
'Zet langs hele Hollandse kust waarschuwingsvlaggen neer'
DEN HAAG (ANP) - Als het aan de reddingsbrigade ligt, komen er langs de hele Hollandse kust, om de 500 tot 1000 meter, vlaggenmasten te staan. Met vlaggen in diverse kleuren kan dan worden aangegeven of het veilig is om de zee in te gaan of niet.
"Als er een gevaarlijk mui is zetten we het strand af. Vaak zijn er op andere momenten ook lifeguards aanwezig en zijn we met voertuigen van de reddingsbrigade op het strand. Maar mensen trekken zich van onze aanwijzingen soms weinig aan", aldus directeur Koen Breedveld van Reddingsbrigade Nederland op NPO Radio 1. "De zee is prachtig, geniet er dus ook van, maar de zee kan ook echt gevaarlijk zijn."
Breedveld vindt het belangrijk dat het neerzetten van vlaggenmasten gepaard gaat met een voorlichtingscampagne voor het publiek. Zeker tijdens warme zomers zoals nu, moeten strandgangers volgens hem de betekenis van de vlaggen wel goed kennen. De reddingsbrigade gaat niet alleen over het plaatsen van de vlaggen; kustgemeenten hebben ook zeggenschap.
Als een rode vlag wordt gehesen, is zwemmen verboden. Als de gele vlag wappert, is de zee onstuimig en mogelijk gevaarlijk, maar mag er wel gezwommen worden. Vorige week verdronken vier zwemmers in de Noordzee: bij Zandvoort, Wijk aan Zee en twee voor de Haagse kust.
Meer uit Binnenland
BOXTEL (ANP) - Een paardentrailer is donderdagavond op een spoorwegovergang in Boxtel door een trein geraakt. Daardoor is een van de twee paarden in de trailer om het leven gekomen. De bestuurder van de auto voor de trailer raakte zwaargewond, maakte de politie bekend.
1 uur geledenGOES (ANP) - De gemeenteraad van Goes wil Cees van den Bos (43) als nieuwe burgemeester. De raad heeft Van den Bos, die nu nog burgervader van Urk is, donderdag voorgedragen. Het is de bedoeling dat hij per 1 februari 2024 wordt benoemd, meldt de gemeente Goes.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Dakloze en thuisloze mensen weten de zogeheten winterkoudeopvang in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag deze week goed te vinden. Vooral in Amsterdam werd veel gebruikgemaakt van de voorziening, die de vier grote steden maandagavond openden om de verwachte lage temperaturen. In de nacht van woensdag op donderdag sliepen in de hoofdstad 303 mensen in de opvang, meer dan de 250 beschikbare plekken. Een woordvoerster van de gemeente laat weten dat bij ruimtegebrek ook plekken van de reguliere winteropvang kunnen worden gebruikt, die vrijdag officieel opengaat.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De gemeente Assen en de provincie Limburg houden een opvanglocatie voor asielzoekers langer open. In de voormalige woonboerderij aan de Graswijk in Assen zijn daardoor tot 1 januari 2025 maximaal 45 plekken beschikbaar. In Maastricht blijft de opvang in 't Lab, een bijgebouw van het provinciehuis, voor veertig vluchtelingen nu tot 1 juli 2024 in gebruik.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft maandag zeventien jaar cel geëist tegen de 35-jarige Syriër Mustafa A. voor zijn rol bij de gewelddadige arrestatie van twee mannen in een Palestijns vluchtelingenkamp in Syrië, nabij de noordelijke stad Aleppo, in januari 2013. A. kwam in 2020 als asielzoeker naar Nederland en werd in mei 2022 in zijn woonplaats Kerkrade opgepakt.
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Actievoerders van Greenpeace moeten met "onmiddellijke ingang" een schip in de Grote Oceaan verlaten, waarop zij zich hebben verschanst. Dit heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam geoordeeld. Greenpeace voert actie tegen diepzeemijnbouw.
7 uur geledenHEUMEN (ANP) - De crisisnoodopvang in Heumen bij Nijmegen blijft twee maanden langer open, omdat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) geen andere plek voor de asielzoekers kan vinden. De gemeente Heumen is, aldus een verklaring, niet blij met deze situatie en heeft haar ongenoegen daarover laten weten aan het COA. Heumen wilde dat de noodopvang voor achthonderd asielzoekers zoals afgesproken op 1 december zou sluiten.
7 uur geleden