Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ziekenhuizen oneens over kinderhartchirurgie, minister aan zet

Ziekenhuizen oneens over kinderhartchirurgie, minister aan zet

UTRECHT (ANP) - De academische ziekenhuizen kunnen het niet eens worden over een gezamenlijk advies over de concentratie van kinderhartchirurgie. Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) had ze om een advies gevraagd, maar de ziekenhuizen zeggen dat ze geen goed zicht hebben "op de daadwerkelijke effecten op de overige zorg". Daarom is volgens hen de minister nu aan zet, laat de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) weten. Kuipers laat via zijn woordvoerder weten zich te beraden op het vervolg en hier op korte termijn op terug te komen.

Nederland telt momenteel vier centra waar kinderen kunnen worden geopereerd aan aangeboren hartafwijkingen. Dit zijn Rotterdam, Utrecht, Groningen en een samenwerking van Amsterdam en Leiden. De minister wil dat er straks twee centra overblijven. De operaties die hier worden uitgevoerd zijn vrij zeldzaam. Voor de kwaliteit van de zorg is het beter om de zorg te concentreren. Daarover zijn de universitair medische centra (umc's) en de minister het op zich eens. Een aantal van de betrokken ziekenhuizen zou liever zien dat drie centra overblijven die deze ingrepen uitvoeren, maar dat vindt de minister geen goed plan. Ook niet alle ziekenhuizen zijn het daarmee eens.

In eerste instantie wilde Kuipers het UMC Utrecht en het Erasmus MC in Rotterdam aanwijzen. Dat leverde hem kritiek op van de Tweede Kamer en de ziekenhuizen die hun kinderhartchirurgie zouden moeten sluiten, het UMCG in Groningen en het LUMC in Leiden. Ook de drie noordelijke provincies zagen de plannen niet zitten. Kuipers heeft overigens steeds benadrukt dat de ziekenhuizen de meeste zorg voor hun patiënten ook na de concentratie zelf kunnen blijven leveren. Enkel de chirurgische ingrepen zouden worden geconcentreerd, voor controles blijven dezelfde ziekenhuizen beschikbaar.

Ingrijpende gevolgen

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zei eerder dat de sluiting ingrijpende gevolgen kan hebben voor de overige zorg in de betreffende ziekenhuizen. De overheid moet ook nadenken over maatregelen om die gevolgen te beperken. Volgens de NFU kan nu geen verantwoorde keuze worden gemaakt. Daartoe is het namelijk noodzakelijk om "een redelijk zicht te hebben" op de maatregelen die de gevolgen van de concentratie moeten verzachten. "De NFU ziet niet dat dit voor half april van dit jaar is gerealiseerd", schrijft de organisatie aan de minister.

Als Kuipers een besluit heeft genomen, willen de ziekenhuizen graag met hem in gesprek om te komen tot "een goed transitieplan". Ze willen "voor alle burgers in Nederland goede, bereikbare en beschikbare academische kindzorg kunnen blijven voorzien".

Meer uit Gezond

President Suriname voor medisch onderzoek naar Nederland

PARAMARIBO (ANP) - De Surinaamse president Chandrikapersad Santokhi reist zaterdag naar Nederland voor medisch onderzoek. Hij doet dat op advies van zijn medisch team van Surinaamse en buitenlandse artsen, meldt zijn kantoor.

3 uur geleden
Kabinet overvallen door stikstofbrief EU, geschrokken van inhoud

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet is deze week overvallen door de brief van Eurocommissaris Virginijus Sinkevičius, waarin hij waarschuwt dat het stikstofbeleid eerder steviger moet dan dat het een tandje minder kan. Zowel natuur- en stikstofminister Christianne van der Wal als haar landbouwcollega Piet Adema liet vrijdag optekenen "geschrokken" te zijn, niet alleen van het lekken van de brief maar ook van de toon en inhoud.

10 uur geleden
Keuze voor NIPT mogelijk achtelozer nu deze gratis wordt

DEN HAAG (ANP) - Nu de niet-invasieve prenatale test (NIPT) voor iedereen gratis wordt, zullen zwangeren de keuze voor het doen van dat onderzoek mogelijk achtelozer maken. Dat denken de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) en Stichting Downsyndroom. De organisaties willen dat zwangeren goed geïnformeerd blijven worden over de NIPT.

11 uur geleden
Onderzoek: geneeskundestudenten ervaren ongewenst gedrag

DEN HAAG (ANP) - Meer dan tweehonderd coassistenten hadden in 2021 te maken met ongewenst gedrag, zo hebben zij gemeld via een enquête van belangenvereniging De Geneeskundestudent waar De Volkskrant eerder op vrijdag al over schreef. Het meest genoemde ongewenste gedrag was verbale agressie, gevolgd door seksuele intimidatie en discriminatie.

16 uur geleden
Salmonella-uitbraak gelinkt aan kebabvlees, ook in Nederland

STOCKHOLM (ANP) - Europese instanties waarschuwen voor een golf salmonellabesmettingen die voornamelijk wordt veroorzaakt door kebab van kip. In Nederland zijn tot nu toe 34 gevallen gemeld. In totaal gaat het om 210 geregistreerde besmettingen in zes Europese landen en de Verenigde Staten. Niemand is overleden aan een besmetting, wel moest een deel van de geïnfecteerden naar het ziekenhuis.

1 dag geleden
Pakje sigaretten gaat vanaf zaterdag zo'n 9 euro kosten

DEN HAAG (ANP) - De accijns op tabak gaat zaterdag 1 april met 1,22 euro omhoog. Voor een pakje sigaretten van twintig stuks moet dan gemiddeld 9 euro worden neergeteld. Over een jaar komt er weer 1,22 euro bij en kost een pakje sigaretten gemiddeld 10 euro.

1 dag geleden
Aantal ziekenhuisbehandelingen naar niveau van voor corona

UTRECHT (ANP) - Het aantal ziekenhuisbehandelingen ligt weer op het niveau van voor de coronapandemie, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Hoe het staat met het aantal mensen dat wacht op een ziekenhuisbehandeling is vooralsnog niet duidelijk, al geeft de NZa wel aan dat het aantal licht gedaald is.

1 dag geleden