Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ziekenhuis print zelf ventielen voor zuurstofmaskers

Ziekenhuis print zelf ventielen voor zuurstofmaskers

TILBURG (ANP) - Traumachirurgen van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg zijn in het eigen 3D-laboratorium begonnen met het printen van ventielen voor zuurstofmaskers. "Dit is ons adequate antwoord op het dreigend tekort aan deze ventielen", zegt traumachirurg Mike Bemelman.

Bij de verpleging van coronapatiënten in het ETZ wordt gebruik gemaakt van zuurstofmaskers, die zijn uitgerust met kleurgecodeerde ventielen. Daarmee is de concentratie van de ingeademde zuurstof in te stellen. De ventielen zijn niet opnieuw te gebruiken en worden daarom na gebruik weggegooid. Bemelman: "Omdat nieuwe bestellingen op zich lieten wachten, heb ik op internet gezocht naar technische informatie over het ventiel. Ik vond al snel de digitale tekening en die hebben we om weten te zetten in een printopdracht voor onze 3D-printers."

In het eigen lab staan drie printers die normaal gesproken botten of gewrichten printen, die chirurgen gebruiken bij het voorbereiden van ingewikkelde operaties. Maar nu produceren de printers klokje rond ventielen voor de zuurstofmaskers. "Dagelijks gebruiken we in het ETZ 60 tot 80 ventielen. Met de drie printers kunnen we nu ruim 100 ventielen per dag maken. We hebben een vierde printer in bestelling staan, waarmee we de productie verder kunnen opvoeren en een goede buffer kunnen opbouwen", aldus Bemelman.

Omdat er veel vraag is naar de ventielen, wordt Bemelman door andere bedrijven benaderd. Hij stuurt de digitale bestanden desgevraagd op zodat ook zij aan de slag kunnen met het printen van de ventielen.

Meer uit Binnenland

Man (36) opgepakt voor betrokkenheid bij brand in kerk Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - De politie heeft een 36-jarige man uit Best (Noord-Brabant) aangehouden voor betrokkenheid bij de brand in een kerk in Rotterdam woensdag. De man had zichzelf gemeld op het politiebureau, meldt de politie donderdag.

8 minuten geleden
Martin van Rijn uit kritiek op uitlekken van einde Op1

HILVERSUM (ANP) - Martin van Rijn, die het onafhankelijke onderzoek naar de werkcultuur bij de NPO leidt, heeft zich kritisch uitgelaten over de wijze waarop naar buiten is gekomen dat de talkshow Op1 stopt. "Ik heb ook gelezen dat mensen uit de krant moesten lezen dat hun banen veranderden. Dat is niet gebruikelijk, zullen we maar zeggen", heeft hij donderdag gezegd in het Radio NPO 1-programma Sven op 1.

10 minuten geleden
Rode Kruis na rapport: situatie in Ter Apel is schrijnend

DEN HAAG (ANP) - Het Rode Kruis maakt zich grote zorgen over de omstandigheden bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. "De situatie is schrijnend", laat de organisatie weten na het verschijnen van een rapport van de Inspectie Justitie en Veiligheid. Die concludeert dat de situatie op het terrein van het asielzoekerscentrum en aanmeldcentrum onveilig en onhoudbaar is.

21 minuten geleden
Van der Burg doet met klem beroep op gemeenten voor opvang

DEN HAAG (ANP) - Volgens demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) is het "duidelijk dat de situatie in Ter Apel zo niet langer kan", laat hij weten na een rapport van de Inspectie Justitie en Veiligheid over de situatie in het asielzoekers- en aanmeldcentrum daar. De bewindsman doet "met klem" een beroep op gemeenten en provincies om meer nieuwe opvangplekken beschikbaar te stellen.

30 minuten geleden
Minderjarige verdachte aanval op Baudet onder voorwaarden vrij

GRONINGEN (ANP) - De minderjarige verdachte uit Groningen die nog vastzat voor de aanval op Thierry Baudet in een café in die stad is onder voorwaarden op vrije voeten gesteld door de rechtbank. Hij blijft wel verdachte van "een ernstige mishandeling", aldus het Openbaar Ministerie.

31 minuten geleden
Kustwacht onderschept zeilschip om mogelijke mensensmokkel

IJMUIDEN (ANP) - De Kustwacht heeft zaterdag op de Noordzee een zeilboot onderschept die vermoedelijk gebruikt werd om mensen te smokkelen. Aan boord waren twaalf personen, twee van hen zijn aangehouden voor mensensmokkel. Het gaat om Nederlandse mannen van 39 en 29 jaar oud, maakt de Kustwacht donderdag bekend.

1 uur geleden
Honderden lopen in Den Haag stille tocht voor gijzelaars Hamas

DEN HAAG (ANP) - Tussen de zes- en zevenhonderd mensen lopen donderdag in Den Haag een stille tocht voor gijzelaars die door Hamas worden vastgehouden. De militante beweging ontvoerde op 7 oktober meer dan 200 mensen bij een aanval op Israël. 138 van hen zouden nog worden vastgehouden.

1 uur geleden