
Ziekenhuizen willen intensive cares structureel uitbreiden
ROTTERDAM (ANP) - Ziekenhuizen willen hun intensivecareafdelingen structureel uitbreiden. Zo willen ze voorkomen dat ze de reguliere zorg moeten stilleggen als het aantal coronapatiënten plotseling stijgt. Dat zei Ernst Kuipers, bestuursvoorzitter van ziekenhuis Erasmus MC in Rotterdam en voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
Onder normale omstandigheden liggen in Nederland 800 tot 900 mensen op de intensive care. Daar hebben de ziekenhuizen ongeveer 1100 bedden voor beschikbaar. Op de piek van de coronacrisis, begin april, telden de ic's 1424 coronapatiënten. Het was niet bekend hoeveel dat aantal nog zou stijgen. Daarom breidden de ziekenhuizen hun ic-capaciteit uit naar 2400 bedden. Medewerkers van andere afdelingen werden op de ic's ingezet. Operatie- en uitslaapkamers werden omgebouwd tot ic's. De reguliere zorg kwam grotendeels stil te liggen. Kuipers: "We willen zo veel mogelijk voorkomen dat we daar weer naar terug moeten. Dan kun je reguliere zorg gewoon doorzetten terwijl je toch coronapatiënten kunt behandelen."
Het aantal coronapatiënten daalt, maar ziekenhuizen verwachten ook de komende tijd nog patiënten binnen te krijgen. Kuipers: "Corona is niet weg. Meer dan 90 procent van de bevolking is nog niet immuun. Mensen lopen het risico op enig moment geïnfecteerd te raken en ziekenhuiszorg nodig te hebben."
Personeel
Hoeveel personeel en materieel nodig zijn voor zo'n structurele uitbreiding, hield Kuipers in het midden. "Hoe we dat precies doen en tot welk niveau we daartoe in staat zijn, dat is voor de komende periode onderwerp van gesprek. Dat moeten we bespreken met verpleegkundigen, artsen, ziekenhuisbesturen, verzekeraars en het ministerie van Volksgezondheid."
Op de intensivecareafdelingen liggen momenteel nog 683 Nederlanders met het coronavirus, vijf minder dan op zondag. Het is eerder gebeurd dat de daling even een pas op de plaats maakte. Kuipers verwacht nog steeds dat aan het eind van deze week nog ongeveer 500 coronapatiënten op de ic's liggen. Van de Nederlandse ic-patiënten met het coronavirus liggen er 655 in Nederland en 28 in Duitsland. Buiten de intensive cares, dus op de verpleegafdelingen, liggen momenteel 1333 mensen met corona.
Aandoeningen
Op de intensive cares liggen verder 377 mensen met andere aandoeningen. Dat is wat minder dan in de afgelopen dagen. In totaal worden momenteel 1032 mensen behandeld op de intensive cares in Nederland. Bijna alle regio's zitten nu weer binnen hun normale capaciteit, aldus Kuipers. Dat betekent volgens hem dat de ziekenhuizen ruimte hebben wanneer het aantal patiënten weer stijgt.
Voor de komende weken verwacht Kuipers dat de daling doorzet. Als er een tweede golf komt, is dat op zijn vroegst begin juni. Bovendien weten virologen niet wat het coronavirus in de zomer doet. De meeste luchtweginfecties verspreiden zich moeilijker als het warm is.
Meer uit Binnenland
AMERSFOORT (ANP) - De poederbrief die woensdag aan ongeveer tweehonderd gemeenten is verstuurd, was een reclame-actie. Er zat meel in "en een recept voor koekjes", laat de gemeente Amersfoort weten. Die is een van de ontvangers.
23 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer komt donderdag terug van zomerreces om te stemmen over extra wijzigingen van de begrotingen van de ministeries van Defensie en Economische Zaken. Het demissionaire kabinet wil een overbruggingskrediet verstrekken aan een niet nader genoemd bedrijf. Ingewijden bevestigen dat het gaat om scheepsbouwer Damen Naval na berichtgeving van verschillende media.
40 minuten geledenVRIES (ANP) - In totaal tweehonderd gemeenten hebben een poederbrief ontvangen. Dat meldt de gemeente Tynaarlo woensdag, die ook een brief ontving. In de envelop die de Drentse gemeente binnenkreeg, bleek na onderzoek meel te zitten.
56 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Voor nabestaanden van de slachtoffers van vlucht MH17 is het "een enorme steun in de rug" dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) Rusland verantwoordelijk houdt voor het neerhalen van het toestel. "Het is erkenning voor wat wij als nabestaanden allang wisten. Toch is het belangrijk om die erkenning te krijgen. Het kan niet zo zijn dat een land hier zomaar mee wegkomt", reageert voorzitter Piet Ploeg van de Stichting Vliegramp MH17 op de uitspraak.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - De NS heeft meer dan 100.000 aanvragen ontvangen van mensen die een vergoeding willen voor de reiskosten die ze moesten maken toen het treinverkeer onlangs stillag door stakingen. In een mail aan gedupeerden meldt de spoorvervoerder dat de behandeling van aanvragen hierdoor langer kan duren. Normaal gebeurt dat binnen vier weken, maar de NS heeft iets meer tijd nodig om elke aanvraag "met zorg" te behandelen.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De rechter doet geen uitspraak over de "buitensporige winsten" die de Amerikaanse farmaceut AbbVie zou hebben gemaakt met het reumamedicijn Humira. Een eis van de stichting Farma ter Verantwoording is woensdag afgewezen. Volgens de rechtbank in Amsterdam is de organisatie niet ontvankelijk en daarom komt er geen inhoudelijk oordeel. De stichting denkt nog na over volgende stappen.
3 uur geledenSTRAATSBURG (ANP) - Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelt dat Rusland verantwoordelijk is voor het neerhalen van vlucht MH17 en daarmee mensenrechten heeft geschonden. Onder andere het recht op leven, vastgelegd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens is volgens het Hof geschonden.
4 uur geleden