
Ziekenhuis wil geboortezorg in Zoetermeer behouden
ZOETERMEER (ANP) - De geboortezorg in Zoetermeer blijft waarschijnlijk toch behouden. Het bestuur van het HagaZiekenhuis wil het nieuwe gebouw dat over enkele jaren in gebruik wordt genomen voorzien van "de modernste faciliteiten voor bevallingen". Rond de fusie van het vroegere LangeLand Ziekenhuis met het HagaZiekenhuis lag de optie op tafel om de geboortezorg in Zoetermeer te sluiten. Daar was grote onrust over onder inwoners.
Het ziekenhuisbestuur gaat het voornemen nog voor advies voorleggen aan onder meer de ondernemingsraad en de patiëntenraad. Uiterlijk in juli volgt een definitief besluit. Uit onderzoeken was al naar voren gekomen dat het sluiten van de geboortezorg in Zoetermeer zou leiden tot meer medische risico's.
"De kwaliteit en beschikbaarheid van zorg staat altijd voorop. We zijn er door de onderzoeken van overtuigd dat een keuze voor behoud van geboortezorg toekomstbestendig is als we hierin investeren en het aantal bevallingen in ons ziekenhuis in Zoetermeer toeneemt", zegt bestuursvoorzitter Peter van der Meer in een verklaring.
Belang
Het protest van inwoners is de ziekenhuisbestuurders niet ontgaan. "Het laat zien hoe belangrijk geboortezorg in de eigen stad voor hen is en daar hebben we goed naar geluisterd."
De gemeente Zoetermeer laat weten "heel blij" te zijn met het besluit. Wethouder Ingeborg ter Laak noemt het "een moedige beslissing, die echt het belang van inwoners vooropstelt". Een volwaardige afdeling geboortezorg is volgens het college van burgemeester en wethouders "onmisbaar voor Zoetermeer als stad met ruim 127.000 inwoners".
Aantrekkelijk
De gemeente wil zich gaan inzetten om de werkomgeving "zo aantrekkelijk mogelijk" te maken voor toekomstig personeel. Dan gaat het bijvoorbeeld om kinderopvang, woningen en bereikbaarheid.
Uiterlijk in 2030 moet het nieuwe gebouw opengaan.
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat gokt, is in 2025 toegenomen ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) op basis van onderzoek van Ipsos I&O onder 7600 Nederlanders van 16 jaar en ouder. Zo gaf vorig jaar 65 procent van de Nederlanders aan een kansspel te hebben gespeeld, tegenover 69 procent dit jaar.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ouderen kunnen zich laten vaccineren tegen gordelroos en er gaat extra geld naar screening op borstkanker voor vrouwen met dicht borstweefsel. Dat is onder meer afgesproken in het Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA). Dinsdagavond konden bronnen al melden dat er een onderhandelaarsakkoord was, maar nu is ook de inhoud bekend.
21 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen die in de buurt van een geitenhouderij wonen, hebben vaker last van longontsteking dan anderen. De Gezondheidsraad concludeert dat de boerderijen waarschijnlijk ook de oorzaak van de klachten zijn en pleit daarom voor maatregelen "om de gezondheidsrisico's voor omwonenden van geitenhouderijen te beperken".
21 uur geledenUTRECHT (ANP) - Huisartsen krijgen steeds vaker patiënten met psychische problemen op hun spreekuur, maar het lukt vaak niet om hen door te verwijzen naar de geestelijke gezondheidszorg (ggz). "Dat komt allereerst door de lange wachttijden in de ggz, maar ook door een gebrek aan goede samenwerking", vat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) de problemen samen. De artsenorganisatie heeft een peiling over de problematiek gehouden onder de leden.
22 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Siliconen borstimplantaten leiden niet tot een grotere kans op klachten zoals vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn en somberheid. Onderzoekers onder leiding van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis ondervroegen vrouwen die zijn behandeld voor borstkanker. De studie werd gepubliceerd in het medische tijdschrift Journal of the National Cancer Institute.
1 dag geledenBILTHOVEN (ANP) - Iedereen in Nederland heeft verschillende soorten PFAS in het bloed, concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na eigen onderzoek. Bij vrijwel alle mensen ligt de concentratie van de chemische stoffen boven de gezondheidskundige grenswaarde, die als veilige grens wordt beschouwd.
1 dag geledenUTRECHT (ANP) - Het aantal vergiftigingen met bepaalde afslankmedicatie is vorig jaar toegenomen, meldt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC). In 2023 kwamen 41 meldingen binnen, terwijl dat aantal in 2024 steeg naar 75 meldingen.
1 dag geleden