Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ziekenhuis Venlo ontvangt weer patiënten na sluiting om hoogwater

Ziekenhuis Venlo ontvangt weer patiënten na sluiting om hoogwater

VENLO (ANP) - Ziekenhuis VieCuri in Venlo heeft woensdag de deuren weer geopend. Het ziekenhuis werd vrijdag uit voorzorg gesloten en alle 237 patiënten werden geëvacueerd, omdat de waterstand in de nabijgelegen Maas gevaarlijk hoog was. Van de mensen die in Venlo waren opgenomen werden er 170 overgebracht naar andere zorginstellingen in het land, de anderen mochten naar huis. De eerste patiënten werden woensdagochtend teruggebracht in Venlo.

In totaal worden ongeveer zestig mensen die nog ziekenhuiszorg nodig hebben in de loop van woensdag en donderdag weer naar VieCuri gebracht. Dat gebeurt per ambulance of met de zogeheten ambubus, waar meerdere patiënten tegelijk in vervoerd kunnen worden. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS), dat vorig jaar werd opgericht om coronapatiënten over ziekenhuizen in het land te verdelen, helpt mee met het coördineren van de verplaatsingen.

Nu het water zakt en het ziekenhuis droog is gebleven, kan alle zorg worden hervat. Dat geldt zowel voor de poliklinieken en de Spoedeisende Hulp als voor dagbehandelingen en het operatieprogramma. Ook kunnen weer kinderen ter wereld komen in het geboortecentrum van het Noord-Limburgse ziekenhuis.

Complex

De herstart was een flink karwei, schetst VieCuri. "Voorraden zoals uniformen, medicijnen en andere zaken zijn vrijdag van de kelder verplaatst naar hoger gelegen afdelingen of vervoerd naar andere locaties. Alle apparatuur, zoals MRI-scans, röntgenapparaten en laboratoriumapparatuur was uitgeschakeld en moest opnieuw worden opgestart en getest."

Al met al was het opnieuw opstarten complexer dan de sluiting. "De ontmanteling van ons ziekenhuis was één ding, maar de zorgvuldigheid waarmee we deze complexe en omvangrijke herstart hebben georganiseerd, vind ik indrukwekkend", zei bestuursvoorzitter IJsbrand Schouten.

Meer uit Binnenland

Van der Burg wil binnen maand vier 'overlooplocaties' Ter Apel

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) heeft binnen een maand drie tot vier locaties nodig die als 'overloop' voor het overbelaste Ter Apel kunnen worden ingezet. Daarnaast moet er in elke provincie een 'doorstroomlocatie' komen waar 500 tot 1500 erkende vluchtelingen vanuit het asielzoekerscentrum (azc) kunnen verblijven, in afwachting van definitieve huisvesting. In een brief doet Van der Burg een dringend beroep op alle burgemeesters en commissarissen van de Koning om snel beide types locaties aan te bieden.

1 uur geleden
Vervuilend verkeer in 2025 niet welkom in groot deel Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Vanaf 2025 zijn in een groot deel van Amsterdam alleen taxi's, bestel- en vrachtauto's, brom- en snorfietsen en boten welkom die geen uitlaatgassen uitstoten. Deze voertuigen rijden op waterstof of zijn elektrisch. De hoofdstad wil met de maatregel de lucht schoner maken en de stad gezonder en stiller, meldt wethouder Melanie van der Horst (Verkeer, vervoer en luchtkwaliteit) in een brief aan de gemeenteraad.

2 uur geleden
Kantoorpand Amsterdam wordt opvangplek voor 650 vluchtelingen

AMSTERDAM (ANP) - Een kantoorgebouw in Amsterdam-West wordt een opvangplek voor maximaal 650 vluchtelingen. Dat meldt de gemeente dinsdag. Het gaat om het Einsteingebouw aan de Kabelweg in Sloterdijk.

3 uur geleden
Rutte: aanslag op dam in Oekraïne is oorlogsmisdaad

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte gaat er "absoluut" van uit dat de Russen achter het opblazen van een stuwdam in het zuiden van Oekraïne zitten. "Dit is een schending van het humanitair oorlogsrecht, die zich rechtstreeks richt tegen de burgerlijke, civiele infrastructuur." Daarmee is het "echt een oorlogsmisdaad", zei Rutte voor aanvang van het Kamerdebat over de gaswinning in Groningen.

3 uur geleden
Brand in grote varkensstal in Groningse Beerta

BEERTA (ANP) - In een grote varkensstal in het Groningse dorp Beerta woedt dinsdagmiddag een zeer grote brand. De brandweer is bezig de varkens uit de stal te halen. Een veearts is ter plekke om gewonde varkens te behandelen. Om hoeveel varkens het precies gaat, en hoeveel er gewond zijn, is niet duidelijk.

3 uur geleden
Tegenstanders nieuwe kerncentrales houden protestactie op fiets

BORSELE (ANP) - Tegenstanders van het plan om twee nieuwe kerncentrales in het Zeeuwse Borsele te bouwen, houden op zaterdag 1 juli een fietstocht in de gemeente Borsele en omgeving. De fietstocht begint om 13.00 uur en wordt aan het eind van de middag afgesloten met een korte protestactie op de dijk bij de huidige kerncentrale.

3 uur geleden
Buitenlandse Zaken kampt met problemen bij visumaanvragen

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken kampt met technische problemen in het visumsysteem. Daardoor duurt de behandeling van een aanvraag voor een visum voor kort verblijf voor Nederland langer dan normaal, aldus een woordvoerder.

3 uur geleden