
Ziekenhuis halveert nazorg stomapatiënten door vroege hulp
BERGEN OP ZOOM (ANP) - Patiënten vóór een ingreep al voorbereiden op de tijd erna kan een hoop zorg schelen. Het is net zo simpel als nuttig, zo merkt het ziekenhuis Bravis in Bergen op Zoom en Roosendaal, dat een proef deed samen met Thuiszorg West-Brabant (TWB) en daar nu enthousiast verder mee gaat. De initiatiefnemers gingen om te beginnen aan de slag met mensen die een stoma kregen.
"We zijn patiënten al in het ziekenhuis gaan trainen om de stoma zelf thuis te verzorgen. In het begin kreeg 100 procent van de patiënten hulp bij het verzorgen van de stoma thuis. Nu is dat nog niet bij de helft het geval", meldt Bregje Beuckens, adviseur netwerk zorg in het Bravis ziekenhuis. Het wordt nu standaard praktijk voor deze groep.
"De aanleiding was de inhaalzorg na corona", vertelt Mirjam Mijnsbergen, manager Specialistische Zorg bij TWB. "Als het ziekenhuis extra gaat opereren, komen er automatisch meer patiënten naar huis. Wij hebben echter niet de middelen of mankracht om dit op te vangen." Door mensen zo zelfstandig mogelijk te maken voordat ze naar huis gaan, krijgen zij daar alleen nog de zorg die dan nog echt nodig is en kan de thuiszorg meer klandizie aan.
Aanpak breder invoeren
Nu worden patiënten die wachten op een knie- of heupoperatie van te voren thuis opgezocht. Thuissituatie en netwerk van de patiënt worden beoordeeld om uit te vinden wat er na de operatie echt nodig zal zijn. Deze proef loopt nog en er zijn dus nog geen resultaten te melden.
De organisaties willen de aanpak breder invoeren, per aandoening, ook samen met nog andere instellingen. Het is "omdenken", aldus een woordvoerder, ook voor de patiënten die er ook altijd maar van uitgingen dat er thuiszorg en revalidatie zou volgen. "Maar die weten ook wel dat het nijpend is in de zorg." Daarbij zit misschien niet eens iedere patiënt echt op een natraject te wachten, denkt hij. Wie niet zonder thuiszorg of revalidatie kan, kan daar echter op blijven rekenen.
Bravis heeft de inhaalzorg volgens eigen zeggen inmiddels al aardig op orde en de voorbereiding van patiënten drukt niet al te zwaar op de werkzaamheden.
Meer uit Gezond
BRUSSEL (ANP/RTR) - De EU en de VS hebben afgesproken intensiever te onderhandelen over een mogelijke handelsovereenkomst, zei Eurocommissaris Maroš Šefčovič (Handel) voorafgaand aan de bijeenkomst van EU-handelsministers. Šefčovič zei te hebben gebeld met de Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick hierover. Hij verwacht Lutnick binnenkort in Brussel voor besprekingen.
2 dagen geledenMECHELEN (ANP) - Biotechnoloog Galapagos komt terug op een in januari aangekondigde splitsing van het bedrijf. De aan de Amsterdamse beurs genoteerde onderneming meldt de splitsing te heroverwegen "naar aanleiding van ontwikkelingen in regelgeving en de markt". Om dit proces in goede banen te leiden stelt Galapagos een nieuwe topman aan in de persoon van Henry Gosebruch. Hij volgt Paul Stoffels op, die eerder al had aangekondigd met pensioen te gaan.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Bijna 40 procent van 12- tot en met 16-jarigen die vapen zegt daaraan verslaafd te zijn, aldus onderzoekers van Motivaction in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Ongeveer een derde van hen vapet dagelijks. Ook heeft 1 op de 10 van alle 12-jarigen al eens gevaped. Het kabinet start een campagne om ouders bewust te maken van de gevaren van vapen.
5 dagen geledenAMSTERDAM (ANP) - De afgelopen dagen hebben ongeveer 850 mensen gratis hun lever laten testen bij de RAI Amsterdam. Daar vond tot en met zaterdag het artsencongres van de European Association for the Study of the Liver (EASL) plaats.
6 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.
1 week geledenGRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.
1 week geleden