Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ziekenhuisopnames met huidige trend begin maart onder alarmniveau

Ziekenhuisopnames met huidige trend begin maart onder alarmniveau

DEN HAAG (ANP) - Als het aantal Covid-19-gevallen in het huidige tempo blijft afnemen, daalt het aantal ziekenhuisopnames pas begin maart tot onder de zogeheten signaalwaarde. Het Outbreak Management Team (OMT) komt tot die conclusie door lijnen op de grafieken door te trekken, maar waarschuwt dat geen rekening is gehouden met seizoenseffecten. Door het winterweer kan het nog iets langer gaan duren.

De signaalwaardes zijn door de overheid bepaalde niveaus. Als bijvoorbeeld het aantal vastgestelde besmettingen of ziekenhuisopnames daar bovenuit komt, gaan de alarmbellen rinkelen en zijn mogelijk maatregelen nodig. Omgekeerd kan een lager getal reden zijn voor versoepelingen. Dat is allemaal niet in beton gegoten: het kabinet neemt politieke beslissingen en kan er altijd voor kiezen maatregelen eerder of later aan te passen.

Als de afname van het aantal ziekenhuisopnames doorzet, komt dat begin maart onder de signaalwaarde van 40 per dag. Voor de intensivecareafdelingen komt de signaalwaarde met de huidige trend eind februari uit op de signaalwaarde van 10 opnames per dag.

13 september laatst onder signaalwaarde

De signaalwaarde voor positieve tests ligt op zeven vastgestelde besmettingen per 100.000 inwoners per dag. Dat komt neer op iets meer dan 1200 positieve tests in een etmaal. Afgelopen week kwamen er gemiddeld ongeveer 7000 nieuwe gevallen per dag bij. Nederland zat op 13 september voor het laatst onder de signaalwaarde, dinsdag was de 121e achtereenvolgende dag boven die grens. De regio Amsterdam-Amstelland zit zelfs al 135 dagen op rij boven de signaalwaarde en Rotterdam-Rijnmond 129 dagen. De laatste regio die onder het alarmniveau zat, was Drenthe op 19 november.

Het OMT, een panel van deskundigen dat het kabinet adviseert over de aanpak van het virus, gaat in de berekeningen uit van de huidige maatregelen. Toch heeft het team niet geadviseerd de lockdown tot maart te verlengen. Over twee weken wil het OMT bekijken of er ruimte is voor "enige versoepeling". Tegelijkertijd tekenen de experts aan dat het aantal besmettingen nog altijd hoog is. Ook is er grote onzekerheid over de mogelijke gevolgen van de Britse variant, die volgens Britse wetenschappers een stuk besmettelijker is. Tot nog toe zijn in Nederland bijna 100 gevallen aangetoond.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Louis53 1 week geleden
julllie kunnen er beter een loterij van maken ipv steeds maar dingen roepen die geen van allen gebaseerd zijn op echte feiten, mensen nog meer angst inboezemen dan velen al hebben.

Meer uit Gezond

Afgelopen etmaal 5487 nieuwe coronagevallen

BILTHOVEN (ANP) - Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 5487 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is een lichte afname, vrijdag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een kleine 5800 positieve tests (5791).

1 dag geleden
'Lagere levering van AstraZeneca leidt tot uitstel vaccinaties'

DEN HAAG (ANP) - Dat de eerste levering van het AstraZeneca/Oxford-vaccin aan de Europese Unie lager zal uitvallen, is "een flinke tegenvaller". Dat zegt Ben van der Zeijst, emeritus hoogleraar vaccins, voormalig directeur van het Nederlands Vaccin Instituut en voormalig hoofd Vaccins van het RIVM zaterdagochtend in het NOS Radio 1 Journaal. Het terugschroeven van het aantal geleverde vaccins gaat waarschijnlijk tot uitstel leiden voor sommige groepen die gevaccineerd moeten worden.

1 dag geleden
CDC: amper allergische reacties bij inentingen met Moderna-vaccin

WASHINGTON (ANP/RTR) - Zware allergische reacties op het coronavaccin van Moderna lijken behoorlijk zeldzaam te zijn, stelt de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC. Nadat ruim 4 miljoen Amerikanen hun eerste inenting met het middel hadden gekregen, was er in tien gevallen sprake van een zware allergische reactie. Nog eens 43 mensen die het vaccin kregen toegediend, hadden minder heftige allergische reacties, waaronder last van jeuk, uitslag en benauwdheid.

1 dag geleden
Frankrijk stelt drie miljoen besmettingen vast

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk heeft na bijna 41 miljoen coronatests 3 miljoen besmettingen vastgesteld. In het land van 65 miljoen inwoners liggen nu bijna 3000 mensen in kritieke toestand in ziekenhuizen en 2,7 miljoen patiënten hebben het virus onder de leden. In Frankrijk worden al rond de 72.000 sterfgevallen toegeschreven aan het uit China afkomstige coronavirus.

1 dag geleden
Premier Johnson: coronavariant misschien dodelijker

LONDEN (ANP/AFP) - De Britse premier Boris Johnson heeft gezegd dat er aanwijzingen zijn dat de nieuwe coronavariant in het land misschien niet alleen besmettelijker maar ook dodelijker is dan het oorspronkelijke coronavirus.

1 dag geleden
Vaccinatie in kleine woonvormen begint maandag

DEN HAAG (ANP) - De volgende ronde van coronavaccinaties begint op maandag. Dan zijn de eerste kwetsbare ouderen en mensen met een beperking die in kleinschalige woonvormen wonen aan de beurt. Het gaat om ongeveer 77.000 mensen, die het coronavaccin van Moderna krijgen. Huisartsen voeren die vaccinaties uit, omdat hun instellingen geen eigen arts hebben.

2 dagen geleden
Hoge dosis bloedverdunners voorkomt ernstiger verloop corona

UTRECHT (ANP) - Een hoge dosis bloedverdunners kan voorkomen dat coronapatiënten ernstig ziek worden. Ook kunnen zij door de behandeling met deze antistollingsmiddelen beter herstellen. Dat blijkt uit tussentijdse resultaten van een wereldwijde studie onder ongeveer 1400 matig zieke Covid-19-patiënten.

2 dagen geleden