Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ziekteverzuim in zorg blijft hoog, waarschijnlijk door corona

Ziekteverzuim in zorg blijft hoog, waarschijnlijk door corona

DEN HAAG (ANP) - Medewerkers in de zorg meldden zich ook in het tweede kwartaal van dit jaar opvallend vaak ziek en dat komt waarschijnlijk door het coronavirus. Het percentage ziekmeldingen in april, mei en juni was het hoogst sinds 2003. Vooral medewerkers in de verpleging, verzorging en thuiszorg bleven thuis, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In het tweede kwartaal misten zorgmedewerkers 6,2 procent van de werkdagen vanwege ziekte, tegen 5,6 procent in dezelfde periode een jaar eerder. Het verzuim was het hoogst in de verpleging, verzorging en thuiszorg: 7,9 procent. Ook in huisartsenpraktijken, gezondheidscentra en de kinderopvang meldden aanzienlijk meer mensen zich ziek.

De statistici hebben niet onderzocht waarom zoveel meer mensen in de zorg ziek thuis bleven. Maar, zegt CBS-econoom Peter Hein van Mulligen: "Ik kan me geen andere oorzaak dan het coronavirus voorstellen." Tijdens de eerste coronagolf raakten relatief veel mensen besmet die zorg ontvingen. Zorgmedewerkers liepen daardoor vermoedelijk ook meer risico. Daar komt bij dat thuiswerken in de zorg vaak geen optie is.

Het is overigens al jaren zo dat het ziekteverzuim hoger dan gemiddeld is in de verpleging, verzorging en thuiszorg. Sinds 2014 neemt het percentage medewerkers dat zich ziek meldt toe in deze sectoren. Maar dit jaar zagen de onderzoekers een opvallend snelle toename.

Meer uit Binnenland

Lichamen twee vrouwen gevonden bij plek fataal ongeval Delft

DELFT (ANP) - In de buurt van de plek van een fataal ongeval in Delft, waarbij een man om het leven kwam en een ander zwaargewond raakte, zijn twee lichamen in het water gevonden. Dat meldt de politie. Het gaat om twee vrouwen. De politie houdt er rekening mee dat het gaat om twee passagiers van de auto. "Maar dat moet nog met zekerheid worden vastgesteld", aldus een politiewoordvoerster.

8 minuten geleden
Voetganger Zuidhorn zwaargewond door aanrijding met trein

ZUIDHORN (ANP) - Een voetganger is zondagochtend ernstig gewond geraakt door een aanrijding met een trein. Het ongeluk gebeurde rond 10.45 uur op een bewaakte spoorwegovergang aan De Gast in het Groningse Zuidhorn.

24 minuten geleden
Man dood gevonden in woning Oss, twee vrouwen opgepakt

OSS (ANP) - De politie heeft zaterdagavond in een appartement aan de Hertewissel in Oss een overleden man (23) aangetroffen. Agenten reageerden even na 22.00 uur op een melding dat er geschoten zou zijn in het pand. Twee vrouwen van 31 en 36 jaar uit de Brabantse plaats zijn opgepakt.

54 minuten geleden
Dode en zwaargewonde bij auto te water in Delft

DELFT (ANP) - Door een ongeluk met een auto aan de Oostpoortweg in Delft, is een man overleden en een andere man zwaargewond geraakt. De auto waarin zij zaten is door onbekende oorzaak in het water terechtgekomen.

2 uur geleden
Explosief gevonden bij woning in Vlaardingen

VLAARDINGEN (ANP) - Bij een woning aan de Gretha Hofstralaan in Vlaardingen heeft de Explosieven Opruimingsdienst zaterdagavond een verdacht pakketje meegenomen en onschadelijk gemaakt. Er zat hoogstwaarschijnlijk een explosief in, zegt een woordvoerster van de politie Rotterdam-Rijnmond.

2 uur geleden
Nederlandse: gesprek met familie in Gaza voelde als afscheid

DEN HAAG (ANP) - Grote zorgen zijn er bij Esther van der Most, directeur van de stichting Plant een Olijfboom, nu de situatie in Gaza met de dag verslechtert. De stichting plant bomen in de Palestijnse gebieden en "werkt voor rechtvaardige vrede met gelijkwaardigheid voor alle burgers, inclusief recht op terugkeer voor Palestijnse vluchtelingen", aldus de website. De schoonfamilie van Van der Most komt uit Gaza en een deel van hen is nog in het noorden. Vrijdag heeft ze familieleden, onder wie haar zwager in Gaza-Stad, gesproken die vertelden wat ze meemaken. Het telefoongesprek voelde voor haar als afscheid nemen, zegt ze.

2 uur geleden
Dronken bestuurder zonder rijbewijs opgepikt door dronken vriend

BREDA (ANP) - De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in Breda een 29-jarige automobilist uit Oosterhout meegenomen naar het politiebureau toen bleek dat hij dronken was en geen rijbewijs had. Zijn bijrijder, die hem later kwam ophalen op het politiebureau, bleek "ook beschonken", aldus de politie.

3 uur geleden