Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zilver voor wielrenster Vos op WK achter Italiaanse Balsamo

Zilver voor wielrenster Vos op WK achter Italiaanse Balsamo

LEUVEN (ANP) - Wielrenster Marianne Vos heeft bij de WK in België net naast haar vierde wereldtitel gegrepen. De 34-jarige Nederlandse moest het na een koers van bijna 160 kilometer in de sprint om het goud afleggen tegen de Italiaanse Elisa Balsamo. Het brons ging naar de Poolse Katarzyna Niewiadoma. Vos veroverde de regenboogtrui in 2006, 2012 en 2013.

Het was voor het eerst sinds 2016 dat de wereldtitel niet naar een Nederlandse renster ging. De afgelopen jaren veroverden Chantal van den Broek-Blaak (2017), Anna van der Breggen (2018 en 2020) en Annemiek van Vleuten (2019) de regenboogtrui. De 23-jarige Balsamo werd de opvolgster van Anna van der Breggen, voor wie de wedstrijd in België haar laatste koers als wielerprof was.

De koers werd verreden op een parcours dat na een aanloop vanuit Antwerpen ging over lokale omlopen. Na de eerste klimmetjes in en rond Leuven werd koers gezet richting het zuiden, waar enkele zwaardere hellingen lagen op het zogenoemde Flandrien-circuit. De Oranje-equipe, met bijna alleen maar kanshebsters, hield zich tot die tijd rustig. Met name de Britse en de Duitse vrouwen leidden het peloton.

Technisch probleem

Demi Vollering kreeg een technisch probleem in de heuvelzone en moest van de fiets. Na een achtervolging kon de winnares van Luik-Bastenaken-Luik terugkeren in de groep, waarna Van Vleuten besloot het tempo voor de eerste keer op te voeren.

Dat deden later ook Blaak en Lucinda Brand, maar terug richting Leuven bestond de eerste groep nog steeds uit ruim veertig rensters. Daar begon de finale met acht klimmetjes. De Spaanse Mavi García was de eerste aanvalster. Van Vleuten trachtte op de voorlaatste doorkomst op de lastige Wijnpers het gat te dichten. Vos en Brand slopen mee in het steeds kleiner wordende groepje. Onder anderen de Amerikaanse Ruth Winder en de Italiaanse Elisa Longo Borghini volgden, terwijl uit de achtergrond bij het ingaan van de slotronde weer wat rensters terugkwamen.

Op ruim 10 kilometer van de finish werd García teruggepakt, waarna in de finale de ene na de andere aanval volgde. Van Vleuten probeerde het een paar keer en ook Ellen van Dijk, de wereldkampioene tijdrijden, sprong een keer weg. Geen enkele renster wist echter weg te komen, waarna het aankwam op een sprint. Balsamo werd gelanceerd door een ploeggenote en Vos slaagde er niet in om de Italiaanse te passeren. Vollering kwam als zevende over de finish.

Meer uit Sport

Barcelona-middenvelder De Jong noemt uitschakeling flinke domper

BARCELONA (ANP) - Frenkie de Jong van FC Barcelona wist dat zijn ploeg het met tien man lastig ging krijgen tegen Paris Saint-Germain. Na de rode kaart voor verdediger Ronald Araújo moesten de Spanjaarden nog meer dan een uur met tien man spelen tegen PSG en verloren met 4-1. "Dit is een flinke domper, omdat we volledig overtuigd waren dat we door konden gaan", zei hij tegen Movistar.

28 minuten geleden
Bijna 200.000 Nederlanders hebben kaartje voor Spelen in Parijs

ARNHEM (ANP) - Er zijn tot nog toe bijna 200.000 toegangskaartjes voor de Olympische Spelen in Parijs verkocht aan Nederlanders. Dat meldt sportkoepel NOC*NSF honderd dagen voor aanvang van het sportevenement.

30 minuten geleden
NOC*NSF heeft volste vertrouwen in veilige Spelen

ARNHEM (ANP) - Topsportdirecteur André Cats van sportkoepel NOC*NSF heeft er het volste vertrouwen in dat de Olympische Spelen in Parijs veilig zullen verlopen. Dat zegt hij honderd dagen voor aanvang van het sportevenement.

32 minuten geleden
Cats denkt ook honderd dagen voor begin Spelen niet aan medailles

ARNHEM (ANP) - Sportkoepel NOC*NSF spreekt voor de Olympische Spelen in Parijs geen verwachting uit over het aantal medailles dat de Nederlandse ploeg moet halen. "Voor ons telt dat we optimaal voorbereid aan de start willen komen en voor het hoogst haalbare gaan. De ambitie om bij de beste tien landen van de wereld te horen blijft onverkort overeind", zegt topsportdirecteur André Cats honderd dagen voor aanvang van de Spelen.

34 minuten geleden
Cats pleit voor bonus voor alle olympische medaillewinnaars

ARNHEM (ANP) - Topsportdirecteur André Cats van sportkoepel NOC*NSF juicht een financiële bonus voor olympisch kampioenen toe. Hij zei dat tijdens een persmoment op sportcentrum Papendal. "De atletiek zie ik als wegbereider, want ik vind dat het Internationaal Olympisch Comité het initiatief moet nemen om prijzengeld in alle sporten uit te keren."

36 minuten geleden
Frankrijk en Duitsland organiseren WK handbal voor mannen in 2029

BERLIJN (ANP/DPA) - Frankrijk en Duitsland organiseren het WK handbal voor mannen in 2029. Dat heeft de internationale handbalfederatie (IHF) bekendgemaakt. De openingswedstrijd en de finale worden gehouden in Parijs.

5 uur geleden
Nadal maakt succesvolle rentree en verslaat Cobolli in Barcelona

BARCELONA (ANP) - Rafael Nadal heeft een succesvolle rentree gemaakt op de tennisbaan. De 37-jarige Spanjaard rekende in de eerste ronde in Barcelona af met de Italiaan Flavio Cobolli: 6-2 6-3.

7 uur geleden