Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zeven kandidaten voor Oostenrijks presidentschap

Zeven kandidaten voor Oostenrijks presidentschap

WENEN (ANP/DPA) - Op de definitieve kandidatenlijst voor de Oostenrijkse presidentsverkiezing staan zeven namen, onder wie die van Alexander Van der Bellen. De voormalig voorman van de Groenen, die een tweede termijn ambieert, is de grote favoriet. Ongeveer 6,4 miljoen kiesgerechtigden van 16 jaar en ouder mogen op 9 oktober naar de stembus.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken maakte de deelnemers aan de verkiezingsstrijd woensdag bekend. Het zijn er meer dan ooit. Er hadden zelfs nog enkele gegadigden voor de functie bij kunnen komen, maar die slaagden er niet in de benodigde 6000 steunbetuigingen op tijd te overleggen.

In de peilingen staat de Van der Bellen (78) met afstand bovenaan. Hij zou volgens de zender ATV op dit moment kunnen rekenen op de steun van bijna twee derde van het electoraat. Walter Rosenkranz (60) van de rechts-populistische FPÖ volgt als nummer 2 met 13 procent.

Kansloos

De andere kandidaten worden als vrijwel kansloos bestempeld. Dat geldt voor onder anderen Gerald Grosz, een voormalig parlementslid, de jurist Tassilo Wallentin, columnist van de veelgelezen Kronen Zeitung, en Michael Brunner. Die laatste leidt de MFG (Mensen Vrijheid Grondrechten), een partij die zich volledig wijdt aan de strijd tegen coronamaatregelen.

Verder doen Dominik Wlazny en Heinrich Staudinger mee, beiden gepositioneerd op links. De eerste, als rockmuzikant bekend onder de naam Marco Pogo, is aanvoerder van de Bierpartij en actief in de Weense gemeentepolitiek. Staudinger is schoenenfabrikant.

Om de verkiezing in de eerste ronde te winnen heeft Van der Bellen 50 procent van de stemmen nodig. In 2016 was een beslissende ronde nodig, waarin hij de FPÖ-kandidaat Norbert Hofer met 53,8 procent nipt versloeg.

Meer uit Buitenland

Franse regering van premier Attal wordt demissionair

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron aanvaardt dinsdag volgens plaatselijke media het ontslag van zijn premier Gabriel Attal. Die blijft wel aan en wijdt zich als demissionaire premier aan de lopende zaken. De Franse politiek verkeert in een impasse sinds de parlementsverkiezingen eind juni en begin deze maand.

21 uur geleden
Bonus Moskou voor soldaten die F-16-jets Oekraïne neerhalen

MOSKOU (ANP) - Russisch militair personeel dat in de strijd tegen Oekraïne als eerste een Amerikaanse F-15- of F-16-gevechtsvliegtuig neerschiet, krijgt 15 miljoen roebel bonus. Dat meldt het Russische staatspersbureau RIA Novosti, dat zich baseert op het Russische ministerie van Defensie. Het gaat omgerekend om een afschotpremie van ruim 150.000 euro.

21 uur geleden
Herkozen voorzitter Europarlement waarschuwt voor polarisatie

STRAATSBURG (ANP) - De voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, heeft in haar eerste toespraak na haar herbenoeming gewaarschuwd voor polarisatie in de samenleving. Die heeft geleid tot "meer confronterende politiek, zelfs tot politiek geweld". Daar moet een einde aan komen, maar daarvoor zijn geen gemakkelijke politieke oplossingen, erkende Metsola in het Europees Parlement.

21 uur geleden
Orbán: Trump gaat meteen na verkiezing vrede sluiten in Oekraïne

BRUSSEL/BOEDAPEST (ANP) - Als Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, gaat hij onmiddellijk proberen een einde te maken aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, zegt de Hongaarse premier Viktor Orbán. Trump zou hem hebben verteld dat hij gedetailleerde vredesbemiddelingsplannen heeft.

22 uur geleden
Maltese conservatief Metsola herkozen als voorzitter Europarlement

STRAATSBURG (ANP) - De conservatieve Maltese Roberta Metsola blijft aan als voorzitter van het Europees Parlement. Het dinsdag nieuw aangetreden parlement heeft haar herkozen voor nog eens minstens tweeënhalf jaar.

23 uur geleden
Kremlin wil weten wat Zelensky met vredesbijeenkomst bedoelt

MOSKOU (ANP/AFP) - Het Kremlin heeft laten weten dat het eerst wil begrijpen wat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky bedoelt met zijn vredesconferentie. De reactie wordt gezien als een voorzichtige. Eerder deed Moskou Zelensky's vredesconferentie als onzin af.

23 uur geleden
Psychiatrische zorg voor verdachte van aanval op Franse militair

PARIJS (ANP/AFP) - De man die verdacht wordt van een mesaanval op een Franse militair, krijgt nu psychiatrische zorg, zegt een politiebron tegen persbureau AFP. Het incident komt op een moment waarop de beveiliging in Parijs is opgeschroefd, mede vanwege de Olympische Spelen die eind juli beginnen.

1 dag geleden