Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ziekenhuis en universiteit Maastricht willen nauwer samenwerken

Ziekenhuis en universiteit Maastricht willen nauwer samenwerken

MAASTRICHT (ANP) - De universiteit en het academisch ziekenhuis in Maastricht willen nauwer gaan samenwerken om een antwoord te vinden op de groeiende problemen in de zorg. Daarbij wordt onder meer ingezet op technologische innovaties, en een betere verbinding tussen wetenschappelijke inzichten en de dagelijkse praktijk. "Voor patiënten zal dit bijdragen tot een betere en meer toegankelijke zorg die doelmatig en doeltreffend is", aldus beide instellingen.

Het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) en de medische faculteit van de Universiteit Maastricht (UM) werken al vijftien jaar samen onder de naam MUMC+. De nadruk ligt daarbij al op het verbeteren van zorg en gezondheid. Nu worden ook andere faculteiten van de universiteit nauwer betrokken bij dit samenwerkingsverband, en dat is volgens bestuursvoorzitter Rianne Letschert van de Universiteit Maastricht uniek in Nederland.

Woensdag tekenden Letschert en haar ziekenhuiscollega Helen Mertens een intentieovereenkomst. Over een jaar wordt die omgezet in een nieuw bestuursmodel voor beide instellingen, en op termijn mogelijk in een bestuurlijke fusie voor deze grootste werkgevers van Limburg (12.000 medewerkers).

Betaalbaar

De samenwerking moet de zorg betaalbaar maken en de druk op de schaarse arbeidskrachten verlichten. "We willen wetenschappelijke en technologische kennis, ervaring en toepassing samenbrengen in wat we doen laten landen in de kliniek", vatte Letschert samen. "En we streven naar beter betaalbare passende zorg op de juiste plek", vulde Mertens aan. Ze wees erop dat in Limburg meer mensen zijn met chronische aandoeningen dan elders.

"De huidige zorg is financieel en personeel niet meer houdbaar", zei Mertens. Dat maakt inzetten op preventie belangrijk. Om de zorg betaalbaar te houden, wil Letschert bijvoorbeeld de faculteit economie inschakelen, voor preventie de faculteit psychologie en ook ethische thema's worden door een faculteit bekeken.

De ministers Robbert Dijkgraaf van Onderwijs en Ernst Kuipers van Volksgezondheid toonden zich volgens beide bestuursvoorzitters enthousiast over de plannen. Voor de beoogde samenwerking is volgens hen een wettelijke aanpassing nodig. Kuipers bracht afgelopen maandag nog een bezoek aan beide instellingen.

Meer uit Gezond

Voormalige verpleegkundige Assen eist schadevergoeding

ASSEN (ANP) - Een voormalige verpleegkundige van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen, die verdacht werd van zo'n twintig sterfgevallen tijdens de coronapandemie, eist een schadevergoeding voor de periode dat hij in voorarrest zat. Dat hebben zijn advocaten zaterdag bekendgemaakt. Ze bereiden ook een tuchtklacht voor tegen GGZ-medewerkers "vanwege het schenden van het beroepsgeheim", staat op de website van Anker & Anker Strafrechtadvocaten.

11 uur geleden
Soort bacterie water Achterhoek bekend, later zaterdag testuitslag

UTRECHT (ANP) - De drinkwatervervuiling in delen van de Achterhoek betreft enterococcen (poepbacteriën), laat een woordvoerder van waterbedrijf Vitens zaterdag weten. Het is nog steeds onduidelijk wat de oorzaak van de vervuiling is. Later op zaterdag wordt duidelijk of het probleem is verholpen en of het advies om drinkwater te koken opgeheven kan worden.

13 uur geleden
Nederland gaf meer uit aan middelen tegen diabetes

DEN HAAG (ANP) - Nederland gaf vorig jaar ruim 350 miljoen euro uit aan middelen voor mensen met diabetes. Dat is 19 procent meer dan een jaar eerder. De kosten stegen harder dan het aantal gebruikers. Vorig jaar kregen bijna 960.000 mensen een diabetesmiddel, bijna 6 procent meer dan in 2022.

2 dagen geleden
Uitbraak MRSA-bacterie op baby-afdeling ziekenhuis Almere

ALMERE (ANP) - Het Flevoziekenhuis in Almere neemt voorlopig geen pasgeboren baby's op. De afdeling neonatologie kampt met een uitbraak van de MRSA-bacteria. Die veroorzaakt over het algemeen geen klachten, maar kan wel gevaarlijk zijn voor mensen met een zwakkere weerstand.

2 dagen geleden
Geneesmiddelenbedrijf MSD steekt 136 miljoen in Haarlemse locatie

HAARLEM (ANP) - Geneesmiddelenbedrijf MSD steekt de komende twee jaar 136 miljoen euro in zijn vestigingen in Haarlem. Het geld gaat onder andere naar de faciliteit waar een groot aantal medicijnen op verschillende manieren kunnen worden verpakt. Ook investeert MSD in de vaccinproductie in de Noord-Hollandse stad.

3 dagen geleden
Partijen vrezen dat coalitie fors moet bezuinigen op zorg

DEN HAAG (ANP) - D66 en GroenLinks-PvdA vrezen dat de vier coalitiepartijen fors moeten bezuinigen als ze financiële tegenvallers te verduren krijgen. De coalitie heeft namelijk afgesproken dan met de "kaasschaaf" over de begrotingen van de ministeries te gaan, met de grootste bezuinigingen voor ministeries met de grootste begroting.

3 dagen geleden
Patiëntenvereniging wil vaste compensatieregeling besmet bloed

NIJKERK (ANP) - Nederland moet een "heldere compensatieregeling" opstellen voor iedereen die ziek wordt door een bloedtransfusie met besmet bloed, vindt de patiëntenvereniging voor mensen met een erfelijke stollingsstoornis (NVHP). De risico's hierop zijn tegenwoordig weliswaar zeer klein, maar als het toch gebeurt kunnen patiënten "levenslang ernstige hinder ondervinden". Een vaste regeling is daarom op zijn plaats, vindt de organisatie.

3 dagen geleden