Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ziekenhuizen willen intensive cares structureel uitbreiden

Ziekenhuizen willen intensive cares structureel uitbreiden

ROTTERDAM (ANP) - Ziekenhuizen willen hun intensivecareafdelingen structureel uitbreiden. Zo willen ze voorkomen dat ze de reguliere zorg moeten stilleggen als het aantal coronapatiënten plotseling stijgt. Dat zei Ernst Kuipers, bestuursvoorzitter van ziekenhuis Erasmus MC in Rotterdam en voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Onder normale omstandigheden liggen in Nederland 800 tot 900 mensen op de intensive care. Daar hebben de ziekenhuizen ongeveer 1100 bedden voor beschikbaar. Op de piek van de coronacrisis, begin april, telden de ic's 1424 coronapatiënten. Het was niet bekend hoeveel dat aantal nog zou stijgen. Daarom breidden de ziekenhuizen hun ic-capaciteit uit naar 2400 bedden. Medewerkers van andere afdelingen werden op de ic's ingezet. Operatie- en uitslaapkamers werden omgebouwd tot ic's. De reguliere zorg kwam grotendeels stil te liggen. Kuipers: "We willen zo veel mogelijk voorkomen dat we daar weer naar terug moeten. Dan kun je reguliere zorg gewoon doorzetten terwijl je toch coronapatiënten kunt behandelen."

Het aantal coronapatiënten daalt, maar ziekenhuizen verwachten ook de komende tijd nog patiënten binnen te krijgen. Kuipers: "Corona is niet weg. Meer dan 90 procent van de bevolking is nog niet immuun. Mensen lopen het risico op enig moment geïnfecteerd te raken en ziekenhuiszorg nodig te hebben."

Personeel

Hoeveel personeel en materieel nodig zijn voor zo'n structurele uitbreiding, hield Kuipers in het midden. "Hoe we dat precies doen en tot welk niveau we daartoe in staat zijn, dat is voor de komende periode onderwerp van gesprek. Dat moeten we bespreken met verpleegkundigen, artsen, ziekenhuisbesturen, verzekeraars en het ministerie van Volksgezondheid."

Op de intensivecareafdelingen liggen momenteel nog 683 Nederlanders met het coronavirus, vijf minder dan op zondag. Het is eerder gebeurd dat de daling even een pas op de plaats maakte. Kuipers verwacht nog steeds dat aan het eind van deze week nog ongeveer 500 coronapatiënten op de ic's liggen. Van de Nederlandse ic-patiënten met het coronavirus liggen er 655 in Nederland en 28 in Duitsland. Buiten de intensive cares, dus op de verpleegafdelingen, liggen momenteel 1333 mensen met corona.

Aandoeningen

Op de intensive cares liggen verder 377 mensen met andere aandoeningen. Dat is wat minder dan in de afgelopen dagen. In totaal worden momenteel 1032 mensen behandeld op de intensive cares in Nederland. Bijna alle regio's zitten nu weer binnen hun normale capaciteit, aldus Kuipers. Dat betekent volgens hem dat de ziekenhuizen ruimte hebben wanneer het aantal patiënten weer stijgt.

Voor de komende weken verwacht Kuipers dat de daling doorzet. Als er een tweede golf komt, is dat op zijn vroegst begin juni. Bovendien weten virologen niet wat het coronavirus in de zomer doet. De meeste luchtweginfecties verspreiden zich moeilijker als het warm is.

Meer uit Binnenland

Rover hoopt op reizigersvriendelijke acties in treinen

AMERSFOORT (ANP) - Reizigersvereniging Rover hoopt op reizigersvriendelijke acties in treinen, nu NS de vakbonden niet tegemoet is gekomen voor een nieuwe cao. De vakbonden hebben daarop aangekondigd te zullen actievoeren en dreigen ook met stakingen. "Staken is natuurlijk hun goed recht maar het gaat hier wel om een essentiële sector waar vele reizigers gebruik van maken. We hopen dat ze eruit komen voordat het zover komt", aldus Freek Bos, voorzitter van Rover.

7 uur geleden
Brandweer roept op om bermen met spoed te maaien

ARNHEM (ANP) - Brandweer Nederland roept alle gemeenten, Rijkswaterstaat en de provincies op om wegbermen in de buurt van natuurgebieden met spoed te maaien en het maaisel op te ruimen. Dat is nodig omdat het risico op natuurbranden op dit moment fors verhoogd is door de aanhoudende droogte. Bermbeheerders moeten ook losliggende takken en dor hout in de wegbermen opruimen.

9 uur geleden
Politie krijgt vier tips over zedendelict 7-jarig meisje Heerenveen

HEERENVEEN (ANP) - De politie heeft vier tips ontvangen over een zedendelict waarbij een 7-jarig meisje begin augustus slachtoffer werd. Het delict vond plaats in het recreatiegebied De Heide in Heerenveen. De tips hebben nog niet geleid tot het aanhouden van een verdachte, meldt de politie vrijdag.

12 uur geleden
Meer dan 1500 mensen willen in geboortehuis Johan Cruijff wonen

AMSTERDAM (ANP) - Meer dan 1500 mensen hebben interesse in de woning in Amsterdam-Oost waar Johan Cruijff is opgegroeid. Volgens een woordvoerder van Ymere zijn er in totaal 1543 reacties binnengekomen op de sociale huurwoning van 62 vierkante meter in Betondorp. "Dat is ruim zeven keer meer dan gebruikelijk voor een huis als dit."

13 uur geleden
Onherstelbare natuurschade dreigt in Twente en Salland

ALMELO (ANP) - In Twente en een deel van Salland in Overijssel dreigt onherstelbare natuurschade te ontstaan door de droogte. Daarom heeft waterschap Vechtstromen vrijdag een sproeiverbod ingesteld voor de kwetsbare natuurgebieden en voor een zone van 200 meter rondom deze gebieden. Het schap kan op de hoge zandgronden geen water aanvoeren vanuit het IJsselmeer, zodat de natuur afhankelijk is van grondwater en regenval.

13 uur geleden
Eerste regionale hittegolf van het jaar een feit

HUPSEL (ANP) - De eerste regionale hittegolf van 2022 is een feit, meldt Weeronline. Om 11.30 uur werd het in Hupsel in de Achterhoek 30,1 graden en daarmee is aan de definitie van een hittegolf voldaan. De laatste regionale hittegolf dateert van half juni 2021, dat was in Limburg en delen van Brabant.

13 uur geleden
Steeds meer noodpompen om water in Nederland te verdelen

TIEL (ANP) - Waterbeheerders plaatsen steeds meer noodpompen langs rivieren en kanalen om te zorgen voor voldoende, liefst stromend water in het achterland. Door de droogte, de lage rivierwaterstanden en de hoge temperaturen vallen steeds meer beken, plassen en sloten droog. De natuur en landbouwers hebben daar ernstig onder te lijden.

14 uur geleden