Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zestal voor rechter voor kidnap- en martelcontainers

Zestal voor rechter voor kidnap- en martelcontainers

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank in Amsterdam houdt donderdag een eerste inleidende zitting in de strafzaak tegen zes mannen, die in een loods in Wouwse Plantage zeven zeecontainers zouden hebben omgebouwd tot cellen, waarin gekidnapte criminele vijanden zouden worden opgesloten. Een van de cellen was ingericht als martelkamer. Op een oude tandartsstoel moesten de toekomstige slachtoffers onder handen worden genomen.

Het zestal werd op 22 juni aangehouden, nadat de politie hen al geruime tijd had geobserveerd. De uiterst sinistere operatie kwam aan het licht dankzij het kraken van de geheimeberichtenservice EncroChat. Politie en justitie lazen geruime tijd live mee met de zich onbespied wanende criminelen, waardoor tal van zware misdrijven konden worden voorkomen. Ruim 20 miljoen berichten werden onderschept, voordat EncroChat werd platgelegd.

In het onderzoek naar de verdachte loods volgde de recherche de EncroChat-communicatie eveneens. Personen op wie de veronderstelde bende het had voorzien, werden door de politie gewaarschuwd en doken onder. In de berichten werden foto’s verstuurd van de martelkamer (aangeduid als 'behandelkamer') en werd openlijk over ontvoeren en martelen gesproken. De politie greep in toen de cellen nagenoeg klaar voor gebruik waren.

"Het beeld van de zeecontainers is ijskoud en ronduit schokkend", schreef het Openbaar Ministerie begin juli, toen het voor het eerst details over het onderzoek bekendmaakte. De cellen waren geluiddicht gemaakt. Aan plafond en vloer waren handboeien bevestigd. De martelkamer was voorzien van onder meer een snoei- en een takkenschaar, scalpels, handboeien en zakken die over het hoofd getrokken konden worden. Aan de armleuningen van de tandartsstoel waren riemen vastgeschroefd en boeien bij het voetengedeelte.

In de loods stonden tevens gestolen auto’s en was een ruimte ingericht waar bewakers konden verblijven. In Rotterdam trof de politie in een loods meerdere vuurwapens.

Hoofdverdachte in de uitzonderlijke zaak is Robin van O. (40) uit Utrecht. Volgens diverse media was de opdracht voor de bouw en inrichting van de containers afkomstig van Roger P., beter bekend als 'Piet Costa'. P. werd in juni aangehouden op verdenking van grootschalige cocaïne-import. De Rotterdammer zou criminele zaken hebben gedaan met onder anderen Ridouan Taghi, hoofdverdachte in de geruchtmakende liquidatiezaak Marengo.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Brabantse veiligheidsregio’s willen overleg over carnaval 2021

EINDHOVEN (ANP) - De drie veiligheidsregio’s in Brabant willen overleg met de carnavalsverenigingen en de carnavalsfederatie in deze provincie over carnaval 2021. Dit "omdat carnaval niet gevierd kan worden zoals we dat gewend zijn", aldus de voorzitters Jack Mikkers, John Jorritsma en Theo Weterings van de drie regio’s in een verklaring maandagavond.

1 uur geleden
Koning ziet in coronacrisis grote opgave voor Verenigde Naties

NEW YORK (ANP) - De Verenigde Naties verdienen een prominente plek in de canon van de wereldgeschiedenis "als een van de meest positieve krachten ooit". Dat zei koning Willem-Alexander maandag in een videoboodschap tijdens de bijzondere vergadering van de VN. De bijeenkomst stond in het teken van de 75e verjaardag van de volkerenorganisatie.

1 uur geleden
Vermeer-liefhebbers kunnen Gezicht op Delft voor zichzelf krijgen

DEN HAAG (ANP) - Liefhebbers van het werk van Johannes Vermeer kunnen vanaf zaterdag zijn beroemde Gezicht op Delft (1660-1661) tien minuten lang helemaal voor zichzelf hebben. Het Mauritshuis in Den Haag biedt de mogelijkheid aan voor iedereen die vooraf een tijdstip reserveert. De belangstellenden hoeven voor het onderonsje met de grote meester niks extra's te betalen boven op hun gewone kaartje.

6 uur geleden
Rutte tegen voetbalsupporters: gewoon je bek houden

DEN HAAG (ANP) - Minister-president Mark Rutte ziet niet in waarom voetbalsupporters zich niet zouden kunnen houden aan de coronaregels, die onder meer voorschrijven dat zij hun stem niet mogen verheffen in het stadion. "Gewoon je bek houden als je daar zit, naar de wedstrijd kijken en niet schreeuwen", aldus de premier. "Dat is te doen."

7 uur geleden
Tour trekt veel kijkers ondanks uitstel

HILVERSUM (ANP) - De Tour de France trok ondanks de verplaatsing veel kijkers, meldt de NOS die het sportevenement uitzond. Door verschillende televisie- en onlinecijfers bij elkaar op te tellen, blijkt dat meer dan 10 miljoen mensen de Tour dit jaar bij de NOS hebben gevolgd.

7 uur geleden
Vallende bouwkraan mist 3-jarig kind rakelings

HEEL (ANP) - Een hoge bouwkraan is maandagmiddag in Heel (Limburg) door nog onbekende oorzaak omgevallen. Een deel van het gevaarte viel in een tuin waar net een 3-jarig kind aan het spelen was. De kraan viel op een halve meter naast het spelende kind op de grond, zei een woordvoerder van de brandweer. Het kindje kwam met de schrik vrij.

7 uur geleden
Resultaten inspecties horecazaken wekelijks gepubliceerd

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zet voortaan elke week de nieuwste resultaten van haar inspecties op de website. De actieve openbaarmaking moet leiden tot meer transparantie en hierdoor ook het beter naleven van de regels en wetten.

8 uur geleden