Zestien EU-landen vragen Brussel toestaan vliegvouchers
BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie beraadt zich over de oproep van Nederland en andere EU-landen om tijdelijk toe te staan dat luchtvaartmaatschappijen vouchers uitgeven ter compensatie van een geannuleerde vlucht. Dat is tegen de bestaande EU-wetgeving, maar veel landen waaronder Nederland knijpen in verband met de coronacrisis een oogje dicht. Volgens transportcommissaris Adina Vălean is de discussie over de kwestie in het dagelijks EU-bestuur nog niet afgerond.
Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) en haar Europese collega's vergaderden woensdag per video over deze en andere transportzaken. Twaalf landen waaronder Nederland hebben de commissie in een gezamenlijke verklaring gevraagd met spoed de verordening aan te passen om de luchtvaartmaatschappijen financieel te helpen maar tegelijk ook de belangen van de consumenten in het oog te houden. Volgens ingewijden steunen Duitsland, Spanje, Estland en Roemenië de oproep van de twaalf waardoor een meerderheid van de lidstaten zich nu achter de vouchers heeft geschaard.
Volgens de ondertekenaars is het tijdelijk aanbieden van vouchers mogelijk en aanvaardbaar voor consumenten als aan een aantal criteria wordt voldaan. Zo moet onder meer de informatie voor de passagiers transparant zijn en de geldige duur van de vouchers gelijk zijn in de EU.
Consumentenrecht
Volgens het Europees consumentenrecht kunnen passagiers bij een geannuleerde vlucht kiezen tussen een vervangende vlucht of terugbetaling van de ticketprijs binnen zeven dagen. Omdat het vliegverkeer door de coronacrisis vrijwel is stilgevallen, is omboeken vrijwel onmogelijk en brengt terugbetaling veel maatschappijen in problemen.
De andere oorspronkelijke ondertekenaars zijn België, Frankrijk, Bulgarije, Cyprus, Tsjechië, Griekenland, Ierland, Polen, Portugal, Malta en Letland.
Meer uit Politiek
PARIJS (ANP/AFP) - De nieuwe Franse premier Michel Barnier heeft een motie van wantrouwen in het parlement overleefd. Een duidelijke meerderheid bleek niet bereid het voorstel van links te volgen om de voormalige Europees Commissaris en ex-minister nu al naar huis te sturen.
47 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet hoopt maandag 21 oktober te beslissen of het een asielcrisis kan uitroepen en zo de asielwet buiten werking kan stellen. Eerder zei premier Dick Schoof dat uiterlijk vrijdag 25 oktober te willen doen, maar dan zijn de Tweede en Eerste Kamer al met herfstvakantie.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De PVV in de Eerste Kamer reageert woedend op beschuldigingen dat haar pleidooi voor het asielnoodrecht riekt naar dictatuur. Dat verwijt van D66-senator Paul van Meenen is "smerig, buitengewoon vals en polariserend", protesteert PVV'er Alexander van Hattem.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet hoeft er niet op te hopen deals met het CDA te kunnen sluiten om een meerderheid te vinden voor zijn plannen, waarschuwt de oppositiepartij in de Eerste Kamer. Het CDA zal slechts voorstellen kunnen steunen die goed zijn op zichzelf, zei CDA-senator Theo Bovens bij het grote debat over de Prinsjesdagplannen in de senaat. En een groot deel van die plannen is waarschijnlijk onuitvoerbaar, vreest hij.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet staat achter burgemeester Femke Halsema van Amsterdam. Dat heeft minister-president Dick Schoof gezegd tegen RTL Nieuws en de NOS. Hij wilde niet nader ingaan op een uitspraak van PVV-leider Geert Wilders, die maandag tweette dat Halsema wat hem betreft "het land uit" zou mogen.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het is prematuur om de asielnoodwet af te wijzen voordat het kabinet dit voornemen heeft uitgewerkt in een concreet voorstel, liet het Eerste Kamerlid Peter Schalk van de SGP vallen tijdens het debat over de Prinsjesdagplannen. Hij is wel kritisch over de inzet van het noodrecht om de asielinstroom omlaag te brengen en wil dat het kabinet daarom ook de optie uitwerkt om dit te regelen in een spoedwet.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het feit dat het kabinet na honderd dagen regeren nog geen noodknop heeft ingedrukt om het aantal asielzoekers omlaag te brengen, zegt volgens senator Paul Rosenmöller (GroenLinks-PvdA) al genoeg. "Is dat niet het bewijs dat de urgentie van het noodrecht ontbreekt?", vroeg de fractievoorzitter zich af bij de Algemene Politieke Beschouwingen in de Eerste Kamer.
10 uur geleden