
Ziekenhuis wil geen herhaling verkeerschaos door afsluiting A2
NIEUWEGEIN (ANP) - Het St. Antonius Ziekenhuis, met vestigingen in Utrecht en Nieuwegein, hoopt dat de volgende afsluiting van een stuk A2 geen herhaling wordt van afgelopen vrijdag. Toen liep het verkeer in en rond Nieuwegein volkomen vast, doordat de snelweg dicht was voor groot onderhoud. Volgens het St. Antonius had dat "ingrijpende gevolgen" voor de bereikbaarheid van de stad en het ziekenhuis.
Het St. Antonius heeft bij Rijkswaterstaat en de gemeente Nieuwegein "speciale aandacht gevraagd voor patiënten, bezoekers en medewerkers die met urgentie onderweg zijn naar ons ziekenhuis".
Met een aantal maatregelen hopen de wegbeheerder en de gemeente de volgende afsluiting soepeler te laten verlopen. Tussen de knooppunten Oudenrijn en Everdingen gaat de weg donderdagavond vanaf 21.00 uur opnieuw dicht, voor de rest van het weekend. Het advies is om snelwegen rond Nieuwegein en Utrecht zo veel mogelijk te mijden. Carpoolen, fietsen en het openbaar vervoer worden aangemoedigd.
Meer verkeersgeregelaars
Om de doorstroom te verbeteren, worden ditmaal onder meer verkeersregelaars ingezet op drukke punten en gaan verkeerslichten op toegangswegen naar Nieuwegein iets langer op rood. Zo wordt het verkeer de stad in beter gedoseerd. Verder moeten meer tekstwagens en borden automobilisten beter informeren en gaat een team van de gemeente en Rijkswaterstaat ieder uur bekijken of meer maatregelen nodig zijn.
Het ziekenhuis is blij met de maatregelen, laat een woordvoerder weten. Of het voldoende is, moet in de praktijk blijken, voegt hij eraan toe.
'Veel ongemak'
Volgens het ziekenhuis is de patiëntenzorg ondanks de drukte veilig doorgegaan. Daar was wel veel inzet voor nodig. Zo moesten op diverse afdelingen medewerkers langer blijven werken, omdat hun aflossers in de file stonden. Medewerkers van de Spoedeisende Hulp belden met patiënten die waren doorverwezen om samen te bespreken hoe ze zo snel mogelijk geholpen konden worden.
"Veel mensen zijn te laat binnengekomen, zowel patiënten als medewerkers", vertelt de woordvoerder. "Gelukkig heeft dat niet geleid tot grote ongelukken of sterfgevallen, maar wel tot veel ongemak." De gang van zaken was "voor ons teleurstellend en zorgwekkend", voegt hij eraan toe.
Na komend weekend gaat de weg ook nog dicht in de weekenden van 6 en 20 september.
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat gokt, is in 2025 toegenomen ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) op basis van onderzoek van Ipsos I&O onder 7600 Nederlanders van 16 jaar en ouder. Zo gaf vorig jaar 65 procent van de Nederlanders aan een kansspel te hebben gespeeld, tegenover 69 procent dit jaar.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Ouderen kunnen zich laten vaccineren tegen gordelroos en er gaat extra geld naar screening op borstkanker voor vrouwen met dicht borstweefsel. Dat is onder meer afgesproken in het Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA). Dinsdagavond konden bronnen al melden dat er een onderhandelaarsakkoord was, maar nu is ook de inhoud bekend.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen die in de buurt van een geitenhouderij wonen, hebben vaker last van longontsteking dan anderen. De Gezondheidsraad concludeert dat de boerderijen waarschijnlijk ook de oorzaak van de klachten zijn en pleit daarom voor maatregelen "om de gezondheidsrisico's voor omwonenden van geitenhouderijen te beperken".
1 dag geledenUTRECHT (ANP) - Huisartsen krijgen steeds vaker patiënten met psychische problemen op hun spreekuur, maar het lukt vaak niet om hen door te verwijzen naar de geestelijke gezondheidszorg (ggz). "Dat komt allereerst door de lange wachttijden in de ggz, maar ook door een gebrek aan goede samenwerking", vat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) de problemen samen. De artsenorganisatie heeft een peiling over de problematiek gehouden onder de leden.
1 dag geledenAMSTERDAM (ANP) - Siliconen borstimplantaten leiden niet tot een grotere kans op klachten zoals vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn en somberheid. Onderzoekers onder leiding van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis ondervroegen vrouwen die zijn behandeld voor borstkanker. De studie werd gepubliceerd in het medische tijdschrift Journal of the National Cancer Institute.
1 dag geledenBILTHOVEN (ANP) - Iedereen in Nederland heeft verschillende soorten PFAS in het bloed, concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na eigen onderzoek. Bij vrijwel alle mensen ligt de concentratie van de chemische stoffen boven de gezondheidskundige grenswaarde, die als veilige grens wordt beschouwd.
1 dag geledenUTRECHT (ANP) - Het aantal vergiftigingen met bepaalde afslankmedicatie is vorig jaar toegenomen, meldt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC). In 2023 kwamen 41 meldingen binnen, terwijl dat aantal in 2024 steeg naar 75 meldingen.
1 dag geleden