Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ziekenhuis Delft gaat zelf 2000 mondmaskers per dag produceren

Ziekenhuis Delft gaat zelf 2000 mondmaskers per dag produceren

DELFT (ANP) - Het Reinier de Graaf-ziekenhuis in Delft gaat zelf mondmaskers produceren en kan er dagelijks genoeg maken om de eigen voorraad op peil te houden. Stafmedewerkers, studenten en andere vrijwilligers zijn in staat om zo'n 2000 van de beschermende maskers in elkaar te zetten. Dat doen ze in een naaiatelier in Monster.

"Het uiteindelijke doel is om de productie op te schalen en de maskers ook ter beschikking te stellen aan andere zorginstellingen in Nederland die moeilijk aan beschermingsmaterialen kunnen komen", meldt het ziekenhuis.

Voor het gebruik van de maskers is nog een akkoord nodig van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De stof is wel al "uitvoerig getest" in samenwerking met de TU Delft.

Voorraad

In steeds meer ziekenhuizen en zorginstellingen is het einde van de voorraad mondkapjes in zicht. De aanvoer vanuit China stokt en de vraag is zeer groot. Van verschillende kanten komen creatieve oplossingen om tekorten het hoofd te bieden. Zo constateerde het RIVM eerder deze week dat het mogelijk is om gebruikte mondmaskers tot twee keer te hergebruiken na sterilisatie met waterstofperoxide.

Ook het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA) heeft een manier gevonden om de kapjes zelf te maken. Een medewerker is thuis gaan knutselen met vellen polypropyleen, waar normaal gesproken steriele instrumentensets in worden bewaard. Dat papier vormt een barrière tegen micro-organismen.

Directeur Carina Hilders van het Reinier de Graaf-ziekenhuis zegt dat het doel is om "hoogwaardige FFP2-maskers te produceren, die voldoen aan alle veiligheidseisen om zorgmedewerkers optimaal te beschermen tegen besmetting met het coronavirus." De zelfgeproduceerde mondmaskers uit Monster bestaan uit de materialen spunbond microfiber en flexibele strips van aluminium.

Meer uit Binnenland

Klaver vraagt Rutte: waarom niet aftreden om gaswinningsrapport?

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-leider Jesse Klaver wil van minister-president Mark Rutte weten waarom hij het vernietigende enquêterapport over de gaswinning in Groningen geen reden vindt om af te treden, terwijl hij dat in 2021 wel deed naar aanleiding van een al net zo hard rapport over het schandaal rond de kinderopvangtoeslag. In beide gevallen was immers de conclusie dat er sprake was van "systeemfalen", zo hield Klaver de premier voor in het debat over de conclusies van de parlementaire enquête.

11 minuten geleden
Kantoorpand Amsterdam wordt opvangplek voor 650 vluchtelingen

AMSTERDAM (ANP) - Een kantoorgebouw in Amsterdam-West wordt een opvangplek voor maximaal 650 vluchtelingen. Dat meldt de gemeente dinsdag. Het gaat om het Einsteingebouw aan de Kabelweg in Sloterdijk.

21 minuten geleden
Rutte: aanslag op dam in Oekraïne is oorlogsmisdaad

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte gaat er "absoluut" van uit dat de Russen achter het opblazen van een stuwdam in het zuiden van Oekraïne zitten. "Dit is een schending van het humanitair oorlogsrecht, die zich rechtstreeks richt tegen de burgerlijke, civiele infrastructuur." Daarmee is het "echt een oorlogsmisdaad", zei Rutte voor aanvang van het Kamerdebat over de gaswinning in Groningen.

29 minuten geleden
Brand in grote varkensstal in Groningse Beerta

BEERTA (ANP) - In een grote varkensstal in het Groningse dorp Beerta woedt dinsdagmiddag een zeer grote brand. De brandweer is bezig de varkens uit de stal te halen. Een veearts is ter plekke om gewonde varkens te behandelen. Om hoeveel varkens het precies gaat, en hoeveel er gewond zijn, is niet duidelijk.

42 minuten geleden
Senaat neemt afscheid van 39 leden na bijna 1000 wetsvoorstellen

DEN HAAG (ANP) - Met korte toespraken voor de betrokkenen door voorzitter Jan Anthonie Bruijn heeft de Eerste Kamer dinsdag afscheid genomen van 39 senatoren. Onder hen bekendere politici als Annemarie Jorritsma (VVD), Ben Knapen (CDA), Ruud Koole (PvdA), Petra Stienen (D66) en Theo Hiddema, die in maart vorig jaar overstapte van Forum voor Democratie naar de fractie-Frentrop vanwege het pro-Russische standpunt van FVD over de oorlog in Oekraïne.

46 minuten geleden
Tegenstanders nieuwe kerncentrales houden protestactie op fiets

BORSELE (ANP) - Tegenstanders van het plan om twee nieuwe kerncentrales in het Zeeuwse Borsele te bouwen, houden op zaterdag 1 juli een fietstocht in de gemeente Borsele en omgeving. De fietstocht begint om 13.00 uur en wordt aan het eind van de middag afgesloten met een korte protestactie op de dijk bij de huidige kerncentrale.

51 minuten geleden
Buitenlandse Zaken kampt met problemen bij visumaanvragen

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken kampt met technische problemen in het visumsysteem. Daardoor duurt de behandeling van een aanvraag voor een visum voor kort verblijf voor Nederland langer dan normaal, aldus een woordvoerder.

55 minuten geleden