Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zeventien aanhoudingen bij demonstratie Museumplein

Zeventien aanhoudingen bij demonstratie Museumplein

AMSTERDAM (ANP) - Bij een demonstratie op het Museumplein in Amsterdam zijn zondagmiddag zeventien aanhoudingen verricht, meldt de politie.

Twee mensen werden aangehouden voor het verstoren van de openbare orde, drie voor belediging, vier voor openlijke geweldpleging en acht voor het niet voldoen aan een bevel of vordering.

Zondag waren opnieuw tegenstanders van het coronabeleid naar het plein gekomen om daar 'koffie te drinken'. In totaal ging het om zo'n vijfhonderd actievoerders. Sommige 'koffiedrinkers' hadden doeken en borden meegenomen met teksten als 'Bevrijd Nederland nu'. Ook waren er veel gele paraplu's waar 'liefde en vrijheid' op stond en ballonnen in de vorm van hartjes. Volgens de politie hielden de demonstranten zich niet aan de coronamaatregelen.

Rond 15.00 uur werd de demonstratie door de Amsterdamse driehoek van politie, justitie en burgemeester ontbonden en werd er een noodbevel afgekondigd. Volgens de gemeente negeerde de groep demonstranten de waarschuwingen en bevelen van de politie, waarna de Mobiele Eenheid werd ingezet om het plein te ontruimen.

Een deel van de demonstranten verplaatste zich hierna naar het Leidseplein. Ook daar werd de demonstratie door de driehoek ontbonden. Omdat alle demonstranten gehoor gaven aan de oproep te vertrekken, zijn op het Leidseplein geen aanhoudingen verricht, zegt de politie.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Van Nieuwenhuizen in hoger beroep in schadeafhandeling stint

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen gaat in hoger beroep in de schadeafhandeling van het stintdrama. Bij het ongeluk met de elektrische bolderkar, die vaak werd gebruikt door scholen en kinderopvangcentra, kwamen in 2018 vier kinderen om het leven. Direct daarna werd de stint van de weg gehaald. Het was een grote kostenpost voor instellingen, die nu ander vervoer moesten regelen.

2 minuten geleden
Verjaardag Máxima wordt gevierd met muzikale show

HILVERSUM (ANP) - De vijftigste verjaardag van koningin Máxima wordt volgende maand gevierd met een muzikale show op televisie. Vanuit Carré in Amsterdam treden verscheidene bekende artiesten op met kinderen, zo heeft AVROTROS donderdag aangekondigd. 'Koningin Máxima: Een Leven vol Muziek' wordt gepresenteerd door Buddy Vedder en wordt op 16 mei, een dag voor Máxima's verjaardag uitgezonden op NPO 1.

5 minuten geleden
Gemeentes en provincies willen ook na corona digitaal vergaderen

DEN HAAG (ANP) - Het digitaal vergaderen, wat veel gemeenteraden, provincies en waterschappen sinds de coronacrisis doen, bevalt zo goed dat de mogelijkheid ertoe vastgelegd moet worden in de wet. De openbaar besturen willen dat en demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) ook.

26 minuten geleden
Rotterdam vraagt Rijk om geld voor aanpak criminaliteit in haven

ROTTERDAM (ANP) - Rotterdam wil graag meer geld van het Rijk om ondermijnende criminaliteit in onder meer de haven aan te pakken. Dat schrijft burgemeester Aboutaleb in een brief aan de gemeenteraad.

31 minuten geleden
Nieuwkomer Van der Plas wil hele Tweede Kamer in appgroep

DEN HAAG (ANP) - Kersvers Tweede Kamerlid Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) is het nu al zat dat zij in de krant moet lezen wat het kabinet besloten heeft over de aanpak van het coronavirus. Zij vindt dat het kabinet altijd de Tweede Kamer eerst moet informeren en stelt daarom een appgroep voor met daarin alle 150 Kamerleden.

57 minuten geleden
Oppositiepartijen: geld van teststichting kan beter naar de zorg

DEN HAAG (ANP) - Verschillende partijen in de Tweede Kamer begrijpen niet dat er veel geld wordt vrijgemaakt voor sneltesten maar er mogelijk wel beknibbeld moet worden op bonussen voor medewerkers in de zorg. Tijdens het coronadebat zijn vragen gesteld over de uitzonderlijke constructie die is opgetuigd om voor 1,1 miljard euro aan tests af te nemen. Zeker nu minister voor Medische Zorg Tamara van Ark de Kamer gevraagd heeft om een besluit te nemen over 720 miljoen euro aan zorgbonusgeld.

57 minuten geleden
D66 en Groenlinks: geef mensen vrijheid AstraZeneca te kiezen

DEN HAAG (ANP) - Als later dit jaar alle 60-plussers die dat willen zijn ingeënt tegen het coronavirus, dan zouden mensen jonger dan 60 zelf de keuze moeten hebben om zich te laten prikken met het AstraZeneca-vaccin. Dat vinden D66 en GroenLinks in de Tweede Kamer.

1 uur geleden