Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ziekenhuizen sluiten samen aan bij Rotterdams klimaatakkoord

Ziekenhuizen sluiten samen aan bij Rotterdams klimaatakkoord

ROTTERDAM (ANP) - Ziekenhuizen en een revalidatiecentrum hebben zich aangesloten bij het Rotterdamse Klimaatakkoord. "Ieder ziekenhuis had natuurlijk al initiatieven om duurzamer te werken", vertelt een woordvoerster van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam-Zuid. "Nu bundelen we onze krachten om milieuvervuiling en onze uitstoot te verminderen."

De zogeheten klimaattafel over de gezondheidszorg is een initiatief van duurzaamheidswethouder Arno Bonte van de gemeente Rotterdam. "Zorginstellingen en ziekenhuizen verbruiken samen veel energie, voedsel en grondstoffen. De sector is verantwoordelijk voor zo’n 7 procent van de totale CO2-uitstoot en dat leidt tot negatieve effecten voor de gezondheid van mens en milieu", aldus de wethouder.

De woordvoerster van het Maasstad Ziekenhuis noemt het heel belangrijk dat een ziekenhuis zich inzet voor een gezondere leefomgeving. "Door ons als ziekenhuis nu nog actiever te gaan inzetten om bijvoorbeeld de uitstoot van CO2 te verminderen, zie je dat dit weer een positief effect kan hebben op de leefomgeving en die van de Rotterdammers."

Medisch afval

Het Maasstad Ziekenhuis, Erasmus MC, Ikazia, Oogziekenhuis Rotterdam, Franciscus Gasthuis & Vlietland en zorginstelling Rijndam Revalidatiecentrum schoven aan bij de klimaattafel. Een van de doelen is om minder afval te produceren. Zo wordt 80 procent van de uitstoot van de uitstoot van de ziekenhuizen veroorzaakt door de verwerking van medisch afval. Per jaar produceren de operatiekamers zo'n 1,3 miljoen kilo medisch afval, zoals mondmaskers, medische instrumenten en operatielakens.

Het Klimaatakkoord werd in 2019 gesloten tussen bedrijven en organisaties en de Rotterdamse gemeente. De bedoeling is om Rotterdam klimaatneutraal te maken. Rotterdam was een van de eerste steden die daarmee achter het klimaatakkoord van Parijs ging staan. Amsterdam heeft sinds begin 2020 ook een plan gemaakt om de stad klimaatneutraal te maken.

Symbolische noodtoestand

In september afgelopen jaar riep Rotterdam de symbolische noodtoestand uit. Volgens het stadsbestuur van de havenstad moet er meer actie worden ondernomen om de klimaatcrisis aan te pakken. Ook andere steden zoals Amsterdam en Utrecht hadden toen de noodtoestand al uitgeroepen.

Meer uit Binnenland

Ruim 11.000 mensen vieren bijzondere 'schrikkelverjaardag'

DEN HAAG (ANP) - Ruim 11.000 mensen vieren vandaag, op schrikkeldag, hun verjaardag. Dat is bijzonder omdat een schrikkeldag maar eens in de vier jaar voorkomt. Op een gemiddelde dag zijn zo'n 40.000 mensen jarig, weet het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

2 uur geleden
Oproep internationale media aan Israël: geef toegang tot Gaza

DEN HAAG (ANP) - Verschillende internationale nieuwsomroepen, waaronder CNN, Sky News en de Britse omroep BBC, hebben Israël en Egypte woensdag in een open brief opgeroepen om voor "een vrije en onbelemmerde toegang" te zorgen voor journalisten tot de Gazastrook. Sinds het begin van de oorlog op 7 oktober is het voor buitenlandse media nagenoeg onmogelijk toegang te krijgen tot de enclave.

5 uur geleden
Drie cipiers Nieuwersluis vervolgd voor aanranding en verkrachting

UTRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie vervolgt drie bewakers van vrouwengevangenis Nieuwersluis voor aanranding van vrouwelijke gedetineerden. Een woordvoerster van het OM Midden-Nederland bevestigt berichtgeving van De Telegraaf hierover. Een van de bewakers wordt ook verdacht van verkrachting van een gevangene.

6 uur geleden
Raad van toezicht WNL steunt hoofdredacteur na kritiek

HILVERSUM (ANP) - De raad van toezicht van WNL noemt het "spijtig" dat oud-medewerkers "slechte herinneringen hebben aan hun tijd bij WNL." Desondanks prijst de raad "zich gelukkig" met hoofdredacteur Bert Huisjes. Dat is te lezen in een reactie op een artikel van het AD, waarin verscheidene (oud)-medewerkers over hun ervaringen met Huisjes vertellen.

6 uur geleden
TU-studenten willen recordpoging met waterstofauto op openbare weg

DELFT (ANP) - De waterstofautobouwers van de TU Delft gooien het dit jaar over een andere boeg. Studententeam Eco-Runner bouwt ditmaal een auto die moet voldoen aan alle eisen om op de openbare weg te mogen. Met rondjes langs de Friese steden van de Elfstedentocht willen ze in juni een nieuw wereldrecord met een dergelijke auto vestigen. Om dat voor elkaar te krijgen, willen ze op minder dan anderhalve kilo waterstof een afstand van in totaal 2056 kilometer afleggen.

6 uur geleden
Circa twintig Oekraïners geweigerd bij volle opvang Utrecht

UTRECHT (ANP) - Circa twintig mensen zijn sinds dinsdag bij de opvang voor Oekraïners in de Utrechtse Jaarbeurs gevraagd een andere verblijfsplek te zoeken, meldt Veiligheidsregio Utrecht. De zogenoemde HUB, waar vluchtelingen een verwijzing krijgen naar andere opvangplekken, sloot dinsdag tijdelijk haar deuren omdat het overvol is. Alleen kwetsbare mensen worden er nu opgevangen.

7 uur geleden
Presentatrices beschuldigen WNL-baas Bert Huisjes van wangedrag

HILVERSUM (ANP) - Bekende presentatrices als Nikki Herr, Eva Jinek, Leonie ter Braak en Merel Westrik zeggen dat WNL-baas Bert Huisjes bij de omroep zorgt voor "een angstcultuur" en dat hij "onvoorspelbaar en onveilig" zou zijn. Dat vertellen zij, en verscheidene anonieme (oud-)medewerkers aan het AD.

8 uur geleden