Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zestal voor rechter voor kidnap- en martelcontainers

Zestal voor rechter voor kidnap- en martelcontainers

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank in Amsterdam houdt donderdag een eerste inleidende zitting in de strafzaak tegen zes mannen, die in een loods in Wouwse Plantage zeven zeecontainers zouden hebben omgebouwd tot cellen, waarin gekidnapte criminele vijanden zouden worden opgesloten. Een van de cellen was ingericht als martelkamer. Op een oude tandartsstoel moesten de toekomstige slachtoffers onder handen worden genomen.

Het zestal werd op 22 juni aangehouden, nadat de politie hen al geruime tijd had geobserveerd. De uiterst sinistere operatie kwam aan het licht dankzij het kraken van de geheimeberichtenservice EncroChat. Politie en justitie lazen geruime tijd live mee met de zich onbespied wanende criminelen, waardoor tal van zware misdrijven konden worden voorkomen. Ruim 20 miljoen berichten werden onderschept, voordat EncroChat werd platgelegd.

In het onderzoek naar de verdachte loods volgde de recherche de EncroChat-communicatie eveneens. Personen op wie de veronderstelde bende het had voorzien, werden door de politie gewaarschuwd en doken onder. In de berichten werden foto’s verstuurd van de martelkamer (aangeduid als 'behandelkamer') en werd openlijk over ontvoeren en martelen gesproken. De politie greep in toen de cellen nagenoeg klaar voor gebruik waren.

"Het beeld van de zeecontainers is ijskoud en ronduit schokkend", schreef het Openbaar Ministerie begin juli, toen het voor het eerst details over het onderzoek bekendmaakte. De cellen waren geluiddicht gemaakt. Aan plafond en vloer waren handboeien bevestigd. De martelkamer was voorzien van onder meer een snoei- en een takkenschaar, scalpels, handboeien en zakken die over het hoofd getrokken konden worden. Aan de armleuningen van de tandartsstoel waren riemen vastgeschroefd en boeien bij het voetengedeelte.

In de loods stonden tevens gestolen auto’s en was een ruimte ingericht waar bewakers konden verblijven. In Rotterdam trof de politie in een loods meerdere vuurwapens.

Hoofdverdachte in de uitzonderlijke zaak is Robin van O. (40) uit Utrecht. Volgens diverse media was de opdracht voor de bouw en inrichting van de containers afkomstig van Roger P., beter bekend als 'Piet Costa'. P. werd in juni aangehouden op verdenking van grootschalige cocaïne-import. De Rotterdammer zou criminele zaken hebben gedaan met onder anderen Ridouan Taghi, hoofdverdachte in de geruchtmakende liquidatiezaak Marengo.

Meer uit Binnenland

Kantoorpand Amsterdam wordt opvangplek voor 650 vluchtelingen

AMSTERDAM (ANP) - Een kantoorgebouw in Amsterdam-West wordt een opvangplek voor maximaal 650 vluchtelingen. Dat meldt de gemeente dinsdag. Het gaat om het Einsteingebouw aan de Kabelweg in Sloterdijk.

27 minuten geleden
Rutte: aanslag op dam in Oekraïne is oorlogsmisdaad

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte gaat er "absoluut" van uit dat de Russen achter het opblazen van een stuwdam in het zuiden van Oekraïne zitten. "Dit is een schending van het humanitair oorlogsrecht, die zich rechtstreeks richt tegen de burgerlijke, civiele infrastructuur." Daarmee is het "echt een oorlogsmisdaad", zei Rutte voor aanvang van het Kamerdebat over de gaswinning in Groningen.

36 minuten geleden
Brand in grote varkensstal in Groningse Beerta

BEERTA (ANP) - In een grote varkensstal in het Groningse dorp Beerta woedt dinsdagmiddag een zeer grote brand. De brandweer is bezig de varkens uit de stal te halen. Een veearts is ter plekke om gewonde varkens te behandelen. Om hoeveel varkens het precies gaat, en hoeveel er gewond zijn, is niet duidelijk.

49 minuten geleden
Tegenstanders nieuwe kerncentrales houden protestactie op fiets

BORSELE (ANP) - Tegenstanders van het plan om twee nieuwe kerncentrales in het Zeeuwse Borsele te bouwen, houden op zaterdag 1 juli een fietstocht in de gemeente Borsele en omgeving. De fietstocht begint om 13.00 uur en wordt aan het eind van de middag afgesloten met een korte protestactie op de dijk bij de huidige kerncentrale.

57 minuten geleden
Buitenlandse Zaken kampt met problemen bij visumaanvragen

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken kampt met technische problemen in het visumsysteem. Daardoor duurt de behandeling van een aanvraag voor een visum voor kort verblijf voor Nederland langer dan normaal, aldus een woordvoerder.

1 uur geleden
Voldoende personeel strandtenten voor warm weekend

DEN HAAG (ANP) - Strandpaviljoens zijn klaar voor een zomers weekend dat wordt voorspeld. Hoewel de personeelstekorten in de horeca nog altijd aanhouden, krijgen ze de roosters redelijk rond, komt naar voren uit een rondgang van ANP langs enkele strandtenten.

1 uur geleden
Arnhem en netbeheerder proberen afsluiting energie te voorkomen

ARNHEM (ANP) - Arnhemse huishoudens die afgesloten dreigen te worden van energie, krijgen in het vervolg zowel van de gemeente als van netbeheerder Liander een brief waarin hulp wordt aangeboden. Liander heeft een speciaal team klaarstaan om te helpen bij problemen met de energierekening. De gemeente heeft teams die kunnen helpen bij alle eventuele schulden, inclusief de energienota. De gemeente en de netbeheerder vinden dat niemand letterlijk en figuurlijk in kou mag komen te staan, laat de gemeente weten.

1 uur geleden