Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zeven Thaise protestleiders beschuldigd van majesteitsschennis

Zeven Thaise protestleiders beschuldigd van majesteitsschennis

BANGKOK (ANP/RTR) - De Thaise politie vervolgt zeven leiders van antiregeringsprotesten voor majesteitsschennis, vanwege uitlatingen tijdens demonstraties voor de hervorming van de monarchie. De beklaagden hebben tot maandag de tijd om te reageren op de dagvaardingen, hebben een ingewijde bij de politie en mensenrechtenadvocaten laten weten.

Het zou gaan om opmerkingen die zijn gemaakt tijdens de protesten op 19 en 20 september. De Thaise monarchie wordt beschermd door een strenge wet waarmee kritisch commentaar op de koning, koningin, troonopvolger of regent met maximaal vijftien jaar gevangenisstraf kan worden bestraft.

Een van de zeven leiders, Parit 'Penguin' Chiwarak, vertelde dat zijn familie inderdaad een dagvaarding heeft ontvangen over de beschuldigingen, maar dat hij zich geen zorgen maakt. "Dit zal de wreedheid van het Thaise feodale systeem aan de wereld blootstellen", zei hij. "We zullen blijven vechten."

Sinds half juni gaan mensen in Thailand de straat op om te demonstreren voor meer democratie en het aftreden van de regering van premier Prayuth Chan-ocha. Ook pleiten de demonstranten voor het beperken van de macht van koning Maha Vajiralongkorn, waarmee een groot taboe wordt doorbroken in de Thaise samenleving.

Meer uit Buitenland

600 vluchtelingen in opvang Berlijn in quarantaine om mazelen

BERLIJN (ANP/DPA) - Een aankomstcentrum voor vluchtelingen in Berlijn is maandag in quarantaine geplaatst na een uitbraak van de mazelen. De ongeveer 600 bewoners van het centrum mogen het gebouw voorlopig niet verlaten, meldt het Duitse staatsbureau voor Vluchtelingenzaken.

35 minuten geleden
Krant: moord sikh-leider in Canada was grotere operatie dan gemeld

SURREY (ANP) - Bij de moord op de separatistische sikh-leider Hardeep Singh Nijjar in juni in Canada waren minstens zes mannen en twee voertuigen betrokken. Dat concludeert The Washington Post op basis van beveiligingsvideobeelden en getuigenverklaringen. Volgens de krant duiden die bevindingen op een grotere en meer georganiseerde operatie dan Canadese autoriteiten eerder rapporteerden. Die repten slechts van twee gemaskerde mannen die Nijjar hadden neergeschoten.

2 uur geleden
Britse NCIS-acteur David McCallum op 90-jarige leeftijd overleden

NEW YORK (ANP) - De acteur David McCallum, bekend van zijn rollen in de Amerikaanse tv-series NCIS en The Man From U.N.C.L.E, is overleden. De in 1933 in Schotland geboren McCallum was 90. Hij stierf een natuurlijke dood, omringd door zijn familie in een ziekenhuis in New York.

3 uur geleden
Polen gaat controleren op migranten bij grensovergang Slowakije

WARSCHAU (ANP) - Polen gaat controles uitvoeren bij de grensovergang met Slowakije om de stroom migranten tegen te gaan. Voertuigen die vanuit Slowakije de grens oversteken zullen worden gecontroleerd, zei premier Mateusz Morawiecki maandag.

4 uur geleden
Londen Gatwick schrapt 160 vluchten om tekort verkeersleiders

LONDEN (ANP) - De Londense luchthaven Gatwick schrapt deze week meer dan 160 vluchten wegens een tekort aan luchtverkeersleiders. Dertig procent van de luchtverkeersleiders is momenteel niet beschikbaar "wegens diverse medische redenen, waaronder het coronavirus", verklaart de luchthaven.

5 uur geleden
Separatisten Nagorno-Karabach: doden en 200 gewonden na explosie

STEPANAKERT (ANP/AFP/RTR/DPA) - Volgens het separatistische bestuur van de enclave Nagorno-Karabach zijn er tweehonderd gewonden en een onbekend aantal doden gevallen bij een ontploffing bij een brandstofopslag.

8 uur geleden
Biden haalt banden aan met eilandstaten in Grote Oceaan

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft aangekondigd dat zijn land de banden gaat aanhalen met de Cookeilanden en Niue. Hij erkent de eilandstaatjes in de Grote Oceaan officieel als soevereine staten en stelt grote investeringen in het vooruitzicht. Dat wordt gezien als een charmeoffensief om de toename van de Chinese invloed in de strategisch belangrijke regio tegen te gaan.

11 uur geleden