Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Ziekenhuizen moeten zich beter voorbereiden op uitval computers'

'Ziekenhuizen moeten zich beter voorbereiden op uitval computers'

DEN HAAG (ANP) - Ziekenhuizen weten dat ze afhankelijk zijn van computersystemen, maar toch zijn ze zich niet altijd goed genoeg bewust van de risico's van grote storingen. Daarom moeten ze beter in kaart brengen wat die risico's zijn, adviseert de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Ook kunnen ziekenhuizen meer oefenen op zulke noodgevallen.

In de afgelopen jaren zijn er meerdere grote computerstoringen bij ziekenhuizen geweest. Zo moest het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel in 2018 de spoedeisende hulp en alle verloskamers sluiten vanwege ICT-problemen. Ook kon niemand er worden geopereerd. Enkele maanden eerder kampte het Radboudumc in Nijmegen met een computerstoring. Ook het VUmc in Amsterdam, het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn, het Medisch Spectrum Twente in Enschede, de Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar en Den Helder, het Tergooi in Hilversum en Blaricum en de Gelre Ziekenhuizen in Apeldoorn en Zutphen hebben met computerstoringen te maken gehad.

De gemiddelde storing duurt volgens de raad zo'n 17 uur. Artsen en verplegers kunnen dan niet bij de patiëntendossiers. Ze kunnen niet zien welke diagnoses er al zijn gesteld en waar patiënten misschien allergisch voor zijn. Ze zijn afhankelijk van wat ze zien en wat patiënten zelf kunnen vertellen. Dat ging goed en patiënten zijn niet in gevaar geweest, zegt de Onderzoeksraad. Maar na afloop keken de ziekenhuizen niet wat de gevolgen van de storing waren, terwijl ze daar wel van zouden kunnen leren.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen wil dat ziekenhuizen meer geld kunnen uitgeven aan ICT. "Die ruimte is er nu onvoldoende", laat voorzitter Ad Melkert weten.

Meer uit Gezond

Vaccins hebben 154 miljoen levens gered, zeggen UNICEF en WHO

GENÈVE (ANP) - In de afgelopen vijftig jaar zijn 154 miljoen mensen dankzij vaccinatie in leven gebleven, hebben kinderrechtenorganisatie UNICEF en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties uitgerekend. Ze schrijven erover in het wetenschapsblad The Lancet. De organisaties maken zich daarom zorgen over de dalende vaccinatiegraad in Nederland en andere landen.

2 uur geleden
Huisarts uit beroep gezet om verkrachten patiëntes

DEN BOSCH (ANP) - Een 55-jarige huisarts uit het Limburgse Brunssum mag zijn werk nooit meer uitoefenen, omdat hij meerdere patiëntes heeft verkracht. Hij maakte ze wijs dat wat hij deed medisch noodzakelijk was. Hij is uit zijn beroep gezet en mag ook niet meer werken in de zorg voor kwetsbare patiënten. Dat heeft het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Den Bosch woensdag bepaald.

3 uur geleden
Honderden ziek na bezoek aan feesttent in Stuttgart

STUTTGART (ANP/DPA) - Honderden mensen die afgelopen weekend naar een lentefeest in Stuttgart zijn gegaan, hebben maag- en darmklachten gekregen. De gemeente Stuttgart spreekt volgens plaatselijke media van een enorme uitbraak, met zeker driehonderd mensen met klachten. Die komen waarschijnlijk van een virusinfectie die naar het zich laat aanzien in een feesttent is opgedoken. Alle mensen die ziek zijn geworden hebben voor zover bekend dezelfde feesttent bezocht.

3 uur geleden
EU begint onderzoek naar Chinese markt voor medische apparatuur

BRUSSEL (ANP/RTR) - De Europese Unie is woensdag een onderzoek gestart naar Chinese overheidsopdrachten voor medische apparatuur uit eigen land. Hiermee wil de EU bepalen of Europese leveranciers wel eerlijke toegang hebben tot de Chinese markt.

7 uur geleden
Toetsingscommissie vindt euthanasie van drie mensen onzorgvuldig

DEN HAAG (ANP) - Artsen zijn bij de euthanasie van drie mensen in de fout gegaan. De manier waarop de mensen zijn overleden, verliep niet zorgvuldig. Het gebeurt niet vaak dat de toetsingscommissies voor euthanasie tot zo'n oordeel komen.

1 dag geleden
Mazelen kunnen ook jaren later nog dodelijk zijn, zegt RIVM-arts

BILTHOVEN (ANP) - Als mensen mazelen oplopen, kunnen ze daar jaren later nog aan overlijden, wanneer de ziekte zelf allang voorbij is. Op lange termijn kan een mazelenbesmetting leiden tot SSPE. "Dat is een vorm van hersenontsteking. Die is progressief en leidt in enkele jaren tot de dood", zegt Helma Ruijs, arts infectieziektenbestrijding bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

1 dag geleden
OMT: extra maatregelen nodig tegen mazelen

BILTHOVEN (ANP) - De overheid moet extra maatregelen nemen nu het aantal besmettingen met mazelen toeneemt. Dat adviseert het Outbreak Management Team (OMT) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

1 dag geleden