
Ziekenhuizen sluiten samen aan bij Rotterdams klimaatakkoord
ROTTERDAM (ANP) - Ziekenhuizen en een revalidatiecentrum hebben zich aangesloten bij het Rotterdamse Klimaatakkoord. "Ieder ziekenhuis had natuurlijk al initiatieven om duurzamer te werken", vertelt een woordvoerster van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam-Zuid. "Nu bundelen we onze krachten om milieuvervuiling en onze uitstoot te verminderen."
De zogeheten klimaattafel over de gezondheidszorg is een initiatief van duurzaamheidswethouder Arno Bonte van de gemeente Rotterdam. "Zorginstellingen en ziekenhuizen verbruiken samen veel energie, voedsel en grondstoffen. De sector is verantwoordelijk voor zo’n 7 procent van de totale CO2-uitstoot en dat leidt tot negatieve effecten voor de gezondheid van mens en milieu", aldus de wethouder.
De woordvoerster van het Maasstad Ziekenhuis noemt het heel belangrijk dat een ziekenhuis zich inzet voor een gezondere leefomgeving. "Door ons als ziekenhuis nu nog actiever te gaan inzetten om bijvoorbeeld de uitstoot van CO2 te verminderen, zie je dat dit weer een positief effect kan hebben op de leefomgeving en die van de Rotterdammers."
Medisch afval
Het Maasstad Ziekenhuis, Erasmus MC, Ikazia, Oogziekenhuis Rotterdam, Franciscus Gasthuis & Vlietland en zorginstelling Rijndam Revalidatiecentrum schoven aan bij de klimaattafel. Een van de doelen is om minder afval te produceren. Zo wordt 80 procent van de uitstoot van de uitstoot van de ziekenhuizen veroorzaakt door de verwerking van medisch afval. Per jaar produceren de operatiekamers zo'n 1,3 miljoen kilo medisch afval, zoals mondmaskers, medische instrumenten en operatielakens.
Het Klimaatakkoord werd in 2019 gesloten tussen bedrijven en organisaties en de Rotterdamse gemeente. De bedoeling is om Rotterdam klimaatneutraal te maken. Rotterdam was een van de eerste steden die daarmee achter het klimaatakkoord van Parijs ging staan. Amsterdam heeft sinds begin 2020 ook een plan gemaakt om de stad klimaatneutraal te maken.
Symbolische noodtoestand
In september afgelopen jaar riep Rotterdam de symbolische noodtoestand uit. Volgens het stadsbestuur van de havenstad moet er meer actie worden ondernomen om de klimaatcrisis aan te pakken. Ook andere steden zoals Amsterdam en Utrecht hadden toen de noodtoestand al uitgeroepen.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Tienduizenden vrijwilligers ruimen zaterdag zwerfafval op tijdens de 23e editie van de Landelijke Opschoondag. Door het land zijn zeker 2321 schoonmaakacties aangemeld, waar meestal tientallen mensen aan deelnemen. Onder meer scholen, sportclubs en bedrijven als McDonald's en Albert Heijn doen mee aan de actiedag.
51 minuten geledenHELLEVOETSLUIS (ANP) - Bij een woning aan de Ploegschaar in Hellevoetsluis is vrijdagavond rond 22.45 uur een explosie geweest waarna brand ontstond. "Door vlug handelen van omwonenden is de brand snel weer geblust", meldt de politie op X. Niemand raakte gewond. Er is nog geen verdachte aangehouden.
4 uur geledenWILLEMSTAD (ANP) - Op Curaçao zijn vrijdagavond om 19.00 uur (lokale tijd) alle stembureaus gesloten, dat was om 00.00 uur Nederlandse tijd. Het opkomstpercentage is bijna 69 procent. Dat is een daling ten opzichte van het percentage van bijna 74 procent in 2021.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kost het kabinet langer dan gepland om met plannen te komen om uit de stikstofcrisis te komen. Landbouwminister Femke Wiersma (BBB) verwacht bij de voorjaarsnota de "eerste contouren" af te hebben, schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer. "Het kabinet is in volle vaart bezig."
8 uur geledenISTANBUL (ANP/AFP) - In Istanbul zijn zeker 10.000 mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de arrestatie van burgemeester Ekrem Imamoglu. Het is de derde avond op rij dat er massale protesten zijn in de grootste stad van Turkije, ondanks een demonstratieverbod en een waarschuwing van president Recep Tayyip Erdogan.
12 uur geledenLELYSTAD (ANP) - De rechtbank in Lelystad heeft vrijdag de 63-jarige Marjon K. veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. Volgens de rechtbank heeft zij een vrouw met wie zij een relatie had jarenlang behandeld als huisslaaf, vernederd, bedreigd en ernstig mishandeld.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) wil dat er meer mogelijkheden komen om de verspreiding van wraakporno en ander seksueel geweld online aan te pakken. "Seksueel misbruik online is vreselijk, het heeft een enorme impact op slachtoffers en hun omgeving. Daders moeten dan ook hard aangepakt worden", meldt de privacytoezichthouder van de overheid.
16 uur geleden