Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zeven verdachten opgepakt in België om plannen aanslag

Zeven verdachten opgepakt in België om plannen aanslag

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische autoriteiten hebben zeven verdachten opgepakt die mogelijk een terreuraanslag aan het plannen waren. De meeste verdachten hebben de Tsjetsjeense nationaliteit, laat het Belgische Openbaar Ministerie weten.

De politie deed huiszoeking in Roeselare, Menen, Oostende, Wevelgem en Gent. De verdachten zouden behoren tot een groep "fervente" aanhangers van terreurorganisatie Islamitische Staat. Drie van hen hadden de Belgische nationaliteit.

De groep had voor zover bekend nog geen concreet doelwit uitgekozen. "Alhoewel er verschillende scenario’s werden besproken, was het doelwit van de aanslag nog niet precies bepaald", meldt het Openbaar Ministerie. Dat noemt als mogelijke aanklachten poging tot terroristische moord, de deelname aan de activiteiten van een terroristische groep en het voorbereiden van een terroristische aanslag.

Verontrustende ontwikkeling

"Het gaat op korte tijd al om de derde cel die we ontmantelen die van plan was om een terroristische aanslag te plegen in België", zegt een woordvoerder van het Belgische OM in de krant Het Nieuwsblad. Hij spreekt van een verontrustende ontwikkeling. "We zien dat er in bepaalde milieus heel snel geradicaliseerd wordt."

De autoriteiten maakten in maart bekend een moordaanslag te hebben verijdeld op de Antwerpse burgemeester Bart De Wever. De politie pakte toen zeven mannen en een vrouw op in en rond Antwerpen en in en rond Brussel. Ze vormden twee groepen die, mogelijk samen, op aanslagen zouden broeden.

Het dreigingsniveau voor België blijft ondanks de aanhoudingen onveranderd, meldt overheidsdienst OCAD. Dat Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse kijkt naar inlichtingen over terrorisme en extremisme. België telt vier dreigingsniveaus, waarvan momenteel het een na laagste van kracht is. "Dit betekent dat de dreiging als gemiddeld wordt beschouwd."

Meer uit Buitenland

België levert komende jaren 30 F-16's aan Oekraïne

BRUSSEL (ANP/BELGA) - België gaat de komende jaren dertig F-16-gevechtsvliegtuigen leveren aan Oekraïne, meldt minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib. De eerste toestellen moeten dit jaar nog aankomen, de rest uiterlijk in 2028.

4 minuten geleden
EU-ministers van Defensie bijeen over Oekraïne

BRUSSEL (ANP/DPA) - De ministers van Defensie van de Europese Unie komen dinsdag bijeen in Brussel om over militaire hulp aan Oekraïne te praten en over pogingen om de Europese defensie-industrie te versterken.

1 uur geleden
7900 mensen in Papoea-Nieuw-Guinea uit voorzorg geëvacueerd

PORT MORESBY (ANP/AFP) - Papoea-Nieuw-Guinea evacueert zo'n 7900 mensen van een regio waar vrijdag een grote aardverschuiving is geweest, zei de regionale functionaris Sandis Tsaka dinsdag tegen het persbureau AFP. Er wordt gevreesd voor nieuwe aardverschuivingen.

2 uur geleden
Ierland, Spanje en Noorwegen erkennen officieel Palestijnse staat

JERUZALEM (ANP) - Ierland, Spanje en Noorwegen erkennen vanaf dinsdag officieel de Palestijnse staat. De drie landen kondigden afgelopen week aan die stap te gaan zetten, tot woede van Israël.

4 uur geleden
Argentijnse regering moet voedselhulp toestaan

BUENOS AIRES (ANP/AFP) - De regering Milei van Argentinië moet van de rechter tonnen voedsel aan de armen vrijgeven. Het voedsel werd vastgehouden in afwachting van een screening van het sociale hulpverleningssysteem.

4 uur geleden
Slotpleidooien in zwijggeldzaak Donald Trump in New York

NEW YORK (ANP) - Bij de zwijggeldzaak tegen oud-president Donald Trump in New York worden de slotpleidooien verwacht. Aanklagers en advocaten hebben een laatste gelegenheid om de jury toe te spreken. Die kan zich dan deze week beraden op de schuldvraag.

5 uur geleden
President Boluarte van Peru aangeklaagd voor corruptie

LIMA (ANP/RTR) - De openbare aanklager van Peru heeft president Dina Boluarte aangeklaagd voor corruptie. Ze zou Rolex-horloges en andere dure sieraden als geschenk hebben aangenomen van gouverneur Wilfredo Oscorima Núñez van de regio Ayacucho.

6 uur geleden