Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zestal voor rechter voor kidnap- en martelcontainers

Zestal voor rechter voor kidnap- en martelcontainers

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank in Amsterdam houdt donderdag een eerste inleidende zitting in de strafzaak tegen zes mannen, die in een loods in Wouwse Plantage zeven zeecontainers zouden hebben omgebouwd tot cellen, waarin gekidnapte criminele vijanden zouden worden opgesloten. Een van de cellen was ingericht als martelkamer. Op een oude tandartsstoel moesten de toekomstige slachtoffers onder handen worden genomen.

Het zestal werd op 22 juni aangehouden, nadat de politie hen al geruime tijd had geobserveerd. De uiterst sinistere operatie kwam aan het licht dankzij het kraken van de geheimeberichtenservice EncroChat. Politie en justitie lazen geruime tijd live mee met de zich onbespied wanende criminelen, waardoor tal van zware misdrijven konden worden voorkomen. Ruim 20 miljoen berichten werden onderschept, voordat EncroChat werd platgelegd.

In het onderzoek naar de verdachte loods volgde de recherche de EncroChat-communicatie eveneens. Personen op wie de veronderstelde bende het had voorzien, werden door de politie gewaarschuwd en doken onder. In de berichten werden foto’s verstuurd van de martelkamer (aangeduid als 'behandelkamer') en werd openlijk over ontvoeren en martelen gesproken. De politie greep in toen de cellen nagenoeg klaar voor gebruik waren.

"Het beeld van de zeecontainers is ijskoud en ronduit schokkend", schreef het Openbaar Ministerie begin juli, toen het voor het eerst details over het onderzoek bekendmaakte. De cellen waren geluiddicht gemaakt. Aan plafond en vloer waren handboeien bevestigd. De martelkamer was voorzien van onder meer een snoei- en een takkenschaar, scalpels, handboeien en zakken die over het hoofd getrokken konden worden. Aan de armleuningen van de tandartsstoel waren riemen vastgeschroefd en boeien bij het voetengedeelte.

In de loods stonden tevens gestolen auto’s en was een ruimte ingericht waar bewakers konden verblijven. In Rotterdam trof de politie in een loods meerdere vuurwapens.

Hoofdverdachte in de uitzonderlijke zaak is Robin van O. (40) uit Utrecht. Volgens diverse media was de opdracht voor de bouw en inrichting van de containers afkomstig van Roger P., beter bekend als 'Piet Costa'. P. werd in juni aangehouden op verdenking van grootschalige cocaïne-import. De Rotterdammer zou criminele zaken hebben gedaan met onder anderen Ridouan Taghi, hoofdverdachte in de geruchtmakende liquidatiezaak Marengo.

Meer uit Binnenland

Bijna 45.500 wandelaars hebben startnummer Vierdaagse opgehaald

NIJMEGEN (ANP) - Precies 45.445 wandelaars hebben hun startnummer voor de Vierdaagse in Nijmegen opgehaald, meldt de organisatie na afloop van de aanmelddagen. Zo'n 1555 deelnemers hebben zich niet gemeld.

3 uur geleden
Extra Nederlandse getuigen in zaak Joost Klein gehoord door OM

DEN HAAG (ANP) - Het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) heeft voor de zaak rondom Joost Klein de extra Nederlandse getuigen gehoord voor wie een Europees onderzoeksbevel was gestuurd door het OM in Zweden. Dat laat een woordvoerder van het Landelijk Parket weten aan het ANP.

5 uur geleden
Halsema: monument herinnert aan De Vries maar ook aan de moord

AMSTERDAM (ANP) - Het monument voor Peter R. de Vries herinnert niet alleen aan de misdaadverslaggever en zijn werk, maar moet er ook voor zorgen dat de "onmenselijke misdaad" van de moord op hem niet wordt vergeten. Dat zei Femke Halsema maandag bij de onthulling van het kunstwerk. De moord zal "decennia blijven verbijsteren", aldus de Amsterdamse burgemeester.

6 uur geleden
AVROTROS haalt alle tv-programma's van Ali B offline

HILVERSUM (ANP) - AVROTROS heeft alle tv-programma's die de omroep in samenwerking met Ali B maakte offline gehaald. Een woordvoerder van de omroep bevestigt dat maandag na berichtgeving van tv-expert Tina Nijkamp. Eerder verwijderde de omroep al het programma Ali B en de Muziekkaravaan.

7 uur geleden
Tien jaar cel en tbs voor doden sekswerker in woning IJmuiden

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank in Amsterdam heeft maandag de 36-jarige Sander K. veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor het verkrachten en doden van de 34-jarige sekswerker Arina Sasina uit Amsterdam. K. heeft de vrouw op 18 augustus 2022 gewurgd in zijn huis in IJmuiden en haar lichaam vervolgens in tien stukken gesneden. De vrouw had op de bewuste avond een betaalde seksafspraak met K. "Haar laatste momenten moeten verschrikkelijk zijn geweest", aldus de rechtbank.

8 uur geleden
Geen strafrechtelijke vervolging na vangen zeehond

HARLINGEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat niet over tot strafrechtelijke vervolging van twee zeehondenwachters die in augustus vorig jaar in Friesland op eigen initiatief een zeehond hebben gevangen. Ze handelden volgens het OM in strijd met de opdracht van Zeehondencentrum Pieterburen en dat is strafbaar.

8 uur geleden
Burgemeester Bruls tolereert 'burgerwacht' bij Vierdaagse niet

NIJMEGEN (ANP) - De "geweldloze burgerwacht" die de groep Nijmegen4Palestine tijdens de Nijmeegse Vierdaagse langs de route wil inzetten, is niet welkom. Burgemeester Hubert Bruls zegt dat "eigenstandig ingrijpen door een burgerwacht" nooit zal worden getolereerd.

9 uur geleden