
Ziekenhuizen willen 600 miljoen euro extra wegens corona
DEN HAAG (ANP) - Zonder extra geld komt het aanbod van zorg in ons land in het geding. Dat zegt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens de NVZ moet het kabinet het komende jaar met 600 miljoen euro voor de ziekenhuiszorg over de brug komen. De vereniging wil ook dat onderlinge concurrentie tussen zorgaanbieders wordt opgeschort.
"De begrotingen van ziekenhuizen staan zwaar onder druk. De coronacrisis zorgt voor hogere uitgaven aan ziekenhuiszorg in de komende jaren. Tegelijkertijd zien de ziekenhuizen de inkomsten teruglopen doordat reguliere zorg wordt uitgesteld. Terwijl er juist extra geld nodig is om meer zorgmedewerkers aan te trekken en de uitgestelde zorg op een later moment in te halen", aldus de organisatie.
"We worden voor onmogelijke keuzes gesteld. Ziekenhuizen kunnen niet bezuinigen en tegelijkertijd personeel beter betalen, zorg inhalen en investeren met geld dat er niet is", vult NVZ-voorzitter Ad Melkert aan.
Ziekenhuizen werken op dit moment volop mee aan de vereiste samenwerking om alle nood te lenigen, zegt de vereniging verder. "Samenwerking is nu meer dan ooit nodig en betekent dat de concurrentie tussen ziekenhuizen on hold wordt gezet. Hier passen het beste gezamenlijke financiële afspraken tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars bij", stelt Melkert.
Meer uit Binnenland
BILTHOVEN (ANP) - Het RIVM kan niet vaststellen of de conclusies kloppen die Chemours trekt op basis van onderzoek naar de gezondheidsrisico's van zijn luchtuitstoot. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) had het rijksinstituut gevraagd om het rapport dat Chemours in april publiceerde, te verifiëren. Volgens het RIVM kan "de juistheid van de resultaten niet getoetst worden", onder meer omdat niet duidelijk is welke data zijn gebruikt.
31 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Robert Tieman (Infrastructuur) wil niet dat er een "lappendeken" aan fietsregels ontstaat. Daarmee reageert hij op het plan van de gemeente Enschede om fatbikes uit de binnenstad te weren. "We moeten het wel allemaal begrijpbaar houden, niet dat je de grens overgaat van een gemeente en daar ineens andere regels gelden," aldus de BBB-bewindsman.
38 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Aant Jelle Soepboer is "van intentie" om zijn zetel terug te geven aan NSC nu bekend is geworden dat hij bij de Tweede Kamerverkiezingen in oktober de lijsttrekker wordt van de Fryske Nasjonale Partij (FNP). Het Kamerlid bevestigt na berichtgeving van De Telegraaf dat hij "in goed overleg" met NSC heeft besloten dat de twee functies niet te combineren zijn. Hij is nog bezig met de "praktische uitwerking", maar verwacht de Kamer begin september te verlaten.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Jeugdzorginstellingen kunnen soms niet anders dan een jongere tijdelijk opsluiten om de veiligheid van het kind en de medewerkers te garanderen, ziet staatssecretaris Judith Tielen (Jeugd, VVD). Het is wettelijk verboden om kinderen op te sluiten, maar volgens Tielen blijkt dat in de praktijk niet altijd haalbaar. "De onmacht die medewerkers voelen, waardoor ze zich gedwongen voelen om iets te doen wat ze eigenlijk niet willen, een jongere opsluiten, daar moeten we een evenwicht in vinden."
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal incidenten waarbij ouderen worden opgelicht door criminelen die zich voordoen als agenten blijft stijgen. In het eerste halfjaar van 2025 waren er 6496 incidenten, tegen 8329 in heel 2024. Per dag ziet de politie ongeveer 35 babbeltrucs met nepagenten. De politie start een landelijke campagne tegen deze vorm van oplichting, waarbij ouderen slachtoffer worden van babbeltrucs.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De optredens van PVV-leider Geert Wilders bij lokale protesten tegen asielzoekerscentra helpen niet, vindt minister David van Weel (Asiel, VVD). Hij is voorzichtig in zijn kritiek en gaat niet mee in de typering van "geroeptoeter" van NSC-vicepremier Eddy van Hijum. Maar "het zou goed zijn als iedereen zich hield bij waar die over gaat", vindt Van Weel.
2 uur geledenTUBBERGEN (ANP) - De veertien burgemeesters in de regio Twente roepen het Rijk in een brandbrief op om strengere regels op te stellen voor sektes. Ze willen onder meer dat sekteleiders en misbruik harder aangepakt kunnen worden en dat er een nieuw meldpunt komt.
2 uur geleden