Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ziekenhuizen leveren meer planbare zorg, wachtlijsten niet korter

Ziekenhuizen leveren meer planbare zorg, wachtlijsten niet korter

UTRECHT (ANP) - Meer ziekenhuizen slagen erin om weer alle planbare zorg uit te voeren, zoals knieoperaties. Ook is het ziekteverzuim onder zorgpersoneel licht gedaald. Toch lukt het nog niet om het aantal mensen dat wacht op een behandeling naar beneden te krijgen, stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

"Over het algemeen lukt het ziekenhuizen nog niet echt om wachtlijsten te verkorten", aldus de autoriteit. "Dit is zorgelijk, omdat er mensen zijn die als gevolg van de pandemie al langere tijd wachten op zorg."

Momenteel kan 43 procent van de ziekenhuizen de planbare zorg volledig leveren. Dat is een stijging van 7 procentpunt ten opzichte van de situatie een maand geleden. Het ziekteverzuim daalde zorgbreed wat, maar het langdurig ziekteverzuim nam niet af. "De uitval van personeel vraagt nog steeds om een hoge mate van flexibiliteit en aanpassingsvermogen van zorgaanbieders", aldus de NZa.

Oogheelkunde

Bij sommige specialismen werden de wachtlijsten de afgelopen tijd langer, zoals bij oogheelkunde. Bij gynaecologie en orthopedie daalden de aantallen wachtenden juist licht. Ook zijn er regionale verschillen. Zo groeide het aantal wachtenden in het noorden van Nederland. Een mogelijke verklaring is volgens de NZa het relatief hoge ziekteverzuim in die regio.

In de meeste regio's werden de wachtlijsten niet langer of korter. In vergelijking met de periode vóór de coronapandemie staan er in totaal 100.000 tot 120.000 extra mensen op een wachtlijst, zo schat de NZa.

De autoriteit wil dat ziekenhuizen met lange wachtlijsten samenwerken met andere ziekenhuizen en zelfstandige klinieken om het aantal wachtenden naar beneden te krijgen. Patiënten zelf kunnen via hun zorgverzekeraar proberen ergens anders sneller aan de beurt te komen.

Meer uit Gezond

Voedingscentrum: werkgevers kennen regels over kolven slecht

DEN HAAG (ANP) - Werkgevers zijn slecht op de hoogte van de regels over borstvoeding geven of kolven onder werktijd. Ook voldoen kolfruimtes op het werk over het algemeen niet aan de wettelijke eisen. Die conclusies trekt het Voedingscentrum op basis van een enquête onder ruim 800 leidinggevenden en mensen die over personeelszaken beslissen.

1 dag geleden
Nieuwe crisisorganisatie staat klaar voor toekomstige pandemieën

BILTHOVEN (ANP) - Een nieuwe crisisorganisatie staat voortaan klaar om binnen 48 uur de leiding te nemen als er ooit weer een pandemie uitbreekt in Nederland zoals in 2020 gebeurde. "We dachten destijds dat we goed voorbereid waren, maar eerlijk gezegd waren we dat niet", zei demissionair zorgminister Ernst Kuipers bij de lancering van de zogenoemde Landelijke Functie Opschaling Infectieziektebestrijding (LFI).

1 dag geleden
Nobelprijs Geneeskunde naar ontwikkelen mRNA-vaccins tegen corona

STOCKHOLM (ANP) - De Nobelprijs voor de Geneeskunde gaat dit jaar naar de Hongaarse Katalin Karikó en de Amerikaan Drew Weissman. Zij krijgen de belangrijke wetenschapsprijs voor hun onderzoek waardoor "effectieve mRNA-vaccins tegen covid-19" konden worden ontwikkeld.

1 dag geleden
Vakbonden vinden het eindbod in cao jeugdzorg onvoldoende

UTRECHT (ANP) - Vakbonden FNV, CNV en FBZ vinden het eindbod gedaan voor de cao in de jeugdzorg onvoldoende. Met die boodschap gaan de vakbonden daarom maandag terug naar hun leden. Zij mogen vervolgens over dit eindbod van de brancheorganisatie Jeugdzorg Nederland stemmen.

2 dagen geleden
Nederlandse vrouwen krijgen relatief vaak kanker, mede door roken

UTRECHT (ANP) - Nederlandse vrouwen gingen in de jaren zestig en zeventig massaal aan de sigaret, nu krijgen ze "opvallend meer longkanker" dan vrouwen uit de meeste andere Europese landen. Dat signaleert het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Het centrum meldt op basis van recente Europese cijfers dat Nederland vooral door roken in het verleden hoog staat op de lijst van landen waar vrouwen het vaakst getroffen worden door een vorm van kanker: op plaats drie, na Noorwegen en Denemarken.

2 dagen geleden
Aantal mensen dat overlijdt door ongelukkige val loopt snel op

DEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat overlijdt door een ongelukkige val op straat of in huis loopt hard op. Vorig jaar stierven 6228 mensen op die manier, oftewel zeventien mensen per dag. Dat is twee keer zo veel als tien jaar geleden.

2 dagen geleden
Kinderen krijgen vanaf 2024 vernieuwd vaccin tegen pneumokokken

DEN HAAG (ANP) - Kinderen krijgen vanaf komende zomer een vernieuwd en effectiever vaccin tegen pneumokokken toegediend. Daarmee volgt staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) een eerder uitgebracht advies op van de Gezondheidsraad, laat hij weten in een brief aan de Tweede Kamer.

5 dagen geleden