Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zinksmelter Nyrstar in Budel heeft 'dringend' steun nodig

Zinksmelter Nyrstar in Budel heeft 'dringend' steun nodig

BUDEL (ANP) - Zinksmelter Nyrstar heeft "dringend" steun nodig van de overheid om zijn productie in het Brabantse Budel weer te kunnen opstarten. Daarvoor waarschuwt topman Guido Janssen in gesprek met RTL Z-interviewprogramma Z360.

In januari besloot Nyrstar al om in Budel werkzaamheden stil te leggen na het uitblijven van hulp uit Den Haag. In andere landen gaat de productie ondanks hoge kosten wel door, omdat de werkzaamheden daar nog wel rendabel zijn dankzij overheidssteun.

"Wat we nu zien is dat de energieprijzen wel gezakt zijn, maar dat er geen eerlijk speelveld is binnen Europa", zegt Janssen. "Als dat niet opgelost wordt, hebben wij een probleem." Hij bevestigt bang te zijn dat Nyrstar anders mogelijk uit Nederland zou moeten vertrekken. "Een eerste zorgpunt" is volgens Janssen om "iedereen aan boord te houden".

Trafigura

Nyrstar, dochteronderneming van grondstoffenhandelaar Trafigura, is naar eigen zeggen marktleider op het gebied van zink- en loodverwerking en heeft zijn hoofdkantoor in Budel-Dorplein. Wereldwijd heeft het bedrijf ongeveer 4000 medewerkers, van wie zo'n 485 in de productielocatie in Budel werken.

Een van de redenen waarom Nyrstar het moeilijk heeft, is het wegvallen van de indirecte kostencompensatie. Dat is een regeling die grootverbruikers van elektriciteit compenseerde voor de CO2-heffing die elektriciteitsbedrijven betalen en doorbelasten aan hun klanten. Die regeling werd door de overheid gezien als fossiele subsidie.

Groene stroom

Maar Janssen benadrukt dat de productie van Nyrstar in Nederland draait op groene stroom. In andere landen worden volgens de topman andere keuzes gemaakt. "Daar wordt gekeken: welke industrie willen we aan boord houden? Wat is duurzaam?" Janssen zegt niet hoeveel en wat voor steun zijn bedrijf precies nodig heeft. Wel laat hij iets los over de termijn waarom het gaat. "In elk geval de komende jaren."

Janssens pleidooi krijgt bijval van Theo Henrar, voorzitter van ondernemersorganisatie voor de technologische industrie FME. Volgens hem loopt een bedrijf als Nyrstar per jaar 75 miljoen tot 90 miljoen euro mis vergeleken met concurrentie in andere Europese landen. Hij zegt ook dat "dit bedrijf slechts een van 90 bedrijven is die niet worden geholpen" door het kabinet. "Bedrijven krabben zich achter de oren, of zij hun investeringen wel in Nederland moeten blijven doen. Ook al is het kabinet demissionair, mijn oproep aan de ministers Van Weyenberg en Jetten is: kom met maatregelen en duidelijkheid, voordat het volgende bedrijf omvalt."

Meer uit Financieel

Dalende iPhone-verkopen bezorgen Apple krimpende omzet

CUPERTINO (ANP) - Apple heeft in de eerste drie maanden van 2024 een lagere omzet geboekt, wat vooral te wijten was aan dalende verkopen van de iPhone. De smartphone van het Amerikaanse concern kreeg onder andere op de Chinese markt concurrentie van Huawei.

2 uur geleden
Moederbedrijf van Booking.com blijft groeien en voert winst op

NORWALK (ANP) - Booking Holdings is in de eerste maanden van het jaar harder gegroeid dan het internetbedrijf voor reizen zelf had verwacht. Het moederbedrijf van het in Amsterdam gevestigde Booking.com profiteerde van een toename van het aantal via het platform geboekte hotelovernachtingen. Daarbij steeg ook de winst hard.

2 uur geleden
Techbedrijven leiden beurzen in New York naar winst

NEW YORK (ANP) - Techbedrijven hebben de belangrijkste graadmeters op de aandelenbeurzen in New York hoger gezet. In de aanloop naar de publicatie van de kwartaalcijfers van Apple nam de hoop op extra winstuitkeringen door de iPhone-maker toe, na vergelijkbare stappen van Google-moederbedrijf Alphabet.

2 uur geleden
Gazprom lijdt eerste jaarverlies sinds 1999

MOSKOU (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Gazprom heeft vorig jaar voor het eerst sinds 1999 een verlies geleden. Na de grootschalige inval van Rusland in Oekraïne verkocht het Russische staatsgasbedrijf steeds minder gas aan Europa, waarmee een lucratieve exportmarkt is weggevallen.

3 uur geleden
Media: filmdivisie Sony heeft interesse in Paramount

NEW YORK (ANP) - De filmtak van Sony is geïnteresseerd in een overname van branchegenoot Paramount Global, bekend van de filmstudio en televisiezenders als CBS, MTV en Nickelodeon. Volgens Amerikaanse media heeft Sony Pictures Entertainment samen met investeringsmaatschappij Apollo Global Management een bod van zo'n 26 miljard dollar (24 miljard euro) uitgebracht.

4 uur geleden
Shell-topman nu niet bezig met beursnotering in New York

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Olie- en gasconcern Shell heeft vooralsnog geen plannen om de beurs van Londen te verlaten voor New York. "Daar voeren wij op dit moment geen discussie over", zegt topman Wael Sawan in een toelichting op zijn resultaten.

6 uur geleden
Grande en Swift helpen muziekconcern UMG aan betere resultaten

HILVERSUM (ANP) - Muziekconcern Universal Music Group (UMG), dat tal van platenlabels beheert, heeft in de eerste drie maanden meer verdiend aan de muziek van bekende artiesten. De omzet steeg onder andere dankzij succesvolle releases van Taylor Swift, Ariana Grande en Noah Kahan. Zij behoorden in het eerste kwartaal tot de best verkopende artiesten die UMG vertegenwoordigt.

6 uur geleden