Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zoektocht naar 70.000 stembureauleden wegens corona

Zoektocht naar 70.000 stembureauleden wegens corona

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten gaan vanaf maandag op zoek naar 70.000 mensen om stembureaus te bemannen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Extra handen zijn nodig bij onder meer het tellen van de stemmen en te kijken of de coronaregels wel worden nageleefd.

In een normaal jaar zijn er tussen 40.000 en 50.000 mensen nodig om de stembureaus te bemannen.

"Het zijn bijzondere verkiezingen in bijzondere tijden. Ik hoop dan ook dat veel mensen zich in maart willen inzetten voor de democratie. Want elke stem telt", zegt minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken hierover. Haar ministerie helpt gemeenten vanaf maandag met het werven van extra mankracht voor de stembureaus. Ambtenaren die voor de Rijksoverheid, waterschappen en provincies werken, worden opgeroepen zich aan te melden.

Extra maatregelen

Om de verkiezingen goed te laten verlopen zonder dat mensen elkaar besmetten tijdens het uitbrengen van hun stem, wordt een aantal extra maatregelen genomen. Zo mogen mensen volgend jaar maart drie volmachtstemmen uitbrengen, in plaats van de gebruikelijke twee.

Ollongren paste de wet al aan om de verkiezingen anders te organiseren, maar de Tweede Kamer had meer wensen. Daarop kwam de minister met een nieuw wetsvoorstel, onder meer om 70-plussers per post te kunnen laten stemmen. Ook zullen sommige stemlokalen meerdere dagen open zijn.

Eerder open

Sommige stembureaus gaan bijvoorbeeld al twee dagen eerder open. In gemeenten met minder dan 10.000 kiezers zal er één lokaal opengaan op de maandag en dinsdag voor de verkiezingen. Dat loopt op bij grotere gemeenten, tot twintig bij de G4 (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag).

Om ervoor te zorgen dat mensen zich aan de coronaregels houden, zijn er volgend jaar gemiddeld niet drie maar vier leden per stembureau. Ook zijn er meer stemmentellers nodig. Op de website elkestemtelt.nl kunnen mensen zich aanmelden.

Meer uit Binnenland

Vader en zoon aangehouden na mishandeling feesttent Waspik

WASPIK (ANP) - De politie heeft twee mannen uit Tilburg aangehouden op verdenking van mishandeling. De verdachten, een 56-jarige man en zijn 33-jarige zoon, zouden een beveiliger hebben mishandeld tijdens een evenement in Waspik. Het incident gebeurde in en rond een feesttent in de Brabantse plaats. Beide verdachten zitten nog vast.

6 uur geleden
Amsterdam sluit alle panden Suri-Change, ook pand Den Haag dicht

AMSTERDAM/DEN HAAG/ROTTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam heeft besloten alle in gebruik zijnde panden van de Surinaamse geldwisselketen Suri-Change in de stad te sluiten na ontploffingen bij vestigingen. Eerder op maandag werd al bekend dat ook in Den Haag een vestiging sluit, Rotterdam nam eenzelfde maatregel op zondag.

6 uur geleden
Voldoende zonneschijn op eerste dag meteorologische zomer

HOUTEN (ANP) - De meteorologische zomer begint dit jaar vrij zonnig, meldt Weeronline. Wel is er op de eerste zomerdag, donderdag 1 juni, sprake van grote temperatuurverschillen in het land. In het Waddengebied wordt het niet warmer dan 15 graden. Wat meer naar het oosten en zuiden toe en in de Randstad staan waarden tussen 19 en 22 graden op het programma.

6 uur geleden
Man Spanbroek vertelt politie inderdaad ontvoerd te zijn geweest

BEVERWIJK (ANP) - De man die vrijdagmiddag in het Noord-Hollandse Spanbroek onder dwang in een auto werd gezet, heeft bij de politie verklaard dat hij inderdaad slachtoffer van ontvoering is geweest. Dit bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van De Telegraaf. Het slachtoffer werd eerder op maandag teruggevonden in Beverwijk.

7 uur geleden
Vermoedelijk ontvoerde man gezien bij station Beverwijk

BEVERWIJK (ANP) - De politie heeft maandag meerdere meldingen gekregen dat de man die vrijdagmiddag vermoedelijk werd ontvoerd uit het Noord-Hollandse Spanbroek is gezien in de omgeving van station Beverwijk, zo'n 35 kilometer vanaf de mogelijke ontvoerplek. De politie heeft hem echter nog niet gevonden en roept mensen op naar hem uit te kijken en 112 te bellen als ze hem zien. Een woordvoerder van de politie laat weten dat de man in zijn eentje gezien is in de omgeving van het station.

8 uur geleden
Ontploffing bij Surinaams geldwisselkantoor in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Bij een Surinaams geldwisselkantoor aan de De Heemstraat in Den Haag is in de nacht van zondag op maandag iets tot ontploffing gebracht. Het gaat om een pand van de keten Suri-Change, die de laatste tijd vaker doelwit is geweest van explosies. De schade beperkt zich tot de voordeur, er is niemand gewond geraakt, meldt de politie.

12 uur geleden
Anadolu: Erdogan opnieuw populairste kandidaat in Nederland

ANKARA (ANP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die zondag is herkozen, is ook tijdens de tweede ronde van de presidentsverkiezingen de populairste kandidaat onder kiezers in Nederland gebleken. Hij kreeg 70,5 procent van de stemmen en rivaal Kemal Kilicdaroglu 29,6 procent, meldt het Turkse persbureau Anadolu.

13 uur geleden