Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ziekenhuisbaas Kuipers eens met stap van kabinet

Ziekenhuisbaas Kuipers eens met stap van kabinet

AMSTERDAM (ANP) - Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) kan zich vinden in de aangekondigde versoepelingen van coronamaatregelen, die mogelijk volgende week woensdag ingaan. "Ik ben het hier mee eens", zei hij dinsdag in het tv-programma De Vooravond.

Met het oog op de daling van de instroom van nieuwe coronapatiënten in ziekenhuizen op de ic en verpleegafdelingen begrijpt hij de stap. Als er maandag ongeveer 20 procent minder ziekenhuisopnames zijn ten opzichte van de piek in de derde golf, gaan de versoepelingen door.

Kuipers: "We hadden de afgelopen week een daling van 312 naar 275, dat is zo'n 12 procent. Dat moet dan nog even doorzetten. Want je moet dan eigenlijk met die 20 procent op zo'n 250 uitkomen", aldus Kuipers over de patiëntenaantallen. "Dat is waar we de afgelopen dagen op zaten, maar het is nog te vroeg. Maar ik denk dat er een grote kans is dat we dat volgende week gaan halen."

Duidelijkheid en helderheid

De kans dat de pauzeknop ingedrukt wordt, is volgens Kuipers wel aanwezig. "Ik denk dat het verstandig is om op het laatste moment nog even te kijken. Wat het effect is van Koningsdag en er kunnen ook nog andere factoren een rol spelen. Maar laten we er voor nu gewoon vanuit gaan dat dit doorgaat."

De bedoeling is dat op 19 mei onder meer sekswerkers weer aan de slag kunnen en dat terrassen open mogen van 06.00 uur tot 20.00 uur

Damiaan Denys, hoogleraar psychiatrie bij de UVA, noemde de "voorwaardelijkheid" van de versoepelingen in het tv-programma "verwarrend voor mensen". "Iets wat je zou kunnen krijgen, maar dan toch eventueel niet kan krijgen." Volgens hem zijn mensen op zoek naar een bepaalde duidelijkheid en helderheid.

'Ben geen kleuter'

Over de stijl van premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge tijdens de zoveelste persconferentie zei Denys zei dat hij zich enorm vermoeid voelde bij het kijken ernaar. "En ik kreeg ook het gevoel: ik ben toch geen kleuter, dat infantiliserende."

Kuipers zei daarop dat de voorwaardelijke aankondiging er wel voor zorgt dat iedereen de tijd krijgt de eventuele versoepelingen goed voor te bereiden.

Meer uit Binnenland

Voor 1,7 miljoen euro aan iPhones gestolen bij bedrijf Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - De Koninklijke Marechaussee doet onderzoek naar de diefstal van een lading nieuwe iPhones ter waarde van 1,7 miljoen euro bij een vrachtbedrijf op Schiphol. Gezocht wordt naar de vrachtwagenchauffeur die in de nacht van zaterdag 28 op zondag 29 oktober de telefoons stal, aldus de marechaussee. Die geeft in de uitzending van Opsporing Verzocht op NPO 2 dinsdagavond een toelichting op de diefstal en laat beelden zien van het voorval, zo meldt het programma.

58 minuten geleden
Verbieden hoofddoek mag ook voor ambtenaar achter de schermen

LUXEMBURG (ANP) - Overheden mogen ambtenaren, ook die achter de schermen werken, verbieden om een hoofddoek te dragen. Ze moeten dan wel consequent zijn en ook andere religieuze uitingen als kruisjes en keppeltjes niet toestaan, oordeelt de hoogste Europese rechter.

1 uur geleden
OM eist 20 jaar cel tegen minderjarige verdachte huurmoord

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft twintig jaar cel geëist tegen de verdachte die nog minderjarig was toen hij opdracht zou hebben gegeven voor de moord op de 56-jarige Itzhak Meiri. Het slachtoffer uit Almere werd op 22 december 2021 na een bezoek aan de tandarts doodgeschoten in de Wieringerstraat in Amstelveen.

2 uur geleden
Asielzoekers blijven nog 3 jaar langer in Gronings dorp Farmsum

DELFZIJL (ANP) - De tijdelijke opvang voor asielzoekers in het Groningse dorp Farmsum blijft nog drie jaar open. De locatie wordt verlengd tot 31 december 2026. In het gebouw zitten 160 kansrijke asielzoekers.

2 uur geleden
Brand in gemeentehuis Soest mogelijk aangestoken

SOEST (ANP) - De brand die maandag rond middernacht woedde in het gemeentehuis in Soest is mogelijk aangestoken. De politie sluit dat niet uit na forensisch onderzoek en een buurtonderzoek.

3 uur geleden
Trevor Noah vindt winnen Erasmusprijs 'werkelijk een eer'

AMSTERDAM (ANP) - Trevor Noah vindt het winnen van de Erasmusprijs "werkelijk een eer". Dat zei de Zuid-Afrikaanse komiek en televisiepresentator dinsdag in zijn dankwoord na het in ontvangst nemen van de prijs. Hij kreeg de prijs uit handen van koning Willem-Alexander in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Erasmusprijs gaat jaarlijks naar een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en kunsten.

4 uur geleden
Noodopvang kost COA dubbel zoveel geld als normale opvang

DEN HAAG (ANP) - Noodopvang voor asielzoekers kost Nederland twee keer zoveel geld als reguliere opvang. Dat concludeert het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in het financiële eindrapport van 2022. Vorig jaar moest het COA door een chronisch tekort aan opvangplekken flink investeren in tijdelijke opvangplekken. Dat is terug te zien in de eindafrekening: de kosten voor asielopvang stegen van ongeveer 725 miljoen in 2021 naar ruim 1,5 miljard euro in 2022.

4 uur geleden