Ziekteverzuim in zorg het hoogst van alle sectoren in Nederland
DEN HAAG (ANP) - Het ziekteverzuim in de zorgsector is in het tweede kwartaal van dit jaar opgelopen tot 6,1 procent, van 5,7 procent in dezelfde periode een jaar eerder. Volgens statistiekbureau CBS is het verzuim in de zorg daarmee hoger dan in alle andere sectoren in Nederland. In het eerste kwartaal van dit jaar lag het percentage zieke medewerkers in de zorg echter nog hoger: 6,6 procent.
Volgens Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS, is er sprake van een langjarige trend. "Niet alleen in de zorg, maar ook in andere sectoren loopt het ziekteverzuim al jaren op, al ligt het nog niet op het niveau van eind jaren negentig. Toen was het nog een paar procent hoger dan nu", zegt de econoom tegen BNR Nieuwsradio.
De exacte oorzaak is volgens hem niet duidelijk. Wel is al langer bekend dat de werkdruk in de zorgsector hoog ligt, onder meer door een tekort aan personeel. Van Mulligen denkt dat het ook wel door de vergrijzing komt. "Oudere werknemers zijn niet per se vaker ziek, maar als ze het zijn, zijn ze het wel langer", aldus de econoom.
FNV Zorg en Welzijn schrijft het hoge ziekteverzuim voor een groot deel toe aan de corona-epidemie, naast de veel te hoge werkdruk en het gebrek aan personeel. "Dat heeft er een flinke schep bovenop gedaan. We horen van heel veel mensen dat ze niet nog zo'n golf trekken. Mensen vallen uit met vermoeidheidsklachten omdat ze zo veel moeten overwerken", zegt een woordvoerster van de zorgbond.
Daarbij gaan volgens haar veel zorgmedewerkers die zelf corona hebben gehad, maar nog niet helemaal zijn hersteld, te snel weer aan het werk. "Dat doen ze omdat ze zich schuldig voelen ten opzichte van hun collega's", aldus de zegsvrouw.
Meer uit Gezond
BILTHOVEN (ANP) - Meer dan vier op de tien Nederlanders kampen met angstige of depressieve gevoelens, en een kwart van alle volwassenen heeft een psychische aandoening. Een op de twintig volwassenen wordt daarvoor behandeld bij gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg. Dat constateren het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en kennisinstituut Trimbos.
1 dag geledenAMERSFOORT (ANP) - Het aantal minderjarigen met (ernstige) obesitas neemt fors toe, zien kinderartsen. Bijna 400.000 Nederlandse kinderen hebben overgewicht en een kwart daarvan heeft obesitas. "De vraag is hoeveel erger het moet worden voordat de politiek ingrijpt", vraagt Lissy de Ridder, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK), zich af.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Ministers Jan Anthonie Bruijn (Volksgezondheid, VVD) en Femke Wiersma (Landbouw, BBB) nemen gezondheidsrisico's rond geitenhouderijen "zeer serieus". Dat stellen de ministeries in een gezamenlijk statement na het rapport van de Gezondheidsraad over die risico's.
1 dag geledenUTRECHT (ANP) - Duizenden patiënten komen zonder medicatie te zitten als apothekers niet meer mogen doorleveren aan andere apotheken. Daarvoor waarschuwen de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA), de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) en het Netwerk Gespecialiseerde Bereidingsapotheken (NGB).
4 dagen geledenUTRECHT (ANP) - De hele wereld kijkt naar Nederland en naar de proeven die hier lopen met het vaccin tegen de vogelgriep, die momenteel hard om zich heen grijpt. Maar om de ontwikkelde vaccins te laten slagen, moeten ook de Europese regels voor de controles van gevaccineerde kippen worden aangepast, zegt hoogleraar Integrale Pluimveegezondheidszorg Sjaak de Wit van de Universiteit Utrecht.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Niet iedereen kan meteen besluiten om minder rood vlees en meer peulvruchten te eten. "Er hoeft niet in een keer een streep door alles. We snappen dat het vraagt om tijd", zegt Marianne Geleijnse, vicevoorzitter van de Gezondheidsraad. Die kwam donderdag met advies voor een gezonder en milieuvriendelijker voedingspatroon.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Wie gezond en milieuvriendelijk wil eten, moet minder vlees en juist meer peulvruchten en noten op tafel zetten. Wetenschappers zeggen dat al jaren, maar nu adviseert ook de Gezondheidsraad het nog nadrukkelijker in nieuwe voedingsrichtlijnen. De raad adviseert mensen bijvoorbeeld om maximaal 200 gram rood vlees per week te eten. Peulvruchten, zoals bonen, linzen en erwten, zijn gezondere eiwitbronnen. Het advies is om daar 250 gram per week van te eten.
5 dagen geleden