouwen en 13 mannen interesse om de ambtsketen om te doen. Het percentage vrouwelijke sollicitanten ligt al jaren rond de 30.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken en het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB) proberen al langer om mensen zover te krijgen om te solliciteren. Dat doen ze bijvoorbeeld met trainingen en een speciaal oriëntatieprogramma. Donderdag gaat bovendien een website online waarop alle burgemeestersvacatures te vinden zijn en waarop wordt uitgelegd wat het ambt behelst.
Onderzoek
Het ministerie van Binnenlandse Zaken weet niet waarom het aantal sollicitanten afneemt en doet hier nog onderzoek naar. "Dit is een trend die we nauwlettend volgen en die verschillende oorzaken kan hebben. Denk bijvoorbeeld aan de krapte op de arbeidsmarkt die we breder in de samenleving zien. Maar mogelijk ook zaken die te maken hebben met de aantrekkelijkheid van het ambt, zoals toename van agressie en intimidatie richting politiek ambtsdragers. Omdat we niet weten wat de precieze oorzaak is, willen we hier in 2024 onderzoek naar gaan doen. Aan de hand daarvan kunnen we vervolgens kijken of en welke gerichte maatregelen we moeten en kunnen nemen", aldus een woordvoerder van het ministerie.
Wel is bekend dat het vak van burgemeester zwaarder is geworden. Gemeenten krijgen steeds meer taken toebedeeld en staan onder financiële druk, stelt het NGB in een rapport uit 2020. Ook speelt mee dat de polarisatie in de politiek en maatschappij is toegenomen. Burgemeesters behoren boven de partijen te staan, maar maken regelmatig mee dat ze tegen hun zin de politieke hoek in worden getrokken. Vorig jaar trok minister De Jonge nog structureel 2,5 miljoen euro uit om de beveiliging van lokale en regionale bestuurders zoals burgemeesters thuis te verbeteren.
Aboutaleb
Een van de gemeenten die dit jaar op zoek moeten naar een nieuwe burgemeester is Rotterdam. Burgervader Ahmed Aboutaleb liet onlangs weten dat hij dit najaar na ruim vijftien jaar afscheid neemt van zijn functie.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Er is vlak over de grens met Duitsland vogelgriep vastgesteld, meldt het Nederlandse ministerie van Landbouw. Duitsland heeft in de 10 kilometer rondom het besmette legbedrijf in de plaats Hoogstede een vervoersverbod ingevoerd. Een klein deel van die beperkingszone valt in Nederland, met daarbinnen één pluimveebedrijf. Ook voor dat bedrijf, gelegen nabij Nieuw-Schoonebeek in de gemeente Emmen, gelden de beperkingen.
42 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Uit een eerste steekproef blijkt dat bij zo'n 9 procent van de dossiers van Wajong-uitkeringen fouten zijn gemaakt, meldt het UWV. Er is meer onderzoek nodig, zegt bestuurslid Johanna Hirscher, maar de eerste resultaten laten wel zien "dat er mogelijk nog te veel fouten gemaakt worden in het gehele proces van aanvraag tot en met het besluit van een Wajong-uitkering. Dat moet beter."
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep in de zaak over een fatale steekpartij op het festival Solid Grooves in de zomer van 2023 in Amsterdam. Daarbij kwam de 21-jarige Jimmy Schepers om het leven. De drie verdachten kregen door de rechtbank Amsterdam lagere straffen opgelegd dan door het OM geëist.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof wil binnen twee maanden een pakket nieuwe stikstofplannen klaarhebben, zei hij op zijn wekelijkse persconferentie. De pas opgerichte ministeriële werkgroep, bestaande uit Schoof en de meest betrokken ministers, gaat daar de komende periode aan werken. Aanleiding voor de nieuwe stikstofplannen zijn twee uitspraken van de rechter.
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De 33-jarige man uit Rotterdam die volgens het Openbaar Ministerie het brein achter de verwoestende explosie aan de Tarwekamp in Den Haag lijkt te zijn, ontkent dat hij deze rol heeft gespeeld. Dat zegt zijn advocaat Gerard Spong, in reactie op het persbericht dat het OM vrijdag over de zaak heeft uitgebracht. Volgens advocaat Dirk Stoof, die een eveneens 33-jarige verdachte uit Oosterhout bijstaat, kiest de cliënt van Spong "de vlucht vooruit" en is zijn verhaal "ongeloofwaardig".
6 uur geledenEDE (ANP) - Boerenorganisaties zijn een meldpunt begonnen voor boeren, veehandelaren en veetransporteurs die te maken krijgen met intimidatie, bedreigingen en treiterijen. Zij kunnen bij dat meldpunt ook terecht voor advies over hoe ze moeten handelen als hen iets overkomt, melden LTO Nederland, Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) en Vee&Logistiek.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een man van 80 uit Breda is vrijdag veroordeeld tot de maximale taakstraf van 240 uur, omdat de rechtbank in Den Haag oordeelt dat hij een vrouw van 32 uit Bodegraven heeft aangezet tot zelfmoord. Hans D. kreeg ook een voorwaardelijke gevangenisstraf van twaalf maanden. Het Openbaar Ministerie had een gevangenisstraf van veertien maanden geëist tegen D., waarvan zeven maanden voorwaardelijk.
6 uur geleden