Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zet Europese grenswacht in Moldavië in, stelt Brussel voor

Zet Europese grenswacht in Moldavië in, stelt Brussel voor

BRUSSEL (ANP) - De Europese grenswacht moet in Moldavië gaan helpen Oekraïense vluchtelingen op te vangen en het grensverkeer te regelen, vindt de Europese Commissie. De Europese Unie moet de afspraken met het arme buurland van Oekraïne aanhalen zodat Frontex-personeel kan worden ingezet, stelt de commissie voor.

Meer dan 250.000 Oekraïners hebben inmiddels op de vlucht voor de oorlog een veilig heenkomen gezocht in Moldavië, zegt het dagelijks bestuur van de EU. Door de opmars van Russische troepen in het zuiden van Oekraïne komt het geweld ook steeds dichterbij. De regering in Chisinau heeft Brussel daarom om hulp gevraagd.

De EU zou met Moldavië moeten afspreken dat Frontex aan de Oekraïens-Moldavische grens controles kan uitvoeren en nieuwkomers kan registreren, stelt de commissie voor. Zij vraagt de EU-landen toestemming om met Moldavië te onderhandelen over zo'n overeenkomst.

Frontex werkt in principe alleen in EU-lidstaten. De dienst is onlangs al met ruim 160 man bijgesprongen in buurland Roemenië. Een land als Polen, dat nog veel meer Oekraïners verwelkomt, regelt het vooralsnog liever zelf.

Meer uit Buitenland

Betogers staan stil bij verjaardag Russische dissident Navalni

MOSKOU (ANP/DPA) - Op de 47e verjaardag van de gevangen Russische dissident Aleksej Navalni hebben mensen in Rusland en elders gedemonstreerd voor zijn vrijlating. In meerdere Russische steden stonden hier en daar mensen met posters, maar zij werden onmiddellijk gearresteerd, melden burgerrechtenactivisten. Ook in onder meer Japan, Australië en Georgië werd stilgestaan bij het lot van Navalni.

9 minuten geleden
Geweld in Soedan laait op na einde wapenstilstand

KHARTOEM (ANP/AFP) - In Soedan is het geweld flink toegenomen na het aflopen van een wapenstilstand. Inwoners van de hoofdstad Khartoem zeggen dat er op straat veel gevochten wordt tussen het leger en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF).

57 minuten geleden
Premier België valt met fiets en is korte tijd bewusteloos

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische premier Alexander De Croo heeft zich op sociale media gemeld, een dag nadat hij tijdens een fietstocht was gevallen. Hij was kort bewusteloos en moest naar het ziekenhuis.

2 uur geleden
Groot treinongeluk in India veroorzaakt door fout in seinsysteem

BALASORE (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De grote treinramp van vrijdag in India is waarschijnlijk veroorzaakt door een probleem bij het elektronisch seinsysteem. De Indiase spoorminister zegt dat is vastgesteld dat de fout daar de oorzaak is. Hij meldt ook te weten wie de schuldigen zijn, maar geeft nog geen details. Hij vindt het niet gepast om verdere uitspraken te doen totdat het onderzoek volledig is afgerond.

3 uur geleden
Arrestaties en gewonde agenten bij linkse demonstraties Leipzig

LEIPZIG (ANP/DPA) - Bij een grote extreemlinkse protestdag in Leipzig, "Tag X", zijn volgens de Duitse politie zo'n vijftig agenten gewond geraakt toen het tot botsingen kwam met de demonstranten. Twee van hen kunnen niet meer werken. Er zijn ook gewonden onder de demonstranten, maar hoeveel is onbekend. Zeker zeventig mensen zijn opgepakt.

5 uur geleden
Passagiersschip op Duitse Main lek en geëvacueerd na rammen steen

KARLSTADT (ANP) - Op de Duitse rivier Main is een passagiersschip lek geraakt nadat het een steen ramde op de rivierbodem. Niemand raakte gewond, maar de hulpdiensten rukten massaal uit voor de evacuatie van de 150 opvarenden. Volgens de politie in Beieren kwam het lek waarschijnlijk door een stuurfout.

5 uur geleden
Arrestaties in Hongkong voor Tiananmen-herdenking

HONGKONG (ANP/RTR/AFP) - In de Chinese stad Hongkong zijn activisten opgepakt die het prodemocratische Tiananmenprotest in Beijing, 34 jaar geleden, wilden herdenken. Zo werd Alexandra Wong aangehouden, een prominent voorvechtster van democratie die beter bekend staat als Oma Wong.

6 uur geleden