Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ziekenhuizen en zorgverzekeraars sluiten akkoord over corona

Ziekenhuizen en zorgverzekeraars sluiten akkoord over corona

UTRECHT (ANP) - Zorgverzekeraars en ziekenhuizen hebben een week voor de jaarwisseling een akkoord kunnen sluiten om financiële risico's door corona voor de ziekenhuizen te verkleinen. Deze afspraken zijn gemaakt door de Federatie van Universitair Medische Centra, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en Zorgverzekeraars Nederland. Naast deze landelijke regeling, kunnen ziekenhuizen en zorgverzekeraars nu individuele afspraken maken over de zorg in het komende jaar.

In de landelijke regeling staat dat UMC's en algemene ziekenhuizen een gelijkwaardige vergoeding krijgen voor de zorg aan coronapatiënten, beschermingsmiddelen en voor het opschalen van bedden op de intensive cares. Daarbij zijn er afspraken gemaakt om gemiste inkomsten vanwege de zorg die door corona niet kan worden verleend, te compenseren. Dat moet ervoor zorgen dat ziekenhuizen de landelijke richtlijnen kunnen volgen voor het afschalen of opschalen van de reguliere zorg.

De ziekenhuizen wilden al langer een akkoord met zorgverzekeraars om de financiële onzekerheden te dekken die door het coronavirus zijn ontstaan. Ook de omikrontvariant zorgt nog voor veel onzekerheid bij de ziekenhuizen.

Moeizaam

De gesprekken over het akkoord verliepen nogal moeizaam, schrijft NRC. Zo waren verschillende ziekenhuisbestuurders gefrustreerd over de vraag van verzekeraars om bezuinigingen. Nu het landelijke akkoord rond is, hopen de ziekenhuizen dat de laatste contractonderhandelingen met zorgverzekeraars snel worden afgerond. De deadline daarvoor ligt op oudejaarsdag.

Voorzitter Ad Melkert van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen zegt tevreden te zijn met de 'covidvangnetregeling', omdat die op korte termijn lucht biedt aan de ziekenhuizen. Wel hoopt hij op meer investering in de zorg vanuit het kabinet.

Meer uit Gezond

Wetenschappers hopen op goedkoop plantenextract tegen artrose

NIJMEGEN (ANP) - Nijmeegse wetenschappers hebben goede hoop dat mensen met artrose in de toekomst kunnen worden geholpen met het plantenextract colchicine, een eeuwenoud middel tegen jicht. Uit eigen onderzoek maken ze op dat het mogelijk goed werkt en het is nog goedkoop ook.

6 uur geleden
Toezichthouder: haal medicijn tegen sikkelcelpijn van de markt

AMSTERDAM (ANP) - Een medicijn tegen pijnaanvallen bij mensen met sikkelcelziekte wordt waarschijnlijk van de markt gehaald. De Europese toezichthouder, het EMA in Amsterdam, adviseert om de vergunning van het middel crizanlizumab in te trekken. De Europese Commissie moet een besluit nemen.

3 dagen geleden
Zeeland wil snel overleg met Rijk over tandartsentekort

MIDDELBURG (ANP) - De provincie Zeeland wil snel met het Rijk in gesprek over het groeiende tandartsentekort in de regio. Gedeputeerde Harry van der Maas zei vrijdag in een commissievergadering dat het probleem al meerdere keren schriftelijk is aangekaart bij de verantwoordelijke ministers Ernst Kuipers (Volksgezondheid) en Robbert Dijkgraaf (Onderwijs), maar dat daarop tot dusver geen reactie is gekomen.

3 dagen geleden
Ouderenzorg: Nederlanders amper voorbereid op hun oude dag

UTRECHT (ANP) - Nederlanders zijn niet of nauwelijks voorbereid op hun oude dag en de zorg die daarbij komt kijken. Die conclusie trekt de koepel voor de ouderenzorg, ActiZ, op basis van onderzoek dat het onder ruim duizend mensen liet uitvoeren. De branchevereniging is daarom een campagne gestart om het bewustzijn hierover te vergroten.

4 dagen geleden
Verhoren hoofdrolspelers corona-aanpak vanaf voorjaar 2025

DEN HAAG (ANP) - De parlementaire enquête over de aanpak van de coronapandemie gaat naar verwachting een kleine drie jaar duren. De openbare verhoren, waarbij hoofdrolspelers als minister president Mark Rutte en voormalig gezondheidsminister Hugo de Jonge onder ede voor de enquêtecommissie moeten verschijnen, zijn voorzien in de periode van februari tot en met september 2025.

4 dagen geleden
Coronafonds zieke en overleden zorgmedewerkers hielp 180 mensen

UTRECHT (ANP) - Het fonds dat kort na het uitbreken van de coronacrisis werd opgericht om zorgmedewerkers te helpen die door hun werk zelf op de intensive care belandden, heeft in totaal 180 keer een eenmalig bedrag uitgekeerd. De Stichting Zorg na Werk in Coronazorg (ZWiC), die het fonds beheerde, maakt nu de balans op en houdt op te bestaan.

5 dagen geleden
Nieuwe techniek stuurt benen dwarslaesie-patiënt via hersenen aan

NIJMEGEN (ANP) - De Sint Maartenskliniek in Nijmegen verwacht veel van een nieuwe techniek om iemand met een dwarslaesie de benen aan te laten sturen vanuit de hersenen. Dat zegt de instelling op basis van de resultaten die met speciale implantaten zijn bereikt bij de 40-jarige Nederlander Gert-Jan Oskam. Nadat hij in 2011 een dwarslaesie had opgelopen door een ongeluk met de fiets, werd aanvankelijk gedacht dat hij alleen nog een arm kon bewegen. Inmiddels kan hij met een rollator enigszins uit de voeten.

5 dagen geleden