
Zestien EU-landen vragen Brussel toestaan vliegvouchers
BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie beraadt zich over de oproep van Nederland en andere EU-landen om tijdelijk toe te staan dat luchtvaartmaatschappijen vouchers uitgeven ter compensatie van een geannuleerde vlucht. Dat is tegen de bestaande EU-wetgeving, maar veel landen waaronder Nederland knijpen in verband met de coronacrisis een oogje dicht. Volgens transportcommissaris Adina Vălean is de discussie over de kwestie in het dagelijks EU-bestuur nog niet afgerond.
Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) en haar Europese collega's vergaderden woensdag per video over deze en andere transportzaken. Twaalf landen waaronder Nederland hebben de commissie in een gezamenlijke verklaring gevraagd met spoed de verordening aan te passen om de luchtvaartmaatschappijen financieel te helpen maar tegelijk ook de belangen van de consumenten in het oog te houden. Volgens ingewijden steunen Duitsland, Spanje, Estland en Roemenië de oproep van de twaalf waardoor een meerderheid van de lidstaten zich nu achter de vouchers heeft geschaard.
Volgens de ondertekenaars is het tijdelijk aanbieden van vouchers mogelijk en aanvaardbaar voor consumenten als aan een aantal criteria wordt voldaan. Zo moet onder meer de informatie voor de passagiers transparant zijn en de geldige duur van de vouchers gelijk zijn in de EU.
Consumentenrecht
Volgens het Europees consumentenrecht kunnen passagiers bij een geannuleerde vlucht kiezen tussen een vervangende vlucht of terugbetaling van de ticketprijs binnen zeven dagen. Omdat het vliegverkeer door de coronacrisis vrijwel is stilgevallen, is omboeken vrijwel onmogelijk en brengt terugbetaling veel maatschappijen in problemen.
De andere oorspronkelijke ondertekenaars zijn België, Frankrijk, Bulgarije, Cyprus, Tsjechië, Griekenland, Ierland, Polen, Portugal, Malta en Letland.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid Michiel van Nispen van de SP verlaat na de verkiezingen de Tweede Kamer, bevestigt hij na een interview met het AD. Hij wil niet meer op de kieslijst voor de partij voor de volgende verkiezingen. Van Nispen zat elf jaar in de Tweede Kamer namens de Socialistische Partij.
22 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Daniëlle Jansen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil de gezondheidszorg voor vrouwen verbeteren en heeft daarom de Nationale Strategie Vrouwengezondheid gepubliceerd. Hierdoor moet de kennis over gezondheidsproblemen van vrouwen worden vergroot en moet de zorg beter aansluiten bij wat vrouwen nodig hebben.
22 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening wil langere tijdelijke huurcontracten invoeren voor mensen die bij een hospita een kamer huren. Het moet gaan om tijdelijke huurcontracten tot vijf jaar met een proeftijd van negen maanden. Daarbij kan het contract in de eerste maand al worden opgezegd als de huurder niet bevalt.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Eppo Bruins is bereid om op zoek te gaan naar alternatieven voor onderwijsbezuinigingen, als de Tweede Kamer daarom vraagt. Dat heeft de NSC-minister gezegd in een debat over de onderwijsbegroting.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Nu de Tweede Kamer een aanpassing heeft aangenomen om illegaal verblijf van vreemdelingen strafbaar te stellen, stemt de PVV hoe dan ook voor de Asielnoodmaatregelenwet. Dat schrijft PVV-leider Geert Wilders op X. De wet schaft asielvergunningen voor onbepaalde tijd af en verkort de maximale duur van tijdelijke vergunningen van vijf naar drie jaar.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Een Kamermeerderheid tekent zich af tegen de bezuiniging van jaarlijks 177 miljoen euro die het kabinet wil doorvoeren op een regeling waardoor voornamelijk vmbo-scholieren extra ondersteuning krijgen. NSC-Kamerlid Aant Jelle Soepboer zei in een debat over de onderwijsbegroting dat hij een motie ondertekent die het kabinet vraagt om de bezuiniging op deze onderwijskansenregeling te "heroverwegen" richting Prinsjesdag.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - NSC reageert niet meteen afwijzend op het oppositieplan om geld dat eigenlijk is bedoeld voor een constitutioneel hof, uit te geven om het nijpende cellentekort te verkleinen. "Ik zeg niet 'nee', ik zeg alleen ook nog geen 'ja'. Ik ben zonder meer bereid om met alle partijen hier aan tafel in gesprek te gaan om te zien hoe we dit rondkrijgen", zei NSC-Kamerlid Willem Koops dinsdagmiddag tijdens een debat.
1 dag geleden