Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zitactie personeel ziekenhuis Antonie van Leeuwenhoek voor cao

Zitactie personeel ziekenhuis Antonie van Leeuwenhoek voor cao

AMSTERDAM (ANP) - In het ziekenhuis Antonie van Leeuwenhoek in Amsterdam hebben dinsdag honderden medewerkers zittend actie gevoerd voor een betere cao, zo laat een aanwezige woordvoerster van vakbond FNV weten. Ziekenhuismedewerkers en leden van de bond organiseerden de actie. FNV kondigde eerder op de dag ook stakingen in tientallen ziekenhuizen aan voor later in maart.

Volgens de woordvoerster hadden zich rond 12.00 uur zo'n driehonderd medewerkers van het oncologieziekenhuis verzameld in de centrale hal voor de zitactie, onder wie zorgpersoneel maar bijvoorbeeld ook medewerkers van de technische dienst. Door te gaan zitten, wilden de medewerkers laten zien dat de werkgever hén laat zitten. Aan een balustrade hing een doek met de tekst 'Ad Melk(er)t ons uit met dit NVZ besluit', verwijzend naar bestuurder van werkgeversorganisatie de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) Ad Melkert. De actie was na ongeveer een half uur afgelopen.

De vakbonden zijn het oneens met het bod van werkgeversorganisatie NVZ. Die wil werknemers dit jaar twee keer 5 procent loonsverhoging geven en volgend jaar nog eens 3 procent. De bonden willen nu in één keer 10 procent en nog eens 100 euro per maand erbij.

Dat werknemers ontevreden zijn met wat de NVZ biedt, bleek volgens de woordvoerster van FNV dinsdag ook uit de toespraken tijdens de zitactie. Zo zei een medewerkster dat zorgpersoneel "een hoge drempel" over moet om te gaan staken, maar dat "de teloorgang van de zorg" moet worden gestopt.

Meer uit Gezond

Novo dreigt Lego als waardevolste Deense merk voorbij te streven

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - Farmaceut Novo Nordisk dreigt Lego als waardevolste Deense merk voorbij te streven. Volgens de Brand Finance 2024 landenranglijst, steeg de merkwaarde van de speelgoedfabrikant het afgelopen jaar met slechts 3 procent tot ongeveer 8 miljard dollar, terwijl die van Novo Nordisk met 59 procent groeide tot 5,1 miljard.

18 uur geleden
Nieuwe medicijnen komen minder snel bij patiënt terecht

DEN HAAG (ANP) - Het duurt steeds langer voordat patiënten nieuwe medicijnen kunnen gebruiken nadat die zijn goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Volgens een jaarlijks overzicht van het gespecialiseerde bedrijf IQVIA is de gemiddelde 'wachttijd' in Nederland vorig jaar opgelopen van 328 dagen naar 404 dagen. Nederland is daarmee nog wel sneller dan het Europees gemiddelde. Dat staat nu op 531 dagen, twee weken langer dan vorig jaar.

19 uur geleden
Zorgmedewerkers snakken volgens peiling naar minder administratie

DEN HAAG (ANP) - De meeste werknemers in de zorg- en welzijnsector denken dat ze mensen beter kunnen helpen als ze minder administratie zouden hebben, maar het gaat eerder de andere kant op. Bijna driekwart (73 procent) van de werknemers die meededen aan een peiling van vakbond FNV zegt de afgelopen vijf jaar juist steeds meer tijd aan administratie kwijt te zijn. Bijna de helft van de ruim 6000 ondervraagden is zeker 25 procent van alle werktijd bezig met zaken als registratie, verslaglegging en het invullen van lijsten.

20 uur geleden
AI verslaat radiologen in onderzoek naar opsporen prostaatkanker

NIJMEGEN (ANP) - Goed getrainde kunstmatige intelligentie (AI) spoort prostaatkanker iets vaker op dan radiologen en wijst vooral veel minder vaak ten onrechte een verdachte plek aan. Die conclusie trekt een internationaal onderzoeksteam onder leiding van het Radboudumc in Nijmegen na een uitgebreide studie.

21 uur geleden
Tiende rokers stopte na accijnsverhoging, aldus RIVM

BILTHOVEN (ANP) - Een tiende van de rokers is gestopt na de accijnsverhoging van 2023, constateert gezondheidsinstituut RIVM op basis van een eigen onderzoek onder 1653 mensen. Bij een latere meting, onder nog 1340 mensen, bleek dat nog eens 18 procent minder is gaan roken en dat 20 procent in ieder geval een stoppoging heeft ondernomen.

1 dag geleden
Gezondheidsdienst ECDC waarschuwt: gonorroe wordt resistent

SOLNA (ANP) - Antibiotica werken niet goed meer tegen sommige vormen van de geslachtsziekte gonorroe. De bacterie die de ziekte veroorzaakt, wordt resistent. De Europese gezondheidsdienst ECDC noemt dat een zorgwekkende ontwikkeling, omdat het aantal besmettingen de laatste jaren toeneemt. Als bestaande geneesmiddelen niet goed meer werken, kan gonorroe meer gezondheidsschade aanrichten.

2 dagen geleden
We eten twee keer zoveel suiker als we zelf denken

AMERSFOORT (ANP) - Nederlanders krijgen twee keer zoveel suiker binnen als ze zelf denken, aldus het Diabetes Fonds op basis van een representatief onderzoek onder 1140 volwassenen. Mensen schatten hun inname op 7,4 suikerklontjes per dag, maar het zijn er ruim 14. Driekwart van de inname komt niet gewoon uit koek, snoep en frisdrank, maar bijvoorbeeld via kant-en-klare sauzen en kruidenmixen.

5 dagen geleden