Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ziekenhuizen: genoeg capaciteit, mondmaskers grootste zorg

Ziekenhuizen: genoeg capaciteit, mondmaskers grootste zorg

DEN HAAG (ANP) - Ziekenhuizen hebben vooralsnog voldoende capaciteit om de toeloop van patiënten met het coronavirus het hoofd te bieden. Grootste zorg is nu het dreigende tekort aan neus-mondmaskers, vertelt de woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).

"Er worden wel partijen beloofd, maar het komt maar druppelsgewijs binnen." Over de verdeling van bestaande voorraden wordt continu gecommuniceerd door alle betrokken organisaties, zegt hij.

Een grote zending van de beschermende maskers voor zorgverleners zou onderweg zijn naar Nederland, maar daarover had de woordvoerder geen verdere informatie. Het feit dat ziekenhuizen ingrepen die niet acuut noodzakelijk zijn uitstellen, zorgt ervoor dat voorraden minder snel slinken. "Maar het is spannend."

China

De hoop is ook dat in productieland China, waar het aantal besmettingen volgens de autoriteiten inmiddels over zijn piek heen is, de productie weer steeds meer op gang komt.

In de komende dagen voorzien de Nederlandse ziekenhuizen een toename van het aantal patiënten. Volgens de NVZ is de structuur van de zorg in Nederland goed, zijn ziekenhuizen in heel het land al sinds vorige week volop bezig met voorbereidingen en kan "snel gehandeld worden". De vereniging is blij met het kabinetsbesluit om het land grotendeels plat te leggen. "Het virus is een onzichtbare vijand. Als het lukt om het aantal besmettingen te doseren, voorkomen we dat de piek boven de zorgcapaciteit uitkomt. Anders krijg je een Italiaans scenario."

De NVZ merkt verder dat veel onzinberichten opduiken over de situatie in ziekenhuizen. Zo ging afgelopen weekend op sociale media een bericht rond over het Amphia Ziekenhuis in Breda dat in een hel zou zijn veranderd. "Daar klopt helemaal niks van", zegt de NVZ-zegsman. Amphia liet zelf ook weten dat het bericht "nep is en niet strookt met de werkelijkheid in het ziekenhuis". De situatie is voor nu onder controle. "Het zijn en blijven natuurlijk enorm intense tijden voor getroffen patiënten en hun naasten."

Meer uit Gezond

NZa moet zorgtarieven opnieuw uitrekenen door foutje ministerie

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) moet allerlei zorgtarieven voor volgend jaar opnieuw berekenen omdat het ministerie van Volksgezondheid een prijsindexcijfer voor bijvoorbeeld inkoop bijna 3 procent te hoog heeft vastgesteld. De tarieven moeten dus omlaag.

2 uur geleden
Minder dan 100 coronapatiënten in ziekenhuizen

ZEIST (ANP) - Voor het eerst sinds juli 2021 liggen er minder dan honderd mensen met een coronabesmetting in het ziekenhuis. In de afgelopen dag zijn netto 28 bedden vrijgekomen, en daardoor behandelen ziekenhuizen nu 75 mensen die het coronavirus onder de leden hebben.

5 uur geleden
Dermatoloog: smeren moet meer in ons systeem komen

VENLO (ANP) - Het smeren van zonnebrandcrème zou net als tandenpoetsen en haren kammen een onderdeel moeten zijn van onze dagelijkse routine. Daarvoor pleit Karen van Poppelen, dermatoloog bij VieCuri Medisch Centrum. "Smeren zit nog niet in ons systeem, terwijl het aantal mensen met huidkanker hard toeneemt."

6 uur geleden
Raad: allemaal aan de bak voor welzijn kind bij vechtscheiding

DEN HAAG (ANP) - Kinderen van wie de ouders in een vechtscheiding liggen, mogen niet ook nog eens het slachtoffer worden van de problemen in jeugdhulp en -bescherming. Dat zegt de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). Het zou om zesduizend kinderen per jaar gaan die in een dergelijke situatie belanden.

14 uur geleden
Vaccin tegen RS-virus goedgekeurd voor 60-plussers

BRUSSEL (ANP) - Mensen van 60 jaar en ouder kunnen binnenkort gevaccineerd worden tegen het RS-virus. Ouderen en mensen met een verzwakte weerstand kunnen bij infectie behoorlijk benauwd worden.

1 dag geleden
Inspecties: kinderbescherming heeft duidelijkheid over geld nodig

DEN HAAG (ANP) - De kinderbescherming moet duidelijk weten hoeveel geld ze krijgt, zodat de organisatie kan investeren in personeel. Medewerkers kunnen dan beter zicht hebben en houden op de kinderen die ze moeten helpen. Daarvoor pleiten de Inspectie Justitie en Veiligheid en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

2 dagen geleden
Verdachte verpleger ontkent, werkt mee aan onderzoek

ASSEN (ANP) - De voormalige verpleegkundige van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA), die wordt verdacht van betrokkenheid bij een twintigtal sterfgevallen, ontkent dit volgens zijn advocaten. Ze laten vrijdag weten dat hun cliënt heeft meegewerkt aan het opsporingsonderzoek en meermalen uitgebreid heeft verklaard bij de politie.

5 dagen geleden